Család

Mi lehet a számítógépes játékok alternatívája?

Sok szülő tart attól, hogy a lányát már kisgyermekként rabul ejti a számítógép, s idővel nem tud majd elszakadni a virtuális valóságtól.

Tény, hogy manapság, amikor már majdnem annyi család háztartásában van számítógép, mint tévé, a kisgyerekeket egyik-másik játékprogram annyira lenyűgözheti, hogy később egyre nehezebb lesz őket elszakítani a virtuális valóságtól. A szülők dolga sem egyszerű: a számítógép elé ültetni a gyereket nem túl időrabló feladat, de más jellegű elfoglaltságot találni a számára viszont sokszor szabadidő, esetleg anyagi lehetőségek híján nem mindig sikerül. Demagóg elképzelés viszont azt hinni, hogy a számítógép gyermekkorban kizárólag rossz hatással lehet a csemetére, hiszen ha játékosan is, de ebben az időszakban sajátíthatják el a kisfiúk és a kislányok az alapvető kezelési ismereteket, amelyek későbbi életükben meghatározóak is lehetnek.

Mi lehet a számítógépes játékok alternatívája?

Mozdítsuk ki a gép elől!

Az viszont nem képezi vita tárgyát, hogy a kisgyerekeket ki kell mozdítani a gép, illetve a tévé elől, s más jellegű programokat találni nekik. Abban is mindenki egyetért, hogy a legjobb, ha ezek a tevékenységek a szabad levegőn, sok mozgással járnak, de ehhez sok körülménynek kell együtt állnia. Megfelelő időjárás és környezet szükséges, ami nem mindig alakul optimálisan.

Rossz időben…

Mi lehet a számítógépes játékok alternatívája?Ha viszont a gyerekek nem tudnak a szabadban szaladgálni, akkor talán ideje a magunk gyerekkorát felidézni, és visszagondolni arra, hogy mi mivel játszottunk. Főleg a kislányokra jellemző, hogy már játszva készülnek felnőttéletükre. Gombokból és cérnából főzni egy elképzelt konyhában, órákig keresni a megfelelő frizurát az elképzelt esti bálra a tükör előtt, gondoskodni a plüsskutyáról… vagy a babázás kiment volna a divatból? Aligha. Örömteli, hogy a számítógépekkel áthálózott világunkban ezek a szituációs játékok is megmaradtak, sőt. Fröccsöntött műanyag babát és dinoszauruszokat sokan készítenek, de igényes fajátékokat, klasszikusabb kialakítású szituációs kellékeket jóval kevesebben. Pedig felnőtt fejjel is élményszámba megy például egy fából készült babaház vagy űrhajó.

A fenti példák egy részét egy ügyesen barkácsoló apuka is meg tudja valósítani, ha van elég ideje és türelme. Sőt, egy megvásárolt fajátékhoz akár apa és fia együtt tudnak kiegészítőket fabrikálni egy lánytestvér számára. Nem hagyhatjuk ki a számítógépes játékok alternatívái közül az építőjátékokat sem, kisfiúk esetén pedig máig nagy népszerűségnek örvendenek a modellautók. Többgyermekes családoknál közszeretet övezhet néhány kedvelt társasjátékot is. Akárhogyan is döntünk, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a gyermekek elsősorban nem a számítógépes játékokból fogják megtanulni azokat a viselkedési normákat, amelyek később meghatározzák az életüket. Erre maguknak kell rájönniük, utánozván szüleiket és más ismerős felnőtteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top