Család

Hogy könnyebb legyen a kilenc hónap

A terhesség másállapot. Más lesz a test, és máshogyan is kell bánni vele. Ez vonatkozik a masszázsra is, amelyről – a hiedelmekkel ellentétben – nem kell lemondani a kilenc hónap alatt.

Halász Katalin
Halász Katalin

A várandósmasszázs újfajta segítség a kismamáknak. Halász Katalin gyógymasszőr speciális kismamamasszázst fejlesztett ki, mellyel könnyebb lesz a teher, és a test felkészül a szülésre.

 

Filigrán kis nő. Vékony karjait nézve nem gondolnám, hogy képes a legmakacsabb fájdalmat is kimasszírozni a testből. Aztán ahogy beszélgetni kezdünk, már nem is látom olyan törékenynek. Áradó erővel mesél az általa kidolgozott módszerről, amely teljesen egyedi a masszázsok között. Nagy elszántsággal, hosszú hónapok alatt fejlesztette ki azt a speciális technikát, mellyel gyógyítani is képes.

– Sokat gondolkodtam azon, hogy miért tiltják a várandósság alatt a masszázst – kezdi. – Hogy mik azok a veszélyek, amelyek előfordulhatnak a masszírozás közben, és ezeket hogyan tudnám kiküszöbölni. Utánanéztem, hogy a világban van-e hasonló technika, és rátaláltam egy indiai ájurvédikus masszázsfajtára, az abiangára, amely sok segítséget nyújtott a kifejlesztésben. Hat hónap után álltak össze a várandósmasszázs főbb mozdulatai, melyek az évek alatt folyamatosan csiszolódtak. Néha magam is meglepődöm, mennyi mindent tud orvosolni a jó helyen megfogott probléma: megszűnnek a hát, a csípő fájdalmai, a vizesedés, véglegesnek tűnő állapotokat lehet megállítani, visszafordítani.

Az általam kidolgozott módszer alapvetően két gyógymasszázsfajtából áll. A lábakon és a karokon nyirokmasszázzsal dolgozom, a háton pedig svéd masszázzsal. A nyirokmasszázs védi az érzékeny érfalakat, visszértágulat, hajszálértágulat esetén is csak ez alkalmazható. A lassú, finom mozdulatok a szövetekben felgyűlt vizet a vese segítségével könnyebben kiürítik a szervezetből. Az orvosi gyógymasszázs, azaz a svéd masszázs adja az alapokat, fogásai alkalmasak a különböző izomrétegekkel való munkára. Technikájával az izomcsomók okozta fájdalom megszüntethető, oldható.
Bár az alap mindig ugyanaz, ám a várandósság három szakasza más és más masszázstechnikát igényel. A karokon és a lábakon nagyjából ugyanazok a mozdulatok, a hátra azonban más terhelés jut. Az első trimeszterben általában a hát felső területét masszírozom, oldom a feszültséget, az alsó részt pedig hangolom, mintegy felkészítve arra, hogy később sok munka lesz rajta. A második harmadban a hát alsó szakaszán dolgozom, mert nyúlnia kell, és az izmoknak együtt dolgozni. Az utolsó trimeszterben a csípő és a keresztcsont tájékán van a legnagyobb munka, hiszen a nyúlás miatt ez jár a legnagyobb fájdalommal.

Hogy könnyebb legyen a kilenc hónap
Hogy könnyebb legyen a kilenc hónap


Egyénre fejlesztett

A masszázs egy órán át tart. Kiegészítő nem szükséges hozzá, a kismama csupán teljes önmagát viszi. Zene helyett madárcsicsergés hallható, hisz a túl sok inger külső hangolást eredményezne, pedig a lényeg épp az, hogy a kismama figyelme befelé irányuljon, és csend legyen körülötte. Mivel a test pontos jelzést ad arról, milyen szükséglete van, így nincs kötelező gyakoriság, hanem a kismama a saját érzéseire hagyatkozva dönti el, milyen sűrűséggel igényli a masszázst. Ha erős fájdalommal járnak a tünetek, vagy ha nagyon vizesedik a kismama, akkor javasolt a heti két-három alkalom, egyébként a heti egyszeri ellazulás is elegendő. Azonban amennyiben az izomzat problémáira derül fény, akkor a masszázs ellazító hatása mellett gyógytornász speciális gyakorlatait is érdemes követni.

Katalin nem csupán trimeszterenként változtatja a masszázstechnikát. Az izomzat aktuális állapota is befolyásolja, hogy mikor milyen módszereket alkalmazhat. Ügyel arra, hogy a kismama kényelmesen helyezkedjen el, a pozíciókat maga ajánlja, és ad párnákat a teljes ellazuláshoz. A kismamáknak sokszor már ez is nagy segítség, hiszen végre megtudja, hogyan helyezkedjen el kényelmesen, hogyan pihenjen, lazítson otthon is. A masszázs gyengéd mozdulatokból áll, hiszen ez afféle finomhangolás, folyamatos beszélgetés az izmokkal.

–  A masszázs azonban nem csak az izmok beszélgetése – meséli. – Sok kismama marad egyedül a kérdéseivel, a problémáival, és a masszázs alatt ezek szóba kerülnek, keresünk rá megoldásokat. Nemcsak várandósmasszázzsal, hanem szülésfelkészítéssel, szüléskíséréssel, szoptatási tanácsadással is foglalkozom, gyakran előfordul, hogy végigkísérem a család életében az egész folyamatot a fogantatástól a szoptatási időszak végéig.

Nincs két egyforma történet. Sokszor kiderül, a szimpla hátfájás jóval több, mint hátfájás, az egész ember fájdalma. Talán a félelem az élet új szakaszától, a szüléstől, az ismeretlentől. És az sem biztos, hogy ezeket mind ki kell mondani, a csöndben is feloldódnak a görcsök. Egy óra múltán a test és a lélek is kisimul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top