Család

Az 5 leggyakoribb aggodalom terhesség idején… és a megnyugtató válaszok

Amikor a jövendő anyuka értesül várandósságáról, a boldogság és a kíváncsiság mellett az aggodalom lesz napjainak új hangulati eleme. Az első baba várásakor a kismamákban még sok olyan félelem is munkál, amelynek semmi alapja nincs.

A várandóssághoz mindenki ért. Így nem csoda, ha az első terhesség idején minden ismerős, barátnő, szomszédasszony és a boltos néni ellátja jó tanácsokkal a jövendő anyukát, aki persze a sok okosságtól még tanácstalanabbá válik. Különösen nehéz mit kezdeni azokkal az „alapigazságokkal”, amelyek szájhagyomány útján terjednek, és igazából sem orvosi, sem fizikai alapjai nincsenek.

A legtöbb ilyen aggodalomra okot adó alapigazságot és azok cáfolatait gyűjtöttük össze.

1. A terhesség idején iszonyatosan meghízom

Az 5 leggyakoribb aggodalom terhesség idején... és a megnyugtató válaszokTermészetesen minden nő hízik, amikor babát vár, de rettegésre semmi ok! Főleg, ha józanul végiggondoljuk a súlygyarapodás menetét. Először is, terhesnek lenni azért (is) jó, mert az ember boldogsággal tekinthet párnácskáira, domborodó pocakjára. A várandósság ideje alatt 12–22 kg-os súlygyarapodás természetesnek számít. Ennek egy része a növekvő magzat, a magzatvíz, a magzatfüggelékek, az anya vérmennyiségének növekedése, emellett növekszik az anyai test zsírszövetmennyisége és a mell tejtermelő szöveteinek gyarapodása is. De nincs ok az aggodalomra, a terhesség idején az orvos, a védőnő, a dúla végig figyelemmel kíséri a súlynövekedést, és jelzi, ha az túlbillen az egészséges határon. Ügyelni kell arra, hogy eleget igyon a kismama, és olyan ételeket egyen, amelyek jólesnek, ám figyeljen a mértékletességre is.
Ha valaki a terhessége előtt nagyon vékonynak számított, 17–22 kg súlyt magára szedhet. Az átlagos testsúlyú kismamák 12–17 kg-mal lehetnek nehezebbek a terhesség végéig, míg a túlsúlyos kismamák 7–12 kg gyarapodásra számíthatnak.

2. A terhesség alatt tilos hajat festeni, mert a festék károsíthatja a babát

A hajfestékben, a dauerben, a különböző hajformázó szerekben levő anyagok a mama fejbőrén keresztül elvileg valóban bejuthatnak a véráramba, és így a magzati keringésbe is. Ám arra nincs semmiféle bizonyíték, hogy ez bármilyen módon károsíthatná a fejlődő magzatot. Orvosi javaslat szerint az első trimeszter idején mégis érdemes elkerülni a haj festését. Ha valamit mégis szeretne kezdeni a frizurájával, teljes hajfestés helyett melíroztasson, az kíméletesebb a hajhoz, és nem éri festék olyan erős dózisban festék a fejbőrt.

3. A terhesség ideje alatti szex árthat a babának

Induljunk ki abból, hogy ami jó a mamának, az jó a babának is. Ha az orvos kifejezetten nem tiltja a szexet, akkor a jövendő szülők nyugodtan élhetnek szexuális életet. Azonban az is igaz, hogy a várandós kismamát nem veti szét a szexuális vágy. Általában ahogy előrehalad a terhesség, úgy csökken a libidó is. Ebben közrejátszik a has méretének növekedése, a kismama hízása, egyre nehezebbé válik a „manőverezés”. Az a feltételezés azonban alaptalan, hogy a behatolás károsítaná a babát. De fontos tudni, hogy az öröm fokozására szolgáló érintések, izgatás (mellbimbó izgatása, közösülés) fokozhatja a méhtevékenységet, ami veszélyeztetett terhesség esetén koraszüléshez vezethet, ezért ilyen esetben az orvos előírhat szextilalmat.

 

4. Nem fogom tudni, mikor indul meg a szülés

Az 5 leggyakoribb aggodalom terhesség idején... és a megnyugtató válaszok„Természet anya” jól gondoskodik a dolgokról, vagyis a kismamák pontosan fogják tudni, mikor kell megfogni a készenléti bőröndöt, és elindulni a kórházba. Figyelni kell a testet, mert a test egyértelmű jeleket ad. Azt érdemes tudni, hogy minden természetes szülés más és más, azonban mindegyiknek három jól elkülöníthető szakasza van:

1. Vajúdás. Ez néha beláthatatlan hosszúságúnak tűnik, akár 8–10 órán át is tarthat (de tovább is). Ezalatt elfolyik a magzatvíz, a méhnyakizomzat ellazul, állománya felpuhul, a méhszáj kitágul. Akkor van vége, amikor a méhszáj már kb. 10 cm tágasságú.

2. Kitolási szak. A fájások 3 percenként jelentkeznek, és 60-90 másodpercen át tartanak. A szülés legnehezebb és legrövidebb szakasza. Amikor a baba feje beilleszkedik a szülőcsatornába, a mama önkéntelen ingert érez a nyomásra. Első szülőknél ez a szakasz 1–3 órán át tarthat. Ám a végén kézzelfogható a jutalom.

3. A méhlepény megszületése. Igazából az orvos számára fontos szakasz. Különösebb fájdalommal nem jár, de igen aktív méhtevékenység szükséges hozzá. A folyamatot oxitocinnal és masszázzsal tudják segíteni. A megszülető méhlepényt az orvos gondosan átvizsgálja, hogy minden darabja meglegyen, ha egy kis darab is visszamarad, az komoly fertőzés forrása lehet.

 

5. Szüléskor nem fogom kibírni a fájdalmat

Minden fájdalom más. A szülési fájdalom nem hasonlítható egyetlen más fájdalomhoz sem. Nem olyan, mint egy fej- vagy fogfájás, és nem hasonlít ahhoz az éles fájdalomhoz sem, mint amikor az ember egy papír szélével elvágja az ujját. És ugyanígy más és más a fájdalom elviselésének mértéke is. Van, aki könnyedén idomul, van, akinek a teste nehezebben alkalmazkodik. Minden anyuka célja, hogy a lehető legtermészetesebben, gyógyszeres segítség nélkül szüljön, sokaknak így is sikerül. De azt minden szülőnőnek tudnia kell, hogy joga van a fájdalom csillapítására. Ha olyan nagy szenvedéssel jár, amely már megnehezíti a figyelmet és a kooperációt, nincs értelme próbára tenni a mama és a baba tűrőképességét. A fájdalomnak célja van, jelzi a folyamat előrehaladottságát, a méh feszítettségi állapotát. Ám hogy meddig bírja ezt a szülőnő elviselni, ezt mindenkinek magának kell belátnia.
Függetlenül attól, hogy hüvelyi úton vagy császármetszéssel, fájdalomcsillapítóval vagy anélkül, mindenképpen egy csoda születésének lesz részese az újdonsült kismama.

 

További aggodalmakról és megnyugtató válaszokról olvashatsz a Terhesség félelem nélkül című könyvben, amelyben egy anyuka, egy bába és egy orvos tanácsait is elolvashatod. A könyvet megrendelheted a www.polc.hu oldalon.

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top