Család

Szülés: alternatív vagy hagyományos?

Van olyan szülészet, ahol csak hagyományos módon lehet szülni, máshol alternatív elemek is megjelennek, és végül néhány intézmény egyes orvosai csak akkor élnek a hagyományos módszerekkel, ha az anya kéri, vagy a szükség úgy hozza. A felkészülésben és a választásban mindenképp segít, ha tudod, mit takar a hagyományos és mit az alternatív szemlélet.


Felvételi vizsgálat

 


Hagyományos: Amikor megérkezel a kórházba, megvizsgálnak, hogy megtudják, hol tart a szülés, folyik-e a magzatvíz, mennyire van nyitva a méhszáj, hogyan fekszik a magzat. A hagyományos szülésvezetésben ettől ritkán tekintenek el. A gyakori, kézzel végzett vizsgálatok azonban biztosan nem a te jóllétedet szolgálják, hiszen mindez fokozza a stresszt, és azt az érzést keltheti benned, hogy igen „súlyos” az állapotod. Holott a szülés természetes folyamat, s a tested igen nagy valószínűséggel kiválóan végzi majd a munkáját.

Szülés: Alternatív vagy hagyományos?

Alternatív: Kérésedre akár el is tekintenek a vizsgálattól, de ha folyik a vized, akkor biztosan ragaszkodnak majd hozzá itt is, mert tartanak a köldökzsinór előreesésétől. A későbbiekben azonban ritkábban vizsgálnak majd, nehogy fertőzés alakuljon ki. A kézzel végzett rutinvizsgálatot egyébként is kerülik, mert tiszteletben tartják az intimitás iránti igényedet.

 

Borotválás odalent

 


Hagyományos: A WHO ajánlása szerint borotválásra nincs szükség, sőt káros lehet, hiszen a penge apró sebeket ejthet, amelyek elfertőződhetnek. Ma már hagyományos szülésvezetés esetén sem mindig borotválnak. Varrás és sérülés esetén válhat fontossá, amikor a sterilitás a cél.

Alternatív: Csak akkor végzik el, ha te magad kéred.

Beöntés

 


Hagyományos: Az Egészségügyi Világszervezet ellenzi a rutinszerű beöntést, a hagyományos ellátásban azonban még ma is ragaszkodnak hozzá, azért, hogy még szülés előtt távozzon a béltartalom, és ne ürüljön széklet a kitolási szakasz alatt. Ezt a sterilitás miatt tartják fontosnak. Mindezzel csak az a baj, hogy a belek soha nem tudnak teljesen kiürülni, így a végeredmény szempontjából mindegy, hogy kaptál-e beöntést, vagy sem.

Alternatív: Csak akkor végzik el, ha te magad kéred.

Vajúdási testhelyzetek

 


Hagyományos: A vajúdás alatt is fekve, a szülőágyon kell maradnod, különösen akkor, ha folyamatos CTG-vizsgálatot is végeznek. Ez az eszköz rögzíti, milyen a kisbabád szívhangja, és milyen erősségűek a fájásaid. A folyamatos monitorizálás azonban egyáltalán nem fokozza a szülés biztonságát, ellenkezőleg: több tudományos kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori téves riasztások miatt növeli a császármetszések számát.

Szülés: Alternatív vagy hagyományos?

Alternatív: Bármilyen pozícióban lehetsz a vajúdás alatt. Ülhetsz, állhatsz, kimehetsz zuhanyozni, le-leguggolhatsz és feküdhetsz is akár, ha az esik jól. Az alternatív szülészeti ellátásban a WHO ajánlásai szerint járnak el, azaz a magzati szívhangokat csak időszakosan ellenőrzik, és arra biztatják az anyát, hogy szabadon válasszon testhelyzetet a szülés teljes időtartama alatt, és lehetőség szerint kerülik a háton fekvő vagy a félig ülő pozíciót.

Evés-ivás

 


Hagyományos: Változó az egyes szülészeti osztályok gyakorlata, ezért kérdezz rá ott, ahol szülni fogsz. Van, ahol csak néhány kortyot szabad inni, vagy nedves kendővel törölgetik a szádat. A többórás vajúdás alatt ezért jogosan érezheted magad úgy, mint egy sivatagi vándor. Valószínűleg enned sem szabad majd. Ennek az az indoka, hogy ha valamiért császárra lesz szükség, akkor üresnek kell lennie a gyomrodnak, hiszen előfordulhat, hogy altatásra lesz szükség. Csak így biztosítható ugyanis, hogy a gyomortartalmat öntudatlan állapotban ne nyeld félre.

Alternatív: Szabad innod, de főképp a tiszta vizet ajánlják. Valószínűleg nem is fogsz mást kívánni. Enned is lehet majd, főképp szőlőcukrot, csokoládét vagy teljes kiőrlésű kekszet, mert ezek sok energiát tartalmaznak, és hamar felszívódnak. Nem valószínű, hogy többre is vágysz majd. A félrenyeléstől azért nem tartanak, mert alternatív szülés esetén kicsi a császár valószínűsége, és ha mégis szükségessé válik, a legtöbb esetben el tudják végezni gerincközeli érzéstelenítésben. Ilyenkor ugyanis ébren vagy, és biztosan nem nyelsz félre.

 

A vajúdás alatti kézi vizsgálatok

 


Hagyományos: Rendszerint a fájások alatt vizsgálnak, mert ebből az orvosod pontosabban meg tudja állapítani, hol tartasz. Szülészeti osztályonként változik, milyen gyakran vizsgálnak majd meg. Van, ahol óránként, van, ahol kétóránként.

Szülés: Alternatív vagy hagyományos?

Alternatív: A fájás alatti vizsgálat kellemetlen, ezért le is mondhatnak róla, de csak akkor, ha jól vagytok, te is, és a babád is. Előfordulhat, hogy egyetlen vizsgálat nélkül zajlik le a szülés, de ha kétség merül fel, ragaszkodni fognak hozzá.


Oxitocinadagolás, „fájáserősítés”

 


Hagyományos: Ha az orvosod úgy látja, „nem elég jók” a fájásaid, akkor oxitocin hormont ad infúzióban. A hagyományos ellátásban a „türelmi idő” rövid, többnyire nem több egy óránál. Ha oxitocint kötöttek be, akkor arra is számíthatsz, hogy a CTG-t ráteszik a hasadra, mert a kívülről adagolt oxitocin váratlan hatással is lehet a babádra. Ilyenkor már nem nagyon mocoroghatsz, hogy pontosan követni tudják a babád szívverését. Ettől kezdve nem választhatod meg a testhelyzetedet, emiatt lehet, hogy fájdalmasabb, nehezebb lesz a vajúdás. Kísérőd nem tudja masszírozni a derekadat, nem kapaszkodhatsz bele. Ilyen helyzetben sokkal valószínűbb, hogy valamilyen gyógyszeres fájdalomcsillapításra lesz szükséged. Sajnos az a tapasztalat, hogy ha megtörténik egy beavatkozás, sokkal nagyobb valószínűséggel követi a másik. Az ágyhoz kötöttség és a kiszolgáltatottság miatt könnyen kelthet benned olyan érzést, hogy az állapotod „válságos”, s ez stresszt okozhat. A stresszhormonok hatására pedig a szülés leáll, vagy kórosan lelassul. Ilyenkor aztán már jogos lehet a császármetszés.

Alternatív: Sokkal később döntenek az oxitocin mellett. Előtte egyéb bábapraktikákat vetnek be. Például javasolják, hogy válts testhelyzetet, illóolajokat hoznak, homeopátiás szereket adnak. Úgy vélik ugyanis, hogy az oxitocint csak végső esetben szabad alkalmazni, mert hatására hamarabb lezajlik ugyan a szülés, de közben a babád rossz, azaz oxigénhiányos állapotba kerülhet az „erőltetés”, a természetes folyamattól való eltérés miatt.

Testhelyzet a szülés alatt

 


Hagyományos: A háton fekvő helyzetet a WHO károsnak tartja, a legtöbb helyen mégis csak fekve, felhúzott lábbal szülhetsz. Annyi engedményt kapsz talán, hogy a szülőágyat félig ülő pozícióba állítják. Mindez az orvosod kényelmét szolgálja, ugyanis ebben a testhelyzetben tudja a legkönnyebben elvégezni az esetleges vizsgálatokat, így fér hozzá a legkönnyebben a gáthoz, és így tudja a legkönnyebben elvégezni a gátmetszést is. A hagyományos ellátást végző intézményekben is gyakran találkozhatsz a szülőszobában labdával, ággyal, fürdőkáddal, de a legtöbb helyen a kitolási szakaszban mindenképpen fel kell feküdnöd a hagyományos szülőágyra. Lehet, hogy a lábadat is kikötik majd. A szabadság többnyire csak a vajúdás időszakában „jár”. A helyi gyakorlatról érdemes előre tájékozódnod.

Alternatív: Bármilyen pozíciót választhatsz. Ülhetsz, guggolhatsz, állhatsz a párodra támaszkodva, de fekhetsz is az ágyban. Még attól sem rémülnek meg, ha letérdelsz, vagy ha négykézláb akarsz szülni. Mindehhez nem feltétlenül szükségesek eszközök, akkor sem kell kétségbeesned, ha véletlenül kiszorulsz az alternatív szülőszobából. Labda, bordásfal és szülőszék sem kell ahhoz, hogy letérdelj, az oldaladra feküdj, vagy négykézlábra állj. Mindez sokkal inkább a támogató környezeten múlik.

Gátmetszés

 


Hagyományos: Úgy gondolják, ezzel megelőzhetik, hogy később vizelettartási problémáid legyenek, ezért szinte minden esetben elvégzik, első szülésnél feltétlenül. A hagyományos ellátásban azért is alkalmazzák, mert tartanak a repedéstől. Ez pedig reális veszély akkor, ha a szülés folyamatát burokrepesztéssel, oxitocininfúzióval gyorsítják, és a szülés fekve történik. Ilyenkor ugyanis a gátizmoknak nincs lehetőségük fokozatosan kitágulni, a baba „hirtelen” kibukkanó feje valóban sérülést okozhat.

Alternatív: A saját tempódban, „háborítatlanul” zajló szülés alatt a gátnak elegendő ideje van arra, hogy ellazuljon, ezért csak akkor vágnak, ha sietni kell, mert úgy tűnik, a babád már rosszul van odabent. Esetleg akkor, ha úgy ítélik meg, az esetleges repedés túlságosan nagy lenne, illetve rossz helyen repednél. A sérüléseket a kitolási szakaszban gátvédelemmel próbálják elkerülni. Ez azt jelenti, hogy amikor a babád feje éppen kifelé gördül, nem hagyják, hogy nagyon hirtelen haladjon át.

Szülés után

 


Hagyományos: A köldökzsinórt rögtön a kisbabád megszületése után elvágják, és valószínűleg ismét adni fognak egy kis oxitocint, hogy a lepény is hamar megszülessen. Lehetséges, hogy ennek érdekében a hasadat is nyomkodják majd. A babád légútjait rögtön a születés után leszívják, a gyerekorvos megvizsgálja a kicsit. Ezután a csecsemős nővérek megfürdetik, megmérik és felöltöztetik. Ilyenkor megkaphatod egy kis időre. A legtöbb helyen ezután az újszülöttosztályra viszik kétórás megfigyelésre, és inkubátorba teszik.

Szülés: Alternatív vagy hagyományos?

Alternatív: A köldökzsinórt addig nem vágják el, amíg pulzál. A magzat ilyenkor kétfelől is kaphatja az oxigént – a köldökzsinóron keresztül és a saját légzésével, s ez számára is megkönnyíti a megérkezést. A lepény megszületésére akár egy órát is várnak. A kicsi születése után legalább egy órán keresztül nem bolygatnak titeket, hacsak te magad nem szeretnél valamit másképp. Az egészséges újszülött megkeresi a tekinteted, képes elmászni a mellbimbódig, ilyenkor a legerősebb a szopóreflexe. A szülés fáradalmai után ezek lehetnek a legemlékezetesebb, legboldogabb pillanatok. Az alternatív ellátásban a szülést kísérők ezt fontosabbnak tartják, mint a szemlátomást egészséges újszülött azonnali vizsgálatát.

Tények az érvek mögött

Az Egészségügyi Világszervezet 1999-ben adott ki egy kézikönyvet, amelyben az évtizedek alatt összegyűlt tapasztalatok, bizonyítékok alapján összefoglalja a szülés alatt javasolt, nem ajánlott és káros eljárásokat, beavatkozásokat.  Magyar nyelven megtalálhatod a kézikönyv kivonatát az interneten a Wikipédia „Szülés” szócikkénél.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top