Család

Gyermekbalesetek nyáron – mire figyeljünk?

Nyáron többet tartózkodnak a gyerekek a szabad levegőn, ami több horzsolást, napégést és rovarcsípést eredményez. A problémák többsége megelőzhető, a mégis kialakult tünetek pedig gyorsan enyhíthetők.

Az biztos, hogy mindentől nem óvhatjuk meg őket, de a sérülések nagy része elkerülhető némi odafigyeléssel.

Rovarcsípés: jobb megelőzni, mint kezelni!

Nyári gyermekbalesetek – mire figyeljünk?Az idei nyár igazi szúnyoginváziót hozott, dr. Kollár Katalin házi gyermekorvos szerint volt olyan gyermek, aki ki sem látszott a szúnyogcsípésből. – Nyáron több a darázs, méh, pók, bögöly és bolha csípés is, nemcsak a szúnyogokkal kell számolni. Attól függően, hogy mi csípte meg a gyereket, hogy mekkora lesz a duzzanat, és hogy a csípés csak helyi tüneteket okoz, vagy az egész testre kiterjedő tüneteket – dönti el, hogy mit alkalmazunk. Magára a csípésre elég az erre a célra szánt helyi, tüneti kezelésre szolgáló készítmény, illetve alkalmazhatunk hideg borogatást – mondja a szakember. – Amennyiben tudjuk, hogy a gyermek érzékenyebb a rovarcsípésekre és nem csak helyi szinten alakulnak ki tünetek – ilyen például a szemkörnyék duzzadása, testszerte viszketés, súlyos esetben fulladás, nyelv beduzzadása – mindenképpen szükséges kalciumot adni, vagy pezsgőtabletta, vagy injekció formájában, legalább addig, amíg szakszerű segítséget nem kap a gyermek. Ilyenkor ugyanis érdemes az orvost felkeresni, mert ha súlyosbodik a gyermek állapota, akkor szteroid injekcióra lesz szükség.

A bajt persze jobb megelőzni, mintsem utólag kezelni, de nem minden készítmény megfelelő erre a célra. A szúnyogok ellen a legjobbak a bio alapú kenőcsök, a vegyszerek a bőrnek sem, felszívódva pedig a szervezetnek sem tesznek jót. Szúnyogriasztóból nagy a választék, kapható például már karkötő változat is, amely a vérszívók ellen hatékonyan veszi fel a harcot – ezt már egészen pici babára is rá lehet tenni, bár náluk a ruhára kell és inkább a lábukra célszerű, mert a kezüket a szájukba teszik.

Vigyázzunk a nappal!

A gyermekek bőre sokkal érzékenyebb mint a felnőtteké, ezért őket minden esetben a számukra kifejlesztett napvédő készítménnyel kell bekenni, vagy a ma már sok helyen kapható UV szűrős pólót adjuk rájuk. A déli órákban nem szabad őket a napra engedni és fürdés után újra kell kenni őket. Mindig legyen a fejükön olyan kalap, ami a nap ellen árnyékolja az arcukat és lehetőség szerint itassuk őket a nagy melegben. Ha mégis előfordulna, hogy megég a gyermek, a langyos vizes zuhanyozás kellemes a bőrnek, és kenjük be őket B5 provitamin tartalmú készítménnyel, ami vitamintartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású, így a fájdalmat és az égető érzést is enyhíti. Erre a célra az aloe vera-t tartalmazó készítmények is nagyon hatásosak.

Nincs nyár zúzódások nélkül!

Igyekszünk gyermekeinket mindentől megvédeni, de elkerülhetetlenek az apróbb balesetek. Biciklizésnél és görkorcsolyázásnál nem árt térd- és könyökvédőt használni, és sohasem ruha nélkül, fürdőnadrágban és bikiniben, valamint strandpapucsban engedjük őket a nyeregbe.

Nyári gyermekbalesetek – mire figyeljünk?

A biciklis sisak is kötelező – így esésnél a gyermek nem üti meg a fejét. – A lehorzsolt végtagok sebeit elsőként tisztítsuk meg a kosztól – ehhez tiszta vizet használjunk, majd kenjük be a sebet kombinált hatóanyagú sebkezelő krémmel. Ma már modern kombinált megoldás is létezik, amely fertőtlenít és gyógyít egyben – mondja a doktornő. – A mély sebet ragasszuk le és legalább naponta cseréljük a kötést rajta, de ha átázik, akkor előbb is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top