Család

Védd magad babavárás idején!

Vírusok, baktériumok, gombák és élősködők egész hada vesz körül bennünket nap mint nap. Akkor is éppen úgy támadhatnak, ha babát vársz! Szerencsére jó eséllyel kitérhetsz előlük, ha igénybe veszed a szűrések, oltások, kezelések legmegfelelőbb fajtáját.

A babavárás idején különleges feladat hárul a női immunrendszerre: nem lökheti ki magából a felerészt „idegen” genetikai anyagból gyúrt magzatot, ugyanakkor védekeznie továbbra is kell. A kettő együtt csak úgy valósulhat meg, ha kissé csökken a védekezés hatásfoka. Ebből fakad az a probléma, hogy kismamaként fogékonyabbak a nők a fertőzésekre, amelyeknek egy része a magzatot is veszélyezteti. Amikor felkészülsz a terhességre, már meg is előzheted ezek egy részét – a többire a várandósgondozás során fog odafigyelni az orvosod. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Védd magad babavárás idején!Rubeola, bárányhimlő
Létezik kötelező oltás rubeola ellen, amit az 1988 után született kismamák meg is kaptak. Idősebbeknél érdemes a terhesség előtt szűrni, hogy túl vannak-e ezen a súlyos magzati károsodást okozó vírusfertőzésen, ha nem, akkor megkaphatják az oltást még a babavárás előtt. Terhesség alatti friss fertőzés gyanúja esetén – ez azért ma már ritka – rendelkezésre áll az a vizsgálat, amellyel eldönthető, újonnan szerzett vagy már átvészelt betegségről van szó. Bárányhimlő ellen csak ajánlott oltás létezik, de a legtöbb kismama gyerekkorában átesett a betegségen. Bizonytalanság esetén terhesség előtt érdemes ellenanyag-vizsgálatot végeztetni és szükség esetén oltatni, a terhesség első harmada alatti fertőzés ugyanis károsíthatja a magzatot, a szülés körüli friss fertőzésnél pedig megbetegedhet az újszülött. Nála súlyos lefolyású bárányhimlő várható.

CMV
Azaz citomegáliavírus-fertőzés. A magzatnál agyi és érzékszervi károsodást okozhat, néha méhen belüli elhalást. Ugyanakkor az anyánál csak enyhe légúti tüneteket okoz, ezért gyakran ki sem derül a betegség. Csak szűréssel állapítható meg, átesett-e rajta az anya, éspedig mikor – ez azért fontos, mert csak az éppen zajló, friss fertőzés veszélyes. A magánintézményekben a terhesség mindhárom harmadában szűrik.

Hepatitisz B
A friss fertőzés a magzatnál a máj és a lép megbetegedését okozhatja. Ha a szűrés eredménye negatív, és a kismamának a későbbiekben sem lesznek a betegségre utaló tünetei, nem kell ismételni a vizsgálatot. Ha friss fertőzés jön létre, fertőzőosztályon kezelik az anyát. Pozitív vagy hiányzó eredmény esetén védőoltást kap az újszülött.

A hüvely bakteriális fertőzései
Jelentőségük abból fakad, hogy a méhszáj megnyílásakor megfertőzhetik a magzatburkot, ennek pedig többnyire burokrepedés és vetélés vagy koraszülés a következménye, a magzat pedig fertőződhet méhen belül vagy szülés közben is. Hüvelyváladék vizsgálatával mutatható ki, és eredményesen kezelhető a magzat károsítása nélkül.

Szifilisz, kankó
Sajnos ismét egyre gyakoribbak ezek a legyőzöttnek hitt nemi betegségek, amelyek a magzat elhalását vagy súlyos károsodást okozhatják. Pozitív eredmény esetén a partner és a kismama együttes kezelését a bőr- és nemibeteg-gondozó hálózat végzi, mert bejelentésre kötelezett betegség. Érdekesség ugyanakkor, hogy a magzatot ugyancsak fenyegető HIV szűrése még a magánszektorban sem része a vizsgálati csomagoknak. Ezért megbetegedési kockázat esetén ezt külön kérni kell, akár anonim vizsgálattal.

Klamídia
A lakosság ötven százaléka fertőzött, a kórokozó az úgynevezett PCR technikával könnyen és gyorsan kimutatható. Mivel nemi betegség, a partnert is kezelni kell, de erre akár a terhesség alatt is sor kerülhet. Ez azért is fontos, mert a klamídiavírus a magzatot is károsíthatja, valamint vetélést, elhalást, koraszülést okozhat.

B csoportú sztreptokokkusz
Sok kismama hordozza ezt a baktériumot, amely az esetek nyolcvan százalékában semmiféle gondot sem okoz. A maradék húsz százalékban viszont súlyos lefolyású, az egész szervezetre kiterjedő fertőzést, szepszist okozhat az újszülöttnél. Ezért minden kismamánál szűrik a terhesség 36. hetében, és pozitív eredmény esetén különböző módszerekkel kezelik, illetve ha ez indokoltnak látszik, császármetszéssel segítik világra a babát, mert így elenyésző a fertőződés veszélye.

Gombák
Inkább kellemetlennek nevezhetők a tünetei, de előfordul, hogy kinyílt méhszájnál egy elhanyagolt gombás fertőzés burokrepedéshez, és így koraszüléshez vezet. Magzatkárosító hatástól nem kell tartani. Mivel a célzott kezelés a legeredményesebb, érdemes meghatároztatni, pontosan melyik gombafajta okozza a tüneteket.

Toxoplazmózis
Kutyák és macskák ürülékében található meg ez az élősködő, illetve mindazokon a tárgyakon, növényeken, állati szőrön, amelyek az ürülékkel kapcsolatba kerülhetnek. A nyers hús, nyers tej ugyancsak fertőző lehet. Lefolyása embernél általában tünetmentes, és életre szóló védettséget ad. A magánszektorban minden harmadban szűrik, hiszen friss fertőzés bármikor bekövetkezhet. Az ellenanyagszintből lehet következtetni arra, hogy mikor történhetett a fertőzés. Az anya betegségének első 12 hétben súlyos magzatkárosító hatása lehet, a későbbiekben agyi meszesedés, máj- és lépmegnagyobbodás lehet az eredmény a babánál, az újszülöttnél pedig tüdőgyulladás alakulhat ki. A betegség eredményesen kezelhető.

Kullancsbetegségek
Nem mindegyik, csak a fertőzött kullancs jelent veszélyt! A vírusos agyvelőgyulladás ellen oltással lehet védekezni, a bakteriális Lyme-kór tüneteire, a csípés körül kialakuló, egyre növekvő vörös foltra pedig figyelni kell, és szükség esetén kezelni, mert a fertőzésnek magzatkárosító hatása lehet.

Influenza
Szakmai szempontból egyértelmű, hogy minden kismamának oltatnia kellene magát influenza ellen a jelenlegi szezonra ajánlott úgynevezett trivalens vakcinával. Igaz, az influenza vírusa közvetlenül nem károsítja a magzatot, de a magas láznak lehet ilyen hatása, a betegség szövődményei pedig kismamáknál sokkal gyakrabban halálos kimenetelűek, ahogy azt többek közt a tavalyi év sajnálatos halálesetei is bizonyítják.

 

Védd magad babavárás idején!Cikkünk a Kismama novemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Sovány baba, dundi baba?
  • A baba érdekében
  • Szuperhős az apukám!
  • Válassz lázmérőt!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top