Család

Dohányzó tinik

Amerikai statisztikai adatok szerint az országban jelenleg ötből egy amerikai tinédzser dohányzik. Habár sokan vannak, akik nem élnek a káros szenvedéllyel, a dohányos fiatalok száma nem csökken elég gyors ütemben.

181 ezerrel többen gyújtanak rá

Az Egyesült Államokban a betegségek felügyeletét és megelőzését irányító Centers for Disease Control and Prevention (CDC) statisztikai adatai szerint erőteljesen lelassult a dohányzó fiatalok számának csökkenési üteme, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem sikerül elérni a közegészségügyi tervekben 2010-re célként kitűzött arányszámot. Az idei évre 16 százalék alá kívánták volna csökkenteni a dohányzó fiatalok arányát, de az adatok szerint a tavalyi év végén a fiataloknak még mindig 19,5 százaléka dohányzott.

Az egészségügyi központ adatai szerint 1991 óta tavaly először csökkent 20 százalék alá a dohányosok aránya a tinédzserek körében. A legmagasabb értéket 1997-ben mérték, akkor a cigarettázó fiatalok aránya meghaladta a 36 százalékot.

Dohányzó tinik

A szakértők a friss adatokat elemezve hangsúlyozták, biztató eredmény, hogy ötből négy fiatal nem gyújt rá, ellenben aggasztó, hogy a dohányosok számának csökkenése elvesztette korábbi lendületét. 1997 és 2003 között mintegy 40 százalékkal, 2003 és 2009 között azonban csak 11 százalékkal mérséklődött a dohányosok aránya az iskoláskorú fiatalok között.

A Campaign for Tobacco-Free Kids adatai szerint 2010-ben újabb több mint 181 ezer amerikai fiatal kezdett el dohányozni országszerte. Az Egyesült Államokban tízből kilenc felnőtt még a tinédzser éveiben szokik rá a káros szenvedélyre.

A magyar tinik is cigiznek

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavaly szeptemberi jelentése szerint Magyarország a negyedik legrosszabb helyen áll a tinédzserkori dohányzás tekintetében a vizsgált harminc ország közül. A tanulmány szerint a 15 éves magyar fiatalok 21 százaléka gyújt rá hetente legalább egyszer. A Fanta TrendRiport sem fest szebb képet a magyar fiatalok káros szenvedélyeiről. 2009-es felmérésük eredményei szerint a 15 és 19 év közöttiek 35, míg a 20-25 évesek 44 százaléka dohányzik.

Forrás: ELTE TÁTK

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top