nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Család
Visszamennél dolgozni és bölcsit keresel? Évekig is elhúzódhat!

Visszamennél dolgozni és bölcsit keresel? Évekig is elhúzódhat!

Szűkösek a férőhelyek a bölcsődékben és az óvodákban, így hiába szeretnének a kismamák minél előbb visszatérni a munkaerőpiacra, akár évekbe is telhet, mire sikerül megtalálniuk a megfelelő intézményt a gyermekeik számára.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A kismamák munkalehetőségeivel foglalkozó weboldal felmérésben 1100 anyuka mondta el a bölcsőde- és óvodakereséssel kapcsolatos tapasztalatait. A megkérdezettek kétharmadának a GYED lejárta után mindenképpen vissza kell mennie dolgozni, ám 60 százalékuknak komoly nehézséget okoz, hogy megfelelő bölcsödét, illetve óvodát találjon a gyerekei számára. Hiába kezdik el a szülők időben keresni a lehetőségeket, a gyerekek 11 százaléka így is csak négyévesen kerül be valamilyen intézménybe. Az idén született gyerekekkel ráadásul már csak 2 éves korukig maradhatnak otthon az édesanyák.
A felmérésében résztvevők 34 százaléka azt mondta, hogy csak akkor tud újra munkába állni, ha biztosan el tudja helyezni a gyerekeit valamelyik intézményben, ez azonban mindössze az anyák 41 százalékának sikerül minden gond nélkül. A 3 évesnél fiatalabb gyerekek 32 százaléka végül magánbölcsődébe, 14 százalékuk pedig valamely családtaghoz kerül, amíg a szülők dolgoznak.
A kismamák már a gyermek 2 éves korában is szívesen visszamennének dolgozni, sőt 68 százalékuk már a GYES időszakában is munkába állna. Vida Ágnes, a Gazdagmami működtetője szerint ha az édesanyák valóban elkezdenének dolgozni a gyermekgondozási segély ideje alatt, akkor egyrészt nem esnének ki a gyakorlatból, másrészt új tapasztalatokat is gyűjthetnének.
A korábban maga is hasonló problémákkal szembekerült Vida Ágnes szerint azonban a cégek részéről még nem történt meg a nyitás ebbe az irányba, és ezért a kismamák többsége inkább önálló vállalkozásba kezd. Szintén a honlap által, még tavaly februárban készített felmérés szerint ugyanakkor nőtt azoknak az anyukáknak a száma, akik táv-, illetve részmunkaidőben dolgoznak, bár az ilyen lehetőségek száma nagyon alacsony.

Megosztás Facebookon