Család

Ártok a babámnak a hordozókendővel? – Dr. Ranschburg válaszol

A kislányomat egyfolytában hordozókendőben hozom-viszem, de aggódom, hogy rossz következményei lehetnek. Tényleg hisztis lesz, anyás és lusta?

Tisztelt Tanár Úr!

Anna babám nyolc hónapos, ugyan nagy baba, de én egyfolytában hordozókendőben hozom-viszem. A lakásban már nem, mert ideje felfedeznie a világot, de ha elmegyünk, akkor még mindig. Nem is szereti a babakocsit – talán – ezért, és természetesen szeret ölben lenni. Az sem utolsó szempont, hogy nekem is nagyon jó ez, mert menet közben beszélgetünk, énekelünk, kukucsosat játszunk – nagy móka az egész.

Nem divatból vagy valami irányzathoz való tartozásból teszem ezt, hanem mert büdös van a babakocsi szintjén, és mert szerintem nem túl érdekes a babakocsiban ülni. Ezenkívül is sokat veszem fel, sokat ringatom. Szeretném megkérdezni, hogy valóban rossz következményekkel jár-e ez? Tényleg hisztis lesz, anyás és lusta?

Ártok a babámnak a hordozókendővel? - Dr. Ranschburg válaszol

Hallottam arról is, hogy nem fog tudni beilleszkedni, hátráltatni fogja a túl sok közelség a tanulásban, és még sok olyat, amit nem érzek igaznak, vagy talán csak nem akarom elfogadni. Ezeket egyébként szakember mondta, aki jobban látja a következményeket. Anna baba nagyon vidám, nagyon szereti az öregeket meg a férfiakat, de a nőket is. Szinte bárkivel jól érzi magát kb. húsz-harminc percig. Ha sorban állunk, simogatni szeretné az emberek vállát, haját, szemüvegét, szégyenlőset játszik, sokat nevet. Nem sírós, de talán azért, mert folyton együtt vagyunk. Nem szeretnék azonban ártani a gyerekemnek, nem volna jó, ha a majomszeretetem miatt később kiszolgáltatott lenne…
Köszönöm, hogy elolvasta a levelemet, és előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel:
Katalin

Te is kérdezhetsz az ismert gyermekpszichológustól. Dr. Ranschburg Jenőnek
a www.ranschburg.hu oldalon írhatsz levelet!   


Kedves Katalin!

Kérem, ne higgyen annak, aki ijesztgeti. Ötvenéves szakmai tapasztalataim – és nemzetközi pszichológiai kutatások eredményei – mutatják, hogy az Ön anyai viselkedése csak használhat Annának, és semmiféle kárt nem okoz. Nem igaz, hogy a „hordozott baba” hisztis lesz, és lusta – éppen ellenkezőleg!

A baba, aki megtanulja, hogy bármikor megszólítja a világot, a világ erre pozitívan reagál, nem hisztizik, mert ennek a számára semmiféle értelme, haszna nincs. Kíváncsi lesz, érdeklődő és kreatív, aki másfél-két esztendős korától kezdve jóval kevesebbet kéredzkedik ölbe, mint a többiek, óvodáskorára jó önértékelésű, magabiztos és vidám gyerekké válik, akire jogosan büszkék a szülei.

Számos vizsgálat igazolja azt is, hogy ez a „biztos kötés”, amely a „hordozott babát” anyjához fűzi, egy életen át pozitívan érezteti hatását. Minden esély megvan arra, hogy Anna nyitott, az emberekhez bizalommal közeledő, jó emberi kapcsolatokat ápoló, harmonikus személyiségű felnőtté válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top