Család

Amputálni kellett a 3 éves kislány végtagjait

Agyhártyagyulladást okozott a ritka és veszélyes meningokokkusz-C típusú baktérium egy brit kislánynál. A szövődmények miatt végül a gyermek minden végtagját amputálni kellett.
Amputálni kellett a 3 éves kislány végtagjait „Minden betegségnek megvan a maga meséje”

A fertőzés a gyerekekre és a tinédzserekre a legveszélyesebb, de védőoltással megelőzhető.

Az oxfordi Charlotte Nott mellkasán múlt év decemberében fedezte fel édesanyja az árulkodó lila foltokat, ami alapján diagnosztizálták nála az agyhártyagyulladást. A kiütések beborították a kislány testét, szervi működési problémák merültek fel. Hiába állították meg a terjedést az orvosok, öt nappal később ujjacskái és lábujjai befeketedtek. Az üszkösödés miatt vérmérgezés lépett fel és néhány nappal később amputálni kellett Charlotte végtagjait.

Amputálni kellett a 3 éves kislány végtagjait Charlotte agyhártyagyulladását a meningokokkusz-C típusú baktérium okozta, amely nem túl gyakori, de annál veszélyesebb. Dr. Bense Tamás gyermekorvos kérdésünkre elmondta, hogy Magyarországon évi 20-30 eset fordul elő, 10–30 százalékban halálos kimenetelű. Egyéb esetben is gyakran jár maradványtünetekkel, vezethet vízfejűség kialakulásához vagy a bőr elhalásához.

A fertőzés tünetei a láz, a pontszerű, foltos vagy lapszerű vérzés megjelenése a testen. Gyakran kíséri tarkómerevség. Cseppfertőzéssel, légi úton terjed. Bense Tamás szerint a legveszélyeztetettebbek az 5 év alatti gyerekek és a fiatal felnőttek. A fertőzés terjedését segíti a legyengült immunitás. A baktérium melegágya a zsúfoltság, a rossz higiéniás körülmények. Néhány évvel korábban Magyarországon laktanyákban bukkant fel a baktérium, de hasonlóan a kollégiumi közösségek is veszélyeztettek. Szezonális influenzajárvány idején a legyengült immunrendszer miatt a meningokokkusz által okozott megbetegedések száma nő.

A ritka, de igen súlyos fertőzés védőoltással megelőzhető. Egy éves kor alatt 2 hónapos differenciával beadott 2 oltás biztosítja a védettséget, 1 éves kor után az egyszeri oltás nyújt védelmet – tette hozzá a gyermekorvos.

Magyarországon évtizedeken keresztül kedvező volt a meningokokkuszfertőzések járványügyi helyzete. 1999–2000-ben 60 feletti megbetegedést regisztráltak, így ezt a szezonális időszakot járványosnak tekintették. A témát akkor a média is felkapta, sokat foglalkoztak a megbetegedésekkel és a megelőzéssel. A kórokozó által kialakult esetek száma azóta csökkent.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top