Család

Több százezerbe is kerülhet az iskolakezdés

Hamarosan becsengetnek, az üzletek pedig csordultig vannak listával vagy a nélkül vásároló, minőségi vagy olcsó terméket kereső, laikus és rutinos szülőkkel. Leginkább a pénztárcán, az ízlésen és a pedagógusok elvárásán múlik, hogy melyik család mennyit költ az iskolakezdésre. Egy elsős beiskolázása idén alsó hangon is a minimálbért közelíti, aki pedig mindenből a legjobbat szeretné, több százezret is költhet csemetéjére.

Az oktatási intézmények 60-70 százaléka még beiratkozáskor tájékoztatja a leendő elsősök szüleit az iskolakezdéshez szükséges tanszerekről és ruhaneműkről, a felsőbb osztályokban pedig a tanévzárón vagy a nyár folyamán e-mailben juttatják el a kötelező taneszközlistát a szülőknek az osztályfőnökök. A tankönyveket szinte kivétel nélkül az iskolában lehet megvásárolni, de az írószerek, a rajz- és technikacsomag, valamint a tornafelszerelés beszerzése többnyire a szülők dolga. (Bár olyan is előfordul, hogy egy bizonyos összeg befizetése után a rajz- és technikacsomagról az iskola maga gondoskodik.)
A kötelező taneszközlisták is jelentős mértékben eltérnek egymástól. Van olyan pedagógus, aki pontosan meghatározza a szükséges tanszer márkáját is, de gyakran csak a típust írják elő, így a szülő saját ízlése, hozzáértése, pénztárcája szerint válogathat az üzletek kínálatából. Az a 30-40 százalék, aki semmilyen listát nem kapott az iskolától, a papírboltokban dolgozók szakértelmére és jó esetben – rutinos szülőként – saját tapasztalataira számíthat.

Szakboltba vagy hipermarketbe menjünk?

A kifejezett szakboltok (pl. Ápisz, KeS, Pirex) eladói jól ismerik a különböző korosztályok igényeit, ahogy a piacon kapható termékek és márkák minőségét is. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy csak iskolakezdéskor derül ki: az adott pedagógus más márkájú ceruzát vagy vízfestéket javasol, ezért érdemes vásárlás előtt konzultálni az iskolával, vagy szeptemberig várni ezen eszközök megvásárlásával. Az említett üzletekben egy-két extrém kivételtől eltekintve szinte mindenféle tanszer megtalálható, minőségben és árban a középkategóriától a luxusig.

Több százezerbe is kerülhet az iskolakezdés

Amennyiben az anyagi szempontok diktálnak, kétségtelenül jobban járunk, ha a hipermarketek (pl. Tesco, Auchan, Cora) időlegesen felállított tanszerosztályát keressük fel. Ezek közül is a Tescót találtuk a legolcsóbbnak. A nagyáruházakban egyébként hatalmas táblákon tüntetik fel az egyes osztályok szükséges tanszerlistáját, de a listák többnyire csak a füzetek típusában térnek el egymástól, és van, ahol a darabszám nem szerepel. A hipermarketek hátránya, hogy nehéz olyan eladót találni – ha egyáltalán lehet –, aki segíteni tudna a szülőknek. Ezt oldotta meg frappánsan az Auchan, amelynek papírosztályán találkoztunk egy „tanító néni” feliratú köpenyt viselő pedagógussal, aki gyakorló tanítóként tapasztalataival segíti a rutintalanabb vásárlókat. A hipermarketek hátránya, hogy az alacsony ár mellett a középkategóriájú termékek közé a gyengébb minőség is beférkőzik.

Az olcsóbb termék tényleg gagyi?

A hozzáértő eladók egybehangzó állítása szerint nagy általánosságban igaz az állítás, de akadnak kivételek. Van olyan pár száz forintos magyar vízfesték, ami éppolyan jó, mint egy több ezer forintos külföldi, viszont egy 300 forintos és egy 700 forintos grafitceruza között már ég és föld a különbség. Ráadásul a rossz minőségű ceruza, füzet vagy radír okozta sikertelenség hamar elveszi a gyerek kedvét az iskolától, így ezen nem érdemes spórolni.

Kiváló marketingfogás, hogy a gyengébb minőségű táskát, füzetet, írószert mesefigurás vagy filmsztáros csomagolással látják el, s ezáltal teszik kelendőbbé a terméket. Az Avatart, Hannah Montanát és a többi ismert filmes vagy mesefigurát ábrázoló eszköz azonban sokszor rossz minőségű, miközben az áruk a duplája, nemritkán a triplája is lehet a többinek. Érdemes ezekre odafigyelni, mert ha pár hónap múlva új felszerelést kell venni, akkor összességében mégsem úsztuk meg olcsón az iskolakezdést. Persze ezekből is akadnak igazán tartós darabok, de azon is érdemes elgondolkodni, hogy ha két év múlva már nem lesznek divatosak az aktuális mesehősök, vajon felveszi-e a gyerek azt a táskát, vagy használja-e azt a tolltartót.

Mennyire kell a zsebbe nyúlni?

Több százezerbe is kerülhet az iskolakezdésEgy első osztályos gyerek beiskolázása hozzávetőleg
40-50 000 forintnál kezdődik, de ha mindenből a legjobb minőséget vesszük, akár 200 000 forint is lehet a végösszeg. A tankönyvek körülbelül 6000 forintba kerülnek egy elsősnek, de a háromgyerekes családok és a szociálisan rászorultak a törvényi szabályozás alapján ingyen jutnak a könyvekhez. Érdemes kihasználni az iskolák által szervezett használttankönyv-vásárt, de az interneten is léteznek olyan webáruházak, ahol lehet csereberélni a régi, de még jó állapotú tankönyveket (pl. http://tankonyvker.hu/main/hasznalt.php). A nagyobb testvértől örökölt vagy kölcsönkapott könyvek is jól jönnek ilyenkor.

A tankönyvek azonban csak egy részét alkotják a csomagnak. A a tolltartó, a rajz- és technikacsomag, valamint az írószerek legalább ennyibe kerülnek. Ha a középkategóriás termékekből választunk, 7-8000 forintot biztosan el kell költenünk ezekre. Ezenkívül szükséges egy iskolatáska is, amiből 8000 ezer forint alatt szinte csak gyenge minőségű kapható, bár ha szerencsénk van, egy-egy akció keretében elcsíphetünk minőséget olcsón. A legdrágább Samsonite-ot egyébként
40 000-ért láttuk. Jó hír viszont, hogy az elsőben megvásárolt logikai készletet, korongot, dobókockát stb. a következő évben már nem kell megvenni, ahogy a technika- és rajzcsomag el nem használt eszközei is jók lesznek még. És persze, ha sikerül meggyőzni a gyerkőcöt, hogy ne az iskolatáskával kidobózzon, akkor azt sem szükséges minden évben venni, jó esetben az alsó tagozatot is kibírja.

Még koránt sincs vége…

Az eddig felsoroltakon túl biztosan kell még tornazsák (900–2000 Ft) és tornaruha (3000–5000 Ft), illetve -cipő (4000–10 000 Ft), továbbá fekete-fehér együttes az évnyitóra és az iskolai ünnepségekre (5000–15 000 Ft). Ráadásul a gyerekek általában kinövik őszre az előző szezonban viselt ruháikat, így egy új garnitúrával is számolhatunk. Ne feledkezzünk meg a tisztasági csomagról sem, sőt előfordulhat, hogy benti cipőre is szükség lesz. Otthonra be kell szerezni egy íróasztalt és egy jófajta széket hozzá. Mindezek mellett szeptemberben kell majd fizetni osztálypénzt, esetleg edzéspénzt vagy kirándulási költséget, de olyan is előfordul, hogy a szülőknek kell kifesteni az osztálytermet az önkormányzat helyett.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top