Család

Segítség! Meg lehet még menteni a lányunkat? – Dr. Ranschburg válaszol

A "kislányunk" drogozik, szexuális életet él, hazudozik, pénzzel visszaél, rossz társaságba jár, minden félév, valamint év végén megbukik legalább két tantárgyból. Gyors segítségre van szükségünk!

Tisztelt Ranschburg Jenő!

Párom elvált, van egy 15 éves lánya, akit 1 éves kora óta egyedül nevel – mi 8 éve vagyunk együtt. A gondok akkor kezdődtek, amikor a gyerek 8. osztályos lett, a jegyek leromlásával, majd a sorozatos hazudozásokkal és hasonlókkal. Mára oda jutottunk, hogy a „kislány” drogozik (bevallása szerint nem rendszeresen, de az iskolában is), szexuális életet él, hazudozik, pénzzel visszaél, rossz társaságba jár, minden félév, valamint év végén megbukik legalább két tantárgyból.

A családi hátterünk – amennyire manapság lehet – kimondottan kiegyensúlyozottnak tekinthető. Amit tudunk, megadunk neki, jó példát igyekszünk mutatni. A nagyszülei is mindenben támogatták-támogatják az ő nevelését, mind anyagilag, mind szellemileg. Az édesanyával is rendeződött a kapcsolata, de sajnos az anyukája is panaszkodik, hogy az utóbbi időben őt szintén csak eszköznek használja a saját lánya, pénzt kér tőle, elviszi a ruháit…

Segítség! Meg lehet még menteni a lányunkat? - Dr. Ranschburg válaszol

Gyors segítségre van szükségünk, mivel ez a gond már a párommal való kapcsolatomra is súlyosan kihat. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel:

Andrea

 Te is kérdezhetsz az ismert gyermekpszichológustól. Dr. Ranschburg Jenőnek
a www.ranschburg.hu oldalon írhatsz levelet!

Kedves Andrea!

Segítség! Meg lehet még menteni a lányunkat? - Dr. Ranschburg válaszol  Számos pszichológiai vizsgálat igazolja, hogy a kisgyermekkori sérülések következményei – különösen lányok esetében – a serdülőkorban jelentkeznek. Hiába rendezett most a családi élet – és a gyerek kapcsolata az édesanyjával is elfogadható –, a probléma gyökerét valószínűleg az első 5-6 esztendő gondjaiban kell keresnünk. Minderről persze én gyakorlatilag semmit sem tudok, legfeljebb azt a „száraz” adatot ismerem, hogy a kislányt 1 éves korától az apja egyedül nevelte, és a gyerek úgy 7-8 éves lehetett, amikor a család életébe Ön is bekapcsolódott. Könnyen lehet, hogy ezek az első évek sok-sok fájdalommal, mellőzéssel, lelki szenvedéssel jártak a gyerek számára, és mostani – valóban veszélyes – életvitele ezekre a korai tapasztalatokra vezethető vissza.

A hathatós segítség sok türelmet, következetességet és összetartást igényel a családtagok részéről. Ha a párjával való kapcsolata megromlik a gyerek miatt, azzal nemcsak a gyerek jövőjét kockáztatják, de a sajátjukat is! Tehát fogjanak össze – bevonva az édesanyát és a nagyszülőket is –, és ahelyett, hogy egymásra hárítanák a felelősséget, próbáljanak közös stratégiát kialakítani. A lényeg – szerintem – a kislány következetes monitorozása legyen!

Közösen készítsenek időbeosztást a számára, és rendszeresen ellenőrizzék annak betartását. Naponta tanuljanak a gyerekkel, tartsanak rendszeres kapcsolatot az iskolával – és ne a szabályok megszegését vegyék észre először, hanem az esetenkénti betartását. Ez azt jelenti: ne fukarkodjanak az elismeréssel, amikor a kislány viselkedése erre okot ad. De bizonyos alapszabályokhoz – kábítószer tilos, nem lehet lógni a suliból, naponta meghatározott időt a tanulással kell tölteni, stb. – feltétlenül ragaszkodjanak. Mindehhez – és talán ez a legnehezebb – törekedjenek elfogadható hangulatot teremteni, hogy a gyerek érezze: jó otthon lenni, és ő része a család életének. Ne legyenek hisztérikusak, kétségbeesettek vagy gyűlölködők, ha azt tapasztalják, hogy a gyerek megszegi a szabályt, de gyengének, engedékenynek sem szabad mutatkozniuk! Az alapelvekhez hajthatatlanul ragaszkodniuk kell – és a nagymama se adjon pénzt, ha az unokája már idő előtt elköltötte a zsebpénzét.

A változás minden apró jelét örömmel kell regisztrálniuk, hogy a kislány érezze: családja minden tagja szereti, figyeli őt – de a legfontosabb szabályok tekintetében mindenki következetes és hajlíthatatlan. Talán még nem késő…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top