Család

Rémálom a gyerekzsúr?

A szülinapi zsúrozást nem lehet elég korán kezdeni. A lányom kiscsoportos volt, amikor az első meghívóját kapta, és onnantól elindult a lavina...

Minden gyermek izgatottan várja a közelgő születésnapját, amikor kis barátaival boldogan játszhat, és élvezheti, hogy ez az ő napja, csak róla szól. A szülők pedig természetesen azt szeretnék, hogy ez a nap a gyermek számára különleges, élményekkel teli legyen. A szülinapi partit, babazsúrt minden lurkó szereti. A szervezés azonban sok-sok előkészülettel jár, és sok fejtörést okoz: magunk szervezzük otthon, vagy profikra bízzuk a feladatot?

Rémálom a gyerekzsúr?

 

A dilemma: otthon vagy máshol?

A számtalan kérdés közül a szülőben elsőként az szokott felmerülni, hogy vajon hány éves kortól érdemes ilyen zsúrokat szervezni. Vannak gyermekek, akiknek már az óvoda kiscsoportjában vagy hároméves korban tartanak ilyen összejövetelt, de vannak szülők, akik ezt még korainak tartják. Ha azonban a zsúr mellett döntünk, csőstül jönnek a következő kérdések: Hány gyermeket hívjunk meg? Hol tartsuk: otthon vagy játszóházban? Mi legyen a program, és mit kínáljunk enni és inni? Ha otthonra szervezzük, hogyan őrizzük meg lakásunk épségét, miközben azért engedjük, hogy jól érezze magát a gyereksereg?

 

Otthoni gyermekzsúr előnyei:

– Olcsóbb, mintha bérelünk egy helyiséget, és mások bonyolítják le helyettünk.
– Akkor tudom megszervezni, amikor szeretném, nem kell hónapokkal előre azon gondolkodni, hogy hol lesz még hely.
– Több gyermeket hívhatunk, mert az sem dob olyan látványosan a költségeken.
– Több időt tölthetnek együtt a gyermekek, mert nincs limitálva az ott tartózkodási idő.
– A gyerekeknek olyan elfoglaltságot szervezünk, amelyről tudjuk, hogy szeretik, és leköti őket.
– A szülők többsége szívesebben hagyja ott a gyermeket, mint egy idegen helyen.
– Olyan ételeket és italokat választhatunk, amelyek egészségesek, nincs megkötve a kezünk.

Hátrányai:

– Az ételeket nekünk kell megvennünk és elkészítenünk, de legalábbis tálalnunk.
– A takarítás a mi feladatunk, nem végzi el senki helyettünk.
– Előfordulhat, hogy a játék hevében valami eltörik, tönkremegy.

Zsúrok otthon: lakásban és/vagy kertben

Vannak szülők, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a parti az otthonukban legyen. Tavasszal, nyáron és kora ősszel jobb a helyzet, mert sokan a kertben rendezik meg a gyerekek szülinapi zsúrját. Így elkerülhető a házbelső teljes leamortizálása, és persze a gyerekek is kedvükre rohangálhatnak a nagyobb térben.
Ennek a legnagyobb hátránya, hogy a jó idővel nem lehet előre kalkulálni. Lehet, hogy amikor a meghívókat készítjük, csodás idő van, de két hét múlva, amikor megrendeznénk az eseményt, éppen esik az eső, így kénytelenek vagyunk a házban megtartani a nagy napot.

A kisfiam április végén született, és tavaly már harmadszor rendeztünk neki szülinapi zsúrt. Az első évben otthon tartottuk, de sajnos nem volt jó idő, esett az eső – meséli Csilla, a hétéves Zolcsi anyukája. – Nem sok kisgyereket hívott, mindössze heten voltak vele együtt, de olyan hangosak voltak, mint egy hadsereg, és azt a rohangálást, amit rendeztek, már rövid idő elteltével is alig lehetett bírni. Akkor megfogadtam, hogy otthon még egyszer nem rendezek ilyet. A következőt játszóházban tartottuk. Annak az volt a hátránya, hogy mindössze két órát lehettünk, és az étel, amelyet felajánlottak, és végül kaptak a gyerekek, nem igazán volt sikeres.

A kerti parti egyébként nagyon népszerű, hiszen a gyerekek imádnak futkározni és kergetőzni, és soha nem képesek csendben maradni. A kisebbek számára nagy élmény a homokozó, ha jó idő van, a víz is előkerülhet. Általában labda mindig akad otthon, és nemritkán hinta, kisbicikli, bébitaxi vagy akármilyen lábbal hajtható kis jármű is lehetőséget teremt az eleven gyerekek számára. A kicsik és a nagyok egyaránt szeretik a sorversenyeket, csak arra kell vigyázni, hogy az erőviszonyok egyenlőek legyenek, és lehetőség szerint mindenki tudjon legalább egyszer „befutó” lenni.

Ha mégsem tudjuk őket a kertbe vinni, mert nincs, vagy mert rossz az idő, sokféle elfoglaltságot kitalálhatunk nekik: rajzolhatnak, gyurmázhatnak, a nagyobbak akár társasjátékozhatnak is. A lányok imádnak öltözködni, babázni, a fiúk legózhatnak, a nagyobbak pedig szerepjátékokkal múlathatják az időt.

Rémálom a gyerekzsúr?

 

Tippünk: A zsúr programjába az elején egy rövid kis vetélkedőt iktassunk be! Apró ajándékokért (matrica, kinderfigurák) hatalmas lelkesedéssel szállnak harcba a gyerekek. A korosztálynak megfelelően lehet találóskérdés-verseny vagy bingó, activity, esetleg „műveltségi” vetélkedő.
Ezután kerüljön sor egy kis eszegetésre, majd szabad játékra! A gyerekzsúr programját érdemes előre végiggondolni. Az nem szerencsés, ha a gyerekek minden percét a szülő akarja irányítani, de az jó, ha vannak közös, előre eltervezett programpontok is.
Az ételek tekintetében a pizza a legnyerőbb, népszerűek a sós ropogtatnivalók és a darabkákra vágott gyümölcsök, zöldségek. A szülinapi torta és a gyerekpezsgő természetesen az ünneplés része.

 

Amikor profikra bízzuk

Manapság egyre többen foglalkoznak gyermekzsúrok megszervezésével és lebonyolításával. Amennyiben nincs időnk megszervezni a zsúrt, vagy nem szeretnénk felfordulást a lakásban, és persze meg is tudjuk fizetni, akkor biztosan találunk a közelben olyan helyet, ahol mindezt elvégzik helyettünk. A legtöbb helyen több program közül választhatunk, mint ahogy az étel- és italkínálatba is bizonyos mértékig beleszólhatunk.

Évek óta a kerületünkben lévő játszóházban bonyolítjuk a kislányom szülinapi zsúrját. Ki sem próbáltam az otthoni lehetőséget, mert számomra sokkal macerásabbnak tűnik, és eddig mindig nagyon jól sikerült az általuk szervezett gyerekparti – mondja Zsuzsa, a hétéves Lilike anyukája. – Többe kerül ugyan, de mindent megszerveznek helyettünk, és nekem tényleg semmivel sem kell foglalkoznom, csak a többi anyukával vagy apukával beszélgetni, amíg tart a zsúr. Az egyetlen hátránya, hogy kétórás bérletekre van lehetőség, és jó előre le kell foglalni, mert hamar elkelnek az időpontok.

Zsúrprogramok a játszóházak kínálatából (alap):
– választott menü (pizza, melegszendvics, chips, aprósütemény),
– italok (előre egyeztetett variációkban),
– sorverseny, a játszóház teljes játékkészletének használata,
– apró ajándék az ünnepeltnek.

Amit pluszban kérni lehet:
– arcfestés, minidiszkó, fényképezkedés, bohóc.

Árak:
Az árak általában aszerint változnak, hogy hány gyermek vesz részt a zsúron, de átlagosan 1500 Ft/gyermekkel lehet számolni 2 órára, és a helyek többsége minimum 15 fővel kalkulál.
Ennél van olcsóbb és drágább is. 

• 15 fő, 2 óra időtartamra 30 000 Ft,
• 20 fő, 2 óra időtartamra 35 000 Ft.

 

 

Bárhol is tartjuk végül a gyermek nagy napját, úgy csináljuk, hogy az emlékezetes maradjon számára. Például engedjük meg, hogy azt a ruhát vegye magára, amelyiket szeretné, és azokat hívhassa meg, akikhez ő ragaszkodik. Engedjük, hogy ő válassza ki a meghívót, és esetleg arra is rákérdezhetünk, hogy ő hol szeretné tartani a szülinapi zsúrját: otthon vagy játszóházban. Végül is egyáltalán nem mindegy, hogy a nagy izgalommal várt esemény milyen eredményt hoz: egy elégedett és boldog gyermeket vagy egy csalódott kismanót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top