Család

Kismamagond: a gyógynövények árthatnak?

Ne feledd: a betegségeket akkor is kezelni kell, ha babát vársz! Ha rendszeresen gyógyszert kell szedned, önhatalmúlag ne hagyd abba, ahogy megjelenik a két csík a terhesteszten. A gyógynövényekkel és az alternatív gyógymódokkal kapcsolatban sem árt az óvatosság.

 Szakértőink:
Dr. Tímár László genetikus, teratológiai szaktanácsadó
Sződy Judit pszichológus
Dr. Szedlay Gyöngyi biológus- természetgyógyász

Aggodalomra semmi ok, nem kell betegségeknek kiszolgáltatva töltened a kilenc hónapot, hiszen kevés olyan gyógyszer van, amely bizonyítottan veleszületett fejlődési rendellenességet okozhat a korai magzati fejlődés során, vagyis teratogén! De azért semmiképp ne kapkodj be bármit, ami eszedbe jut, inkább kérdezd meg előbb orvosodat, aki a kockázat mérlegelése alapján tesz majd javaslatot.

Krónikus betegségek

Nem szabad egyik napról a másikra elhagyni a gyógyszereidet. Ha az első egy-két hétben szedsz is káros gyógyszert, az nem hat az embrióra, hiszen még nem alakult ki a méhlepény, nincs kapcsolatban az anya és a „mákszem” vére. De nézzünk néhány példát!

Kismama gond: A gyógynövények árthatnak?

Asztma: Ha szteroidokat használsz, nem kell megijedni, ugyanis több megbízható vizsgálat bizonyítja, hogy nem okoz kárt az emberi magzatban. Ha tüneti szert, belélegezhető spray-t használsz, annál jobb, ezekből nagyon kevés hatóanyag jut a véredbe.

Magas vérnyomás: Csak néhány olyan gyógyszercsoport van a magas vérnyomás elleni szerek között, amelyeknek a szedését nem ajánlják a terhesség alatt. Egyeztess az orvosoddal!

Cukorbetegség: A gyógyszerelés beállítása diabetológus szakorvos feladata. Várandósoknál célszerű inzulint használni, ha nem elég a szakszerű diéta.

Epilepszia: Genetikai tanácsadó, neurológus, szülész-nőgyógyász összehangolt munkájára van szükség a kismama gyógyszerezését és kezelését illetően. Már a fogamzás előtt célszerű egyeztetni az orvosokkal!

 Pszichiátriai betegségek

Régen még az orvosi egyetemeken is azt tanították, hogy a terhesség megvéd a pszichés betegségektől. Ez sajnos nem igaz! De jó hír, hogy a szakszerű pszichoterápia hasonló hatást érhet el bizonyos kórformáknál (depresszió, fóbiák, kényszerbetegség, szorongás), mint a gyógyszerek. Egyes esetekben nem elég a pszichoterápia, ekkor megfelelő körültekintéssel gyógyszert is ír az orvos. Az antidepresszánsok legnagyobb része nem tartozik a bizonyítottan magzatkárosító gyógyszerek közé. Ha antidepresszánst szedsz, gondosan egyeztetni kell a pszichiáter kezelőorvossal, valamint a nőgyógyásszal – alapelvként mindenesetre elmondható, hogy a kezeletlen depresszió rosszabb a magzatnak is, mint a hatékony kezelés.

Kismama gond: A gyógynövények árthatnak?

Egyes szorongáscsökkentő szereket terhesség alatt szabad használni, de erről is egyeztess az orvosoddal. Sajnos manapság nem ritka, hogy valaki rossz passzban van, ezért bekap egy-egy dilibogyót, ez különben sem ajánlott, de a babavárás időszakában semmiképp ne tedd meg! Itt is érvényes az a szabály, hogy ne hagyd abba önhatalmúlag a rendszeresen szedett gyógyszer adagolását, mert ez komoly pszichés problémához vezethet. Mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy segítsen „lejönni” a szerről, vagy másikra átállni.

Gyógynövények, illóolajok

Gyógyszerek helyett gyógynövényeket alkalmaznál? Bizonyos esetekben remek ötlet, például a csipkebogyó, a hárs, a bodza, a kakukkfű, a hagyma, a fokhagyma – persze nem mértéktelen mennyiségben – sokat segít a megfázós időszakban, és nem is árt. De a terhesség különleges helyzet, hiszen itt az amúgy ártalmatlan hashajtók, vízhajtók, menstruációt szabályozó vagy egyszerű nyálkahártya-nyugtató szerek akár vetélést, koraszülést is okozhatnak. Most csak néhány szert említünk a tiltólistáról, a legjobb, ha minden kúra előtt fitoterapeutával konzultálsz! Kerüld az Aloe verát, a pásztortáskát, a görögszénát, a borókát, a szennát, a ricinust, a macskagyökeret, a mályvát, a gyöngyajakot. Egyes fűszernövények is árthatnak nagy mennyiségben, de egy csipet nem okozhat gondot.

Kismama gond: A gyógynövények árthatnak?

Illóolaj formájában minden növénynek felerősödik a hatása, tehát ezekkel különösen vigyáznod kell. A következők árthatnak: ánizskapor, ánizsmag, árnika, bazsalikom, borókafenyő, borsmenta, ciprus, csombor, csombormenta, fahéj, izsóp, kakukkfű, kámfor, majoránna, menta, mirha, borsfű, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya. Az első harmadban ezektől is tartózkodj: zsálya, rózsa, jázmin, kamilla.

Szelíd (?) gyógymódok

A természetgyógyászati eljárások jó része alaposan igénybe veszi a szervezetet. Egyeseket kerülni kell terhesen, mások viszont remekül és mellékhatások nélkül segítik a gyógyulást. A sókamrát, sóbarlangot, barlangterápiát kifejezetten ajánljuk megfázás, asztma, arcüreggyulladás kezelésére. Testmasszázs vagy talpmasszázs, akupunktúra, fülakupunktúra esetén szólni kell előre, hogy babát vársz, ilyenkor ugyanis bizonyos pontokat tilos ingerelni. A hasmasszírozásra ugyanez vonatkozik.

A test melegítésén alapuló eljárásokat, mint például a lávaköves masszázst, a cellulitmasszázst nem javasolják, a bizonyos akupunktúrás pontok melegítésével gyógyító moxaterápia viszont alkalmazható. A hidegterápia felületi vérbőséget okoz, ezért kerülni kell. A méregtelenítés minden formája káros lehet várandósság alatt. Hashajtó, vízhajtó szereket, eljárásokat csak nagy körültekintéssel szabad alkalmazni, kizárólag orvosi ellenőrzés mellett, orvos javaslatára. A böjt, léböjt tilos, veszélyeztetheti a magzat fejlődését! A szülés körül viszont rengeteget segíthetnek egyes természetgyógyászati eljárások: masszázs, gyógynövények, akupunktúra, homeopátia és a lelki támogatás. Ez utóbbi soha nem káros!

Tipp: ha tudni szeretnéd, mit tegyél láz és fájdalom, illetve fertőző betegségek esetén, és kaphatsz-e védőoltást kismamaként, kattints ide! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top