Család

5 zseniális eszköz, amely megkönnyíti az anyukák életét

Világos, a babának nincs szüksége sok mindenre, nem kell neki külön rózsaszínre festett gyerekszoba és divatos holland babakocsi sem. Akkor érzi magát a legjobban, ha a szülei közelében lehet. Van azonban néhány újabb találmány, amellyel kevésbé stresszes lehet a friss anyukák és apukák élete.

1. Cool Twister – cool baby

Ki ne ismerné a helyzetet: a baba éhes, és teli torokból sír, mi meg kapkodva próbáljuk hűteni, öntögetjük egyik üvegből a másikba a tejét. A tápszerhez adott víz nem lehet túl forró, mert értékes tápanyagok semmisülhetnek meg. Nem megoldás az sem, ha órákkal előbb elkészítjük a baba tejét, mert kórokozók szaporodhatnak el benne. Egy egyszerű elven működő találmánnyal ez a probléma a múlté. A Cool Twister a hőcsere elvén működő vízlehűtő rendszer. Egyszerűen a cumisüvegre kell helyezni, beleönteni a kívánt mennyiséget a felforralt vízből, amely egy spirálon átfolyva lehűl 40, illetve 60 °C-ra. Nem szükséges hozzá sem áram, sem vegyszer. Kiengedve belőle a hideg vizet, könnyen magunkkal is vihetjük nyaralás idején, hiszen a műanyag foglalatnak köszönhetően alig van súlya, és csak 12 cm nagy. A baba teje így maximum 80 másodperc alatt kész! Nagyszerűen beválik szoptatott babáknál is, akik az első pépes ételek bevezetése után vizet kapnak szomjoltóként. A Cool Twister 2006-ban elnyerte a német World of Baby Care innovációs díjat. TÜV-garanciával!

Cool Twister - cool baby
Cool Twister
Cool Twister - cool baby
Cool Twister

2. Mellettem, de külön

A gyermekorvosok és a védőnők egyöntetűen azt ajánlják, hogy a baba legalább féléves koráig a szüleivel egy szobában aludjon. Nemcsak a bölcsőhalál veszélye csökken ezáltal (amennyiben a szülők nem dohányoznak), de mennyivel kényelmesebb is, ha a szoptatáshoz nem kell túl messzire menni. Ha azonban mégsem szeretnénk egy ágyban aludni a kicsivel, de a közelségről sem szeretnénk lemondani, jó megoldás lehet egy az ágyunkhoz csatolható kiságy, amelynek szintjét a miénkkel azonos magasságúra állíthatjuk be. Így éjjel egyáltalán nem kell fölkelnünk, ha a ded szopni szeretne, vagy ha egy kis megnyugtatásra vágyik. Már Magyarországon is több gyártó forgalmaz ilyen ágyacskát, például a Tobi cég Babybay nevű termékét vagy a Cosatto kiságyát.

Babybay (Tobi)
Babybay (Tobi)
Babybay (Tobi)
Babybay (Tobi)

3. Babavacsora bárhol, bármikor

Hosszabban élvezhetjük a langyos nyári estéket, és nem kell hazarohannunk bébiételt melegíteni akkor sem, ha a baba már nem csak szopik. A Nip Warm dinner 2go bébiétel- és cumisüveg-melegítője jó szolgálatot tesz, ha házon kívül vagyunk, és nincs a közelben áram vagy készséges vendéglős. A zsebmelegítőhöz hasonlóan sóoldattal, kristályosodással működik, elem nélkül. Egy bébiételkonzervet körülbelül negyedóra alatt felmelegít. Minden forgalomban lévő cumisüveg is belefér, és tetszés szerint bármilyen gyakran használható. A puha PVC-ből készült Warm dinner 2go könnyen összehajtható, és minden mamatáskában jól elfér!

Warm dinner 2go (Nip)
Warm dinner 2go (Nip)
Warm dinner 2go (Nip)
Warm dinner 2go (Nip)

4. Gólya viszi a fiát

Semmi sem nyugtatja meg jobban a kisbabát annál, mint ha testünk melegét érzi. Az egészen piciknek semmihez sem fogható biztonságot ad újra hallani a szívverésünket, a nagyobbacskák pedig boldogan vesznek részt hétköznapjainkban mellkasunkon, hátunkon vagy éppen oldalunkon hordozva, hiszen így sokkal többet és más perspektívából látnak, mint a babakocsiban. Kendő, avagy kenguru: mindkét hordozónak van előnye és hátránya. Fontos, hogy jól tartsa a baba fejét és hátát, ne görnyedjen össze benne a baba. Gyógytornászok és ortopéd szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a baba csípőjének és gerincének az a legegészségesebb, ha felhúzott és szétterpesztett lábakkal hordozzák. Figyeljünk arra, hogy a hordozó két láb közötti része elég széles legyen, hogy lehetővé tegye ezt a tartást. A baba lába nem lóghat függőlegesen lefelé! Ilyen okokból a „kifelé” hordozás sem tanácsos, mert ebben a pozícióban a baba homorítani kényszerül. Egészséges tartást tesz lehetővé például az ERGOBaby hordozója – kedves gesztus, ha a nagyszülők és a barátok ezzel köszöntik a világra jött unokát.

Ergo Baby
ERGOBaby
Ergo Baby
ERGOBaby

5. Régi segítség új formában: az állkapocsbarát cumi

A cumi sok negatív kritika célpontja, mégis sok szülőnek jelent alkalomadtán megváltást, ha a felzaklatott porontyot megnyugtatja, és álomba szenderíti. A cél, hogy ne zavarja meg a baba szopási technikáját, beszédfejlődését, és ne károsítsa az állkapcsát. Az előbbiért sokat tehetünk, ha a baba egy hónapos koráig várunk a cumi adásával, és ha odafigyelünk, hogy csak bizonyos alkalmakkor adjuk oda neki, például lefekvés előtt, vagy ha a baba nagyon nyugtalan. Az állkapcsának azzal teszünk jót, ha a cumi vastag vége felfelé ívelt, a lapos alja pedig enyhén befelé hajlik. Így elegendő hely jut a kicsi nyelvének, nem zavarja a nyelésben, és kevés nyomás terheli az állkapcsát. Ilyen cumi a Dentistar vagy a Genius a NUK-tól.

Genius (NUK)
Genius (NUK)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top