Család

Mesterséges megtermékenyítés- IVF

Magyarországon 100-150 ezer embert érint a terméketlenség. Meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár 1 éve védekezés nélkül él nemi életet és terhesség mégsem következik be.

Az első sikertelen év elteltével érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis az esetek 90%-ában fény derül az okokra. A meddőség kezelésére számos módszer létezik. Miután a férfit és a nőt kivizsgálták  és megtalálták háttérben álló problémát, kiválasztják a megfelelő asszisztált reprodukciós kezelést. A sokak által ismert lombik program azonban nem az első és egyetlen mód.

Testen kívűli megtermékenyítésre (IVF: in vitro fertilisation) akkor kerül sor, ha a petevezető  mindkét oldalon átjárhatatlan, előrehaladott az endometriózis, jelentős hormonális probléma áll fenn, alacsony a spermiumszám  és előrehaladott az anya életkora.  

A lomikprogram a gyakorlatban

A spermiumot és a petesejtet a női szervezeten kívül termékenyítik meg, majd a megtermékenyült embriót visszaültetik az anyaméhbe. A asszisztált reprodukciós eljárások legfejlettebb, legbonyolultabb, legnagyobb felkészülést és műszerezettséget igénylő, de ennek megfelelően leghatékonyabb módja, hatékonysága (25-35%) magasabb, mint a természetes megtermékenyülésé (kb. 20%). 

Tények, számok

Évente több mint 250.000 asszisztált reprodukciós kezelés történik és a babák 1-3 százaléka lombik beavatkozásnak köszönhetően jön a világra. A világon 1 millió lombikból fogant ember él; több, mint 1%-a Magyarországon született. Évente 2000 gyermek születik  Magyarországon mesterséges megtermékenyítést követően.

Az IVF kezelésekből a sikeres szülések 80 százaléka az első két beavatkozási ciklushoz köthető, ezeket követően a harmadik, negyedik, majd az ötödik ciklusban a sikeresség drasztikusan csökken. A harmadik ciklustól az egy gyermek születéséhez szükséges beavatkozások száma is drasztikusan nő.

Március 8. a Nők Nemzetközi Napja, ez alkalomból a mesterséges megtermékenyítés terén komplex szolgáltatásokat kínáló CIRIS Reprodukciós magánklinika (1037 Budapest, Montevideo u. 16/b.)  nyilt napot hirdet minden érdeklődő számára. A nap célja, hogy az érdeklődők első kézből, közvetlenül Közép – Európa egyik legmodernebb IVF klinikájának magasan képzett szakembereitől kapjanak minél teljesebb körű tájékoztatást az egészségügy reprodukciós szegmensének lehetőségeiről és feladatairól.

A “nyílt nap” keretében a látogatóknak elköteleződés nélkül lehetőségük nyílik közvetlenül betekinteni a klinika működésébe és akár – természetesen a legnagyobb diszkréció mellett – térítésmentesen részt venni egyes alapvizsgálatokon.

Nyílt napunkra, bár elsősorban hölgyeknek hirdettük meg, de párokat is várunk, mivel a meddőség – csakúgy, mint a gyerekvállalás – legalább annyira múlik a férfiakon is, mint a nőkön. 

A Nyílt Nap programja: 

• Civil érdeklődők számára a klinika bemutatása: 13-18 óra között.  

Házigazda, kérdéseket megválaszolja: Dr. Vass Zoltán, a CIRIS klinika vezető orvosa és Pápay Nikolett pszichológus. 

A meddőség nem tabu-téma!

Vigyázzunk partnerünkre! 

 • További információ »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top