Család

Te is lehetsz sportos kismama!

Elmúlt már az az idő, amikor a várandós nőket még a széltől is óvták. Ha nincs probléma a terhességeddel, nyugodtan sportolhatsz – persze egyáltalán nem mindegy, mit, és hogy milyen tempóban!

Miért jó mozogni a várandósság alatt? Például azért, mert a sport formában tart, és felkészíti a testedet a szülés alatti terhelésre. Rendben tartja a légzésedet, a vérkeringésedet – és persze a lelkedet is. A kiegyensúlyozott lelkiállapot és a szervezet jobb oxigénellátottsága pedig a babának is jó.

Van azonban néhány dolog, amelyre mindenképp oda kell figyelned, ha várandósan sportolsz. Ha korábban nem voltál sportos alkat, ne most akarj sportladyvé válni. Ha csak lehet, ne a saját szakálladra kezdj sportolni, kérd szakképzett edző, oktató segítségét. Az orvosoddal is beszéld meg, milyen sportot szeretnél űzni – ha ő nem ajánlja a sportolást, eszedbe ne jusson felülbírálni a döntését. Ha azonban zöld utat ad, indulhat az edzés.

De csak „kismamás” tempóban! A légszomjat, a túlhevülést és a túl magas pulzusszámot ugyanis mindenképpen el kell kerülni. A pulzusszámod ne menjen 140 fölé, a legjobb, ha még kényelmesen tudsz beszélgetni sportolás közben. Mivel az ízületek a várandósság idején lazábbak, a sérülésveszély is nagyobb: légy óvatos, és melegíts be alaposan. Ha pedig bármi nem esik jól, vagy akár a legkisebb problémád adódik – pl. szívdobogás, hirtelen vérnyomás-emelkedés, fájdalom, méhösszehúzódás, bőrpír, a boka, a kezek hirtelen duzzanata –, azonnal hagyd abba az edzést, és mielőbb fordulj orvoshoz.

Ne válassz olyan sportágat, amely rázkódással, esés vagy ütés veszélyével jár: a futás, a sztepaerobik, a küzdősportok, a labdajátékok, a lovaglás nem várandósoknak való, de a kerékpár helyett is a szobabiciklit válaszd. Az erőteljes hasizomgyakorlatoknak sem most van itt az ideje.

 

Öntevékenyen: ha nem tudsz edzőhöz fordulni

Te is lehetsz sportos kismama!Séta, kirándulás: Egy könnyű sétából a természetben nemigen lehet baj. Kirándulni is szabad, de csak egyszerű terepen, „sétálgatós” tempóban, keveset gyalogolva – a teljesítménytúrákat inkább halaszd későbbre. A legjobb, ha a párod is elkísér, így a friss levegőn jókat tudtok beszélgetni.

Kismamatorna DVD, videokazetta: Akkor érdemes ilyesmit választanod, ha semmiképp nincs a közeledben olyan foglalkozás, ahol szakember segítségét kérhetnéd az edzéshez. Mivel senki nincs, aki kijavítana, ha rosszul végzed a gyakorlatot, fokozottan kell figyelned magadra. Pontosan tartsd be az utasításokat, és ha kényelmetlenséget érzel, azonnal állj le.

Csoportban: mert együtt mozogni jó!

Kismamatorna: A test felkészítése hozzásegít a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz, a szülésnél használható relaxációs technikákat tanít, valamint hozzájárul a szülés utáni gyorsabb felépüléshez. A tapasztalatok szerint a terhestornázó kismamák a baba világrajövetele után könnyebben visszanyerik az alakjukat.

Kismamajóga: A jóga gyakorlataiból és a természeti népek vajúdást segítő „praktikáiból” összeállított gyakorlatsorok erősítik a testedet, megtanítanak relaxálni, kapcsolatba lépni a babáddal, a relaxáció közben megfogalmazott pozitív megerősítések a félelmeidet oldják, a szülőpozíciós órákon pedig a vajúdásban segítő testhelyzeteket tanulhatsz.

Vízben: kíméli az ízületeket

Úszás: Ha egyedül úszol, figyelj a tested reakcióira. A vízi sportokat csak addig űzheted, amíg zárt a méhszáj, ha egy kicsit is nyitott, a fertőzésveszély miatt már nem biztonságos úszni. Azokon a helyeken, ahol babaúszásórákat is tartanak, megbízhatóan tiszta a víz, ráadásul nem is klórral fertőtlenítik. A termálfürdőzést viszont nem ajánlják az orvosok: a meleg víz alhasi vérbőséget okozhat, ráadásul baktériumok is megbújhatnak benne.

Aquanatal: Ezt a várandós nőknek ajánlott mozgásrendszert egy, az USA-ban élő, kubai származású bába, delfinkutató és táncterapeuta dolgozta ki. Merített a jóga, a keleti táncok és a meditáció elemeiből, sőt még a delfinek mozgásából is. Ezeken az órákon szinte egyáltalán nincs sérülésveszély, megtanulhatod viszont a lazítás művészetét, és testileg-lelkileg felkészülhetsz a kisbabád világra hozására.

Te is lehetsz sportos kismama!

 

Táncosan: éld meg a nőiességedet!

Várandóshastánc: Az ősi keleti társadalmakban a hastánc egyike volt a szülést segítő technikáknak, egyaránt hozzájárult a vajúdás előrehaladásához, a lazításhoz, a helyes légzéshez, a fájdalom kezeléséhez. A várandóshastánc természetesen nem ugyanaz, mint a „hagyományos” változat: nincsenek benne erőteljes rázások, és alkalmazkodik a várandós nő terhelhetőségéhez is. A lágy, áramló, hullámzó mozdulatok megdolgoztatják a szüléshez szükséges izmokat, ugyanakkor segítenek megélni az ilyenkor kiteljesedő nőiességedet is.

Láthatatlanul: a rejtett izmaidra is szükséged lesz!

Te is lehetsz sportos kismama!Intimtorna: Az intimtornát várandósan sem késő elkezdeni, hiszen a szülésnél nagy szükséged lesz ezekre az izmokra! Ha edzett gátizmokkal mész a szülőszobára, akár a gátmetszést is elkerülheted. Ráadásul kivédheted a várandósság alatt, illetve a szülés után fellépő akaratlan vizeletcsepegést és az aranyeres panaszokat. Érdemes azonban tudnod, hogy minél nagyobb pocakkal, a terhességed minél későbbi szakaszában kezded el a gátizmok edzését, annál nehezebb dolgod lesz, hiszen ilyenkor a baba már komoly nyomást gyakorol a gáti területre.

A természetben: a szabadban nem csak kirándulni lehet!

Nordic walking: A botok segítségével végzett, gyalogláshoz hasonló sport az egész testet megdolgoztatja: az izomzat 80 százaléka mozog edzés közben. Segíti az egészséges tartást és az egyensúlyt akkor is, amikor a tested súlypontja a pocak miatt eltolódik. Edző irányítása mellett érdemes elsajátítani.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top