Család

Újabb betegség tűnhet el a Föld színéről

Tudtad, hogy jelenleg 172 millió embert fenyeget egy olyan fertőző betegség, amelyre több mint 70 éve létezik megoldás?

Az újszülöttkori tetanusz több mint 70 éve megelőzhető betegség. A fertőzés mégis 172 millió anyát és újszülöttet fenyeget a világ 42 országában. A Pampers és az UNICEF ezért 2010-ben tovább harcol a csendes gyilkosnak nevezett újszülöttkori tetanusz ellen, közös céljuk a betegség teljes felszámolása 2012-re. A nemzetközi „1 csomag = 1 védőoltás” kampányt idén Jakupcsek Gabriella képviseli hazánkban, őt a jó ügy mellett elkötelezett civil anyukák csapata támogatja.

Az “1 csomag Pampers UNICEF = 1 védőoltás” kezdeményezés azért jött létre, hogy támogassa az UNICEF-et az újszülöttkori tetanusz 2012-ig történő felszámolásában. E nemes célhoz 2010. április 1. és június 30. között Magyarországon is bárki hozzájárulhat, ugyanis bármely UNICEF logóval ellátott Pampers termék megvásárlása után a Pampers egy vakcina beszerzéséhez szükséges összeget adományoz az UNICEF-nek. 2010 június végéig a közös kampányok során várhatóan 300 millió tetanusz toxoid vakcinát biztosít majd a Pampers az UNICEF számára. Ehhez az eredményhez a magyar édesanyák a kampány előző szakaszában csaknem 1 millió vakcinával járultak hozzá.

Újabb betegség tűnhet el a Föld színéről

 

Az újszülöttkori tetanusz elleni aktív fellépés következtében egyre csökken a veszélyeztetett mamák és babák száma. Míg 1980-ban a várandós nők csupán 9%-a kapott tetanusz elleni védőoltást, addig 2007-ben már 87%-uk. A minden várakozást felülmúlóan sikeres kampány során továbbra is egyre többre törekszünk. A Pampers és az UNICEF a kampányt támogató összefogásnak köszönhetően reális esélyt lát arra, hogy a betegséget 2012-ig együtt teljesen felszámolják.

Mi a tetanusz?

A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta, igen súlyos, magas halálozási arányú betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe és ott mérget (toxint) termel. A tetanusztoxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. Az újszülöttek leggyakrabban a köldök fertőződése révén betegednek meg, ha az édesanya nem rendelkezik védettséggel, vagy ha a köldökcsonkot nem tisztán kezelték.

“Magyarországon évente körülbelül 100 ezer baba születik. Ugyanennyi kisbaba életét követeli világszerte egy ma már teljességgel megelőzhető betegség. Ha belegondolunk, ez elfogadhatatlan.”- hívja fel a figyelmet Jakupcsek Gabriella. „A Pampers UNICEF kampánya bebizonyította azt, hogy a kismamák világszerte osztják megdöbbenésemet, és a tetanusz által okozott tragikus halálesetek megállításához fűződő reményemet. Anyaként természetesen mindannyiunkra rengeteg feladat és kiadás hárul, ennek a kampánynak köszönhetően azonban most egy hétköznapi vásárlással azonnali segítséget nyújthatunk a rászorulóknak. Legalább ezt a minimális segítséget adjuk meg, ami nem anyagi kérdés.”

A Pampers által 100 anyuka körében végzett magyarországi felmérés szerint az anyáknak szerte a nagyvilágon hasonlóak a gyermekük jövőjéhez fűzött reményeik és álmaik – boldogságuk és egészségük az anyagi javak felett állnak, még a mai bizonytalan gazdasági helyzetben is. A megkérdezett anyukák 27%-a már régóta gyermekeket segítő jótékonysági kezdeményezéseket támogat. 61%-uk pedig azóta részesíti előnyben az ilyen kezdeményezéseket, mióta ő maga is édesanya lett. A világ minden kismamáját összekötő anyai érzés adta az ötletet a Pampers Magyarország Facebook oldalán futó “Nagykövet Mama” programhoz, ahol az anyukák elektronikusan letölthető anyagok segítségével csatlakozhatnak a tetanusz ellen folytatott küzdelemhez, részt vehetnek a programban és felhívhatják embertársaik figyelmét a tetanuszfertőzés által okozott súlyos helyzetre.

A vakcina útja

Az oltóanyagok előállítása a sok biztonsági előírás miatt akár egy-két évig is eltart. A vakcinákat nagy mennyiségben gyártják, egy-egy sorozat több millió adag oltóanyagból áll.

A hűtőláncnak fontos szerepe van abban, hogy az oltóanyag megfelelő állapotban jusson el a gyártótól a felhasználóig. Ennek segítségével biztosítják ugyanis, hogy a vakcinát biztonságos hőmérsékleten tárolják és szállítsák. A hűtőlánc fagyasztókból, hűtőgépekből, hűtőládákból áll. 

Hogyan jut el az oltóanyag a gyártótól az édesanyákig?

Egy vakcina útja Olaszországtól Sierra Leone-ig

1. nap – Az olasz oltóanyag üzem legyárt 1,5 millió vakcinát, száraz jég közé elhelyezi 28 konténerben. 2 órát tart az út a római repülőtérre és 1,5 órát a repülő út Brüsszelbe. Ott a szállítmány 8 órán keresztül a raktárban várja a legközelebbi Nyugat-Afrikába tartó járatot, de a járatot törlik.

2-3. nap – A vakcinákat gyorsan egy hűtő tárolóba szállítják, és ott tartják 48 óráig, a következő gép indulásáig.

4-7. nap – A ládákat felpakolják a guineai Conakry-ba induló járatra. A gép 9 óra múlva érkezik meg. Ott az UNICEF munkatársa nyilvántartásba veszi, majd 3 napra a reptéri hűtőházba szállítják, hogy megvárják a helikopter érkezését, mely Sierra Leone-ba viszi a szállítmányt.

 7-14. nap – Freetownba érkezvén egy hűtőkamionra pakolják a vakcinákat. Egy hetet kell még várni, amíg a szétosztás megkezdődhet. Az UNICEF és partnerei már javában végzik a védőoltás kampány előkészületeit.

14-17. nap – A vakcinákat óvatosan elszállítják a kerületi tároló központokba, ahol 3 napig maradnak. A külső átlaghőmérséklet meghaladja a 35º Celsius fokot.

17-23. nap – Az oltóanyagot hűtőtáskákba rakják és elindítják a vidéki egészségügyi központok felé. Az út gyakran 5-6 órát vesz igénybe. Mivel ezekben a központokban nem biztosítható a megfelelő hőmérsékleten történő tárolás, a vakcinák először a legközelebbi hűtőházba kerülnek.

24. nap – Ide érkeznek az oltási kampányt végrehajtó csapatok, az oltóanyagot szétosztják közöttük. Az „oltók” gyalog, biciklin vagy akár szamáron nekivágnak a hosszú útnak. A vakcinák jégakuval vagy jégkockákkal megtöltött hűtőtáskában utaznak velük. Egy-egy csapat gyakran napokig járja így a falvakat, hogy a szükséges védőoltásokat beadhassák.  A falvakban általában népünnepéllyel fogadják őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top