Család

Mi lesz a mellemmel?

Változnak a divatok: hol a kicsi, fiús, hol a dúsan hullámzó hódít. És persze változik a mell is, ahogy éled az életed. Elmondjuk, mi történik vele, és mit tehetsz, ha elégedetlen vagy.

Aerobik után az öltözőben épp ez a téma. Zs. elhatározta, mellplasztikára fog gyűjteni, mert nagyobbat, kerekebbet szeretne. K. rögtön meg is jegyzi:
– Nahát, mi bajod a melleddel? Azt még megérteném, ha valaki olyan mellet akarna átoperáltatni, mint az enyém, mert az lóg, nagy, túl puha, gondoltam is már rá, hogy megkérdezem, mennyiért varrnák fel. De a tiéd?!
Az egyik lány egyszerűen lehülyézi Zs.-t. („Fúj, te képes lennél késsel belevágatni?! És műanyagot rakatni bele???”) A másik egyetért vele: ő is sokat tornázik, folyton diétázik, és a zsírpárnákkal együtt a melle is fogy. J. még szoptatja egyéves kisfiát, ő mélyen hallgat, de elfordul, amikor leveszi a szoptatós sportmelltartóját. Rövidesen kiderül, hogy lényegében mindenki többé-kevésbé elégedetlen az adottságaival: akinek nagy, az kisebbet szeretne, akinek kicsi, az nagyobbat és lehetőleg más formájút.

Szoptatási tanácsadóként nagyon sok anyával, sokféle formájú és állapotú mellel találkozom nap mint nap. Már réges-rég leszoktam arról, hogy magamban szépnek vagy csúnyának minősítsem, amit látok, mert minden mellben egészséges, élő alkotóelemünket látom, amely igazi csodákra képes, és megérdemli, hogy szeressük és elfogadjuk. Persze nem volt ez mindig így. Serdülőkoromban nagyon nehéz volt elfogadnom, hogy nőni kezdett a mellem. Évekig igyekeztem görnyedten járkálni, nehogy észrevegye valaki. Nem voltam egyedül ezzel, több barátnőmmel egyetemben „leszorítós” cuccokat hordtam. Aztán én is úgy voltam vele, hogy inkább a másét irigyeltem, neki bezzeg milyen szép, nagy, feszes jutott. A gyökeres fordulatot a szoptatásnak köszönhettem. Igaz, kifejezetten sokkolt a tejbelövellés és az, hogy aprócskának tartott melleim egyszeriben a hónaljam alól domborodtak kisebb görögdinnyére emlékeztető méretekkel. Aztán az első szoptatás! Micsoda hihetetlenül furcsa érzés volt! Gyönyörűséggel és néha borzasztó fájdalommal szembesültem a sok szoptatós év alatt, és megtanultam elismeréssel adózni mindannak, amit a mellünk tud. Olyan, mintha külön élete volna: érzékeny jelzője mindennek, ami a testünkben és a lelkünkben történik, meghálálja a gyengéd bánásmódot, és akkor is állja a sarat, ha éppen nagyon fáj. Néha egyszerű követni, mi miért történik benne, máskor meg úgy tűnik, örökre megőrzi titkait, és a miértekre sosem születik válasz. Tökéletesen meg tud gyógyulni, átalakul, alkalmazkodik mindenhez, kíséri az életemet, és változik, ahogy én is.

Már az embriónak is van!

Mi lesz a mellemmel?A magzati fejlődés negyedik-ötödik hetében jelenik meg az úgynevezett primitív tejléc, amely az emlősállatok jelentős részénél látható, két sorban elhelyezkedő emlőbimbókra emlékeztet. A negyvenedik héten már tizenöt–huszonöt tejcsatornája van a magzat emlőmirigyének, vagyis az alapfelszerelés készen áll a sok-sok évvel későbbi bevetéshez. Amikor megszületik a baba, apró mellbimbói és az alatta elhelyezkedő szövet duzzadt lehet, sőt pár csepp tej is ürülhet belőle az anyai hormonhatásnak köszönhetően. Aztán ez szépen, magától lecseng, semmit sem kell tenni vele. Ezután évekig Csipkerózsika-álmát alussza a mellünk, hogy majd a serdülőkor küszöbére érkezve, tíz-tizenkét éves korban egyszer csak változni kezdjen. A tejcsatornák nőnek, elágaznak, kis végkamrák alakulnak ki, szép lassan zsírszövet rakódik le a lebenyek között.

A mell formáját, méretét a genetikai adottságokon kívül a zsírszövet aránya és a kötőszövet minősége határozza meg.

Mi lesz a mellemmel?
Mi lesz a mellemmel?

A menstruációs ciklusok kezdetével és állandósulásával további jelentős változások következnek be.
Növekednek a csatornák, és a ciklusszakaszra jellemző hormonszintektől függően módosul a vérellátottság, átmenetileg duzzadtság, ödéma alakulhat ki, majd a hormonszintek csökkenésével visszafordul ez a folyamat.

Ezeket a ciklikus változásokat a legtöbb nő érzékeli a menstruáció előtti és utáni napokban.

Amikor babát vársz

Mi lesz a mellemmel?Az első harmadban fokozódik a mell vérellátása, a mellbimbó és az udvara barnásabb, sötétebb színű és nagyobb lesz, a csatornák pedig megnyúlnak, elágaznak. A második harmadtól aztán fokozatosan csökken a zsírszövet, és átadja a helyét a mirigyállománynak. Az utolsó harmadban pedig már előtej, azaz kolosztrum is termelődik, esetleg csepeghet is. Mire megszületik a baba, a mell

  • akár két méretet is nőhet;
  • a bőrön áttűnnek az erek;
  • a bimbóudvar sötétbarna, a mirigyek megnőnek, és pici dudorokként kidomborodnak.


Amikor szoptatsz

Mi lesz a mellemmel?A tejbelövelléshez nem szükséges, hogy szoptass is, ez attól tökéletesen függetlenül, a szülés után törvényszerűen bekövetkező folyamat. A feszülő érzést viszont csökkentheted, ha kezdettől fogva gyakran szoptatod a babát. Pár napos átmeneti szakasz után nagyjából a tizedik naptól termelődik az érett anyatej, amely kifejve halványabbnak látszik, mint eleinte. Az ötödik-hatodik héttől a mell puhább, kisebb lesz. Ne ijedj meg, ez nem a szoptatás vége, csupán arról van szó, hogy a kezdeti nehézségek után a békés hétköznapok irányába eveztek. Melltartóból tehát akár többféle méretre is szükséged lehet az idők folyamán. Ha már szilárd ételt is eszik a baba, és csökkenni kezd a tejmennyiség, akár a terhesség előtt viselt méret is elég lehet.

Mi ez a lapos zacskó?!

Lehet, hogy ilyennek látod a melledet, amikor már abbahagytad a szoptatást? Ne keseredj el, ez nem végleges! Testednek egyszerűen időre van szüksége ahhoz, hogy visszaépüljön a zsírszövet. Ha közben fogyókúrába kezdtél, a korábbinál laposabb maradhat a melled, hiszen a zsírszövet nem válogat, amikor fogy belőled, a melledből is eltűnik, vagy nem is épül oda vissza a korábbi mértékben. Átlagos, normális súlyú nőknél egészséges táplálkozás esetén is körülbelül egy évet vehet igénybe a teltebb forma kialakulása.

Mi lesz a mellemmel?
Mi lesz a mellemmel?

Abban az életszakaszban, amikor már befejezted a szoptatást, és visszaállt a ciklusod, ismét ugyanaz a havonta ismétlődő körforgás veszi kezdetét a melledben is. Végül a változókorba lépve fokozatosan visszafejlődik a mirigyállomány, de hormonpótlás hatására ez a folyamat is késhet.

Mell és sport
Mellizomgyakorlatokkal sajnos nem befolyásolhatod a mell méretét. A testalkatodat viszont sportosabbá, csinosabbá teheted, és a jó testtartás is többnek mutatja azt, ami van. Tehát csak rajta! Már szoptatás alatt is erősíthetsz, de érdemes közvetlenül sport előtt szoptatni, hogy minél üresebb legyen a mell, amikor mozogsz.

Te belevágnál?

Ahogy az eddigiekből is kiderült, a mell változásai nem a szoptatás, hanem a terhességgel, szüléssel járó változások következményei.
– A jó plasztikai sebész kicsit pszichológus is – állítja dr. Kelemen Péter, a budapesti Szent Imre Kórház plasztikai sebészetének profilvezető-helyettes főorvosa. – A mellplasztika azért a leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozás, mert a nők az életciklusaik során mindig más-más viszonyba kerülnek a testükkel, a mellükkel. Legtöbbször nemcsak testi eredetű a probléma, hanem a gyermekvállaláshoz való viszonyát, párkapcsolatának gondjait is megtestesíti. Ráadásul ott van a média által kreált ideális kép, mely azt sugallja, hogy csak az eszményi alak elérésével lehetünk igazán tökéletesek, ezáltal boldogok. Jó párkapcsolat esetében általában nem a férfiak kezdeményezik a műtétet, inkább a nők szeretnék – főként szülés után – visszanyerni korábbi formájukat.

A mellplasztika többfajta lehet: kisebbítés, nagyobbítás, felvarrás és az utóbbi kettő kombinációja. Az első lépés mindig az orvosi konzultáció, melynek során közösen döntjük el, hogy valóban szükséges-e a műtét. Jó, ha a nők ilyenkor párjuk, barátjuk nélkül jönnek, és valóban saját problémáikat, elképzeléseiket, félelmeiket ismerhetem meg. Ekkor tájékoztatom pácienseimet a lehetséges szövődményekről, kockázatokról és a várható eredményről. Ha nem az egészséget befolyásoló elváltozásról van szó, mint például kifejezetten nagy méretű mell esetén, vagy bizonytalanságot érzek a páciensnél, akkor azt szoktam javasolni, hogy aludjon még a döntésére.

Milyen a műtét?

A beavatkozások a szükséges vizsgálatok után, leggyakrabban altatásban zajlanak, típustól függően 1–2,5 órán át, aztán általában egy napot kell kórházban tölteni. A műtét helye néhány napig fáj, de leginkább feszülő érzés jelentkezik. Kettő–hat hétig kell speciális melltartót viselni. A mell pár hónap elteltével éri el végleges formáját. Sikeres a műtét, ha a hegek szépen, szövődménymentesen gyógyulnak, és a páciens elégedett az eredménnyel. A műtét után néhány héttel munkába lehet állni, hat hét után lehet elkezdeni a fizikai terhelést. Az eredmény tartóssága az életviteltől, a testsúly ingadozásától, a későbbi terhességektől, az életkortól, a bőr rugalmasságától, egyéni hajlamtól, a napozás, szolárium hatásától függ. A heg minősége elsősorban nem a sebészen, hanem a páciens szövetein, egyéni gyógyulási hajlamán múlik. A hegesedés nem egyforma a különböző testtájakon, például a császármetszés vékony, leggyakrabban vonalas hege nem hasonlítható össze a mellplasztika hegeivel.

Mi lesz a mellemmel?

Mikor érdemes?

– Ha terhesség utáni korrekciót szeretnének, akkor azt tartjuk, hogy a szoptatás befejezése után legkorábban egy évvel szabad a szike után nyúlni. Addigra fejlődik vissza a megnövekedett mirigyállomány, állhat vissza a kívánt testsúly. Ha a mell megnagyobbodott, formája megváltozott, de nem okoz egészségügyi panaszt, és akár melltartóval is korrigálható, akkor általában le szoktam beszélni a pácienseket a műtétről. Ha megereszkedett vagy megkisebbedett, akkor a felvarrás, nagyobbítás vagy a kettő egyidejű alkalmazása jöhet szóba. Újabb terhesség esetén viszont a mell ismét elveszítheti feszességét, tartását, mérete változhat. Nagyobbítás után az implantátum körülbelül tizenöt év múlva cserére szorulhat, illetve a műtéti hegek, ha halványodnak is, eltűnni sosem fognak. A jól sikerült műtét viszont gyakran nemcsak a mell formáját változtatja meg, hanem pozitívan befolyásolja a személyiséget is – állítja dr. Kelemen Péter.

Mennyibe kerül?

A Szent Imre Kórházban a fizetős beavatkozások költsége általában alacsonyabb, mint magánorvosoknál. Bizonyos esetekben lehetőség van tb-támogatás igénybevételére is. A műtéti körülmények hasonlóak, a felhasznált anyagok ugyanazok.

Mikor finanszírozza a tb a műtétet?

  • Amennyiben a páciens problémája megfelel a tb által meghatározott feltételeknek, például mellkisebbítés esetén, ha a kivett szövetmennyiség oldalanként meghaladja a testsúly fél százalékát.
  • Fejlődési rendellenességek esetén.
  • Nagyfokú aszimmetria esetén. (A nőknek nagyon ritkán teljesen egyforma mindkét mellük, egy kis eltérés formában, méretben normális!)
  • Rosszindulatú daganat eltávolítását követő helyreállításnál.

Az, hogy a műtét fizetős vagy támogatott, mindig az orvosi konzílium során dől el, az érvényben lévő szabályok alapján.

2 gyakori kérdés a mellplasztikáról

Növeli-e a műtét a mellrák kockázatát?
– Az említett műtétek egyike sem, egyébként előtte minden esetben végzünk szűrést. A mellrák sajnos gyakori betegség, amely fiatalkorban is jelentkezhet. A mellultrahang és a mammográfia elvégezhető implantátumbeültetés után is. Ha ez mégis nehézségekbe ütközik, MR-vizsgálatot végeznek, mert szűrésre természetesen utána is szükség lesz.

Műtét után lehet-e még szoptatni?
– A felvarrás és nagyobbítás nem érinti a tejcsatornákat. Ha a mellbimbót a felvarrás során áthelyezzük, kisebbítjük az udvarát, azt az alatta lévő szövetekkel együtt tesszük, így a tejcsatornák épek maradnak, tehát a szoptatási képesség nem vész el. Kisebbítő műtétnél a mirigyállományból veszünk el, ilyenkor a szoptatási képesség változhat, ritkán el is veszhet. Az emlőimplantátumok, főként a mirigy alá helyezettek az évek során sorvasztják az emlőmirigyet, de ez nem zárja ki a szoptatást. Ellenben a befelé forduló bimbó műtéti úton való kiemelése többnyire nem kedvez a szoptatásnak.

Kismamainfó az árakról
Ha rákérdezünk, mindenütt az a válasz, hogy a páciens egyéni állapotától függ, mennyit kell majd fizetnie. Internetes fórumokról kiderül, hogy a mellplasztikaárak 500 ezer és 1,2 millió forint között változnak. Mielőtt orvost és klinikát választasz, feltétlenül tájékozódj a neten!

A cikkünk a Kismama szeptemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Anya, beszoksz velem?
  • Várandósság: öltözz az ősz színeibe!
  • Nagy babaétel-kalauz
  • Étrend gyomorégés ellen

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top