Család

Oltással a rotavírus ellen

Magyarországon évente 2500 - 3000 kisgyermek kerül kórházba súlyos hányással és hasmenéssel járó rotavírus-fertőzés miatt. Megelőzésére egyetlen hatékony megoldás van, a szúrás nélküli védőoltás, aminek beadására azonban csupán a kisbaba életének első hónapjaiban van lehetőség. Mindenképp érdemes időben számolni vele.

A kórházi ápolások magas száma azonban csupán a jéghegy csúcsát jelenti, hiszen a háziorvos által ellátott, otthon ápolt esetekről nincs tudomásunk. Jól tudjuk, hogy a rotavírus nem válogat, gyakorlatilag 5 éves korig minden gyermek szociális helyzetétől függetlenül átesik a fertőzésen.

Rendkívül gyorsan jöhet a kiszáradás

A rotavírus-fertőzés sajátossága a rapid lefolyás, amely gyorsan kiszáradáshoz vezethet. A szülő gyakorlatilag tehetetlen, a hirtelen nagy mennyiségű folyadékveszteség pótlása nem vagy nagyon nehezen megoldható. A súlyos fertőzés a két éven aluli gyermekek körében a leggyakoribb. Ilyen esetben nem ritka a napi 8-10 alkalommal jelentkező vizes hasmenés, a hányás következtében kialakult táplálhatatlanság, itathatalanság és mindezek következményeként a kiszáradás, amely ördögi körként egyre súlyosabb állapotba taszítja a beteget.

Azt gondoljuk, hogy a kiszáradás kezelése egyszerű és olcsó, hiszen „csak” infúziót kell adni a kis betegnek, és néhány nap alatt gyorsan rendeződik az állapota. Ez azonban nem így van.

A betegség átlagosan 8-10 napig tart, és súlyos esetben a kórházi kezelés akár egy hetet is igénybe vehet. Az infúzióhoz szükséges véna biztosítása az összeesett érrendszer miatt gyakran 5-6 szúrásból sikerül, az infúzió adásához a gyermeket le kell fogni, kezét-lábát ki kell kötni.

Emellett tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a rotavírus-fertőzés szerepet játszhat más betegségek kialakulásában, mint például a lisztérzékenység, fiatalkori cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek.

Oltással a rotavírus ellen

Hogyan előzhetjük meg a rotavírus-fertőzést?

A rotavírus nagyon ragályos – ha a család egy tagja megfertőződik, akkor a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzi. Elsősorban széklettel terjed, trilliónyi vírus ürül a beteg gyermek székletével. Ez rákerül a kézre, csapra, játékokra, kilincsre és ott napokig életképes marad. Aki megfogja ezeket a tárgyakat, már viszi is tovább a fertőzést. Emellett a levegő porszemcséin keresztül is belélegezhetjük a vírust. A rotavírus már a jellegzetes tünetek megjelenése előtt ürül a széklettel és napokig fertőzőképes marad a használati tárgyakon. Tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés csak a bölcsődébe, óvodába járó gyermekeket veszélyezteti. Sajnos a fertőzésnek azok a kisbabák is ki vannak téve, akik nem járnak közösségbe. Rotavírussal bárhol megfertőződhetnek.

A hagyományos megelőzési módszerek nem hatékonyak. Sajnos nem elegendő az általános higiénés szabályok betartása, a kézmosás a pelenkázások előtt és után, a kisbaba kezének, popsijának lemosása, a játékok, eszközök fertőtlenítése. Nem előzi meg a járványok kialakulását a hasmenéses gyermek kitiltása a gyermekközösségből. Az egyetlen hatékony megoldást a súlyos rotavírus-fertőzés kivédésére a védőoltás jelenti.

Oltással a rotavírus ellenA rotavírus ELLENI OLTÁSRÓL

A védőoltás 6 hetes kortól adható és fél éves korra be kell fejezni a több adagos oltási sort. A rotavírus elleni oltóanyag jól beilleszthető az oltási rendbe, azaz beadható a kötelező védőoltásokkal egyidőben.

A védőoltás szájon keresztül alkalmazandó, így fájdalmatlan megoldást jelent a csecsemő számára. Ahhoz, hogy a beadás mindenképpen eredményes legyen és a kisbaba ne csorgassa ki az oldatot, érdemes figyelni arra, hogy az oltásra ne evés után érkezzen a kisbaba.

 

Bővebb információért látogasson el a www.rota.hu oldalra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top