Család

Mindenről a hormonok tehetnek!

Lépten-nyomon sírva fakadsz, de a hajad legalább csodaszép. Egy számmal nagyobb cipőt hordasz, és esténként nem kell álomba ringatni, megy az magától is. Mindezért és még sok más furcsaságért is tested vegykonyhája a felelős.

Hegyeket tudnék megmozgatni!

Ugye ismered ezt az érzést? Nincs számodra lehetetlen, tele vagy energiával, ötletekkel és tettvággyal. Tervezgeted mindennapjaitokat, átalakítod a lakást, a munkahelyeden is szárnyakat kapsz. Mindenben látsz valami jót is, és abba bele is tudsz kapaszkodni. Napjában többször is szinte euforikus állapotba kerülsz, annyira örülsz a babának, a párodnak, az egész világnak. Igazán varázslatos, használd ki ezt az állapotot, amíg csak lehet!

Mindenről a hormonok tehetnek!

• A tettes: az endorfinok, a szervezet saját termelésű ópiuma, amely majd a szülés elviselésében is segít, és amikor meglesz a baba, kiradírozza a megpróbáltatások emlékét.

 

Az írás a Kismama magazin márciusi számában jelent meg. Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!
Magazin-előfizetés »

A világ siralomvölgy

Minden olyan elkeserítően szörnyű! Csupa szenvedés és igazságtalanság a világ! Ha kisbabájával koldul valaki a huzatos aluljáróban, vagy meglátsz egy árva kismacskát, esetleg háborús övezetek lakóinak szenvedéseiről hallasz, egyszerűen sírva fakadsz, és szinte érzed, ahogy a szívfájdalom egészen hatalmába kerít. S mindez úgy történik, hogy az előző percben talán még az endorfinok befolyása alatt álltál, és épp kitörő boldogsággal gondoltál arra, mennyire rendben van körülötted minden. Akár a hullámvasút!

• A tettes: valamennyi hormon együttvéve, bármilyen elnagyoltan is hangzik! Ahhoz, hogy a megtermékenyült pete növekedésnek indulhasson és biztonságos körülmények közt nőhessen fel odabent, sok mindennek változnia kell. Szinte valamennyi hormonális működés alapos változáson megy keresztül.

Horkolás az éjszakában

Olyan érzés, mintha eldugult volna az orrod. A párod finoman közli veled, hogy nagyrészt hangos szuszogással és hortyogással töltöd az alvásidőt.

Mindenről a hormonok tehetnek!

• A tettes: az ösztrogén, melyből több mint harmincféle működik a szervezetedben nap mint nap. Számos feladatuk közül az egyik leglényegesebb a méh optimális vérellátásának biztosítása. Közben persze az orrnyálkahártya vérellátása is jelentősen javul, ami abban nyilvánul meg, hogy megduzzad, és szuszogósabbá teszi az orrlégzést.

Nagy lábon élek

Minden cipőd szorít egy kicsit? Nem, nem arról van szó, hogy késői növekedési fázist élsz át, hanem arról, hogy az ízületeid fellazulnak, és talán egy kis vízvisszatartás is közrejátszik benne. Emiatt aztán kényelmetlenül szűknek találod a cipődet. Az ugrabugráláshoz egyáltalán nem fűlik a fogad, valahogy a szokásosnál sokkal több szilárd talajra van szükséged a lábad alatt. Ez kissé behatárolja a választható sportágak számát is, most a nyugisabb, harmonikusabb edzésformákkal jársz jobban.

• A tettes: a relaxin, amely a méhszáj lazításáért, a szalagok és ízületek nyújtásáért felelős. Az a jó benne, hogy szuperhajlékonynak érezheted magad, a dolog árnyoldala viszont, hogy könnyen megrándul a bokád, fájdogál a derekad. Ezért ösztönösen is óvatosan mozogsz.

Második otthonom, a vécé

Nagyon viccesen hangzik, de csak kicsit túlzás. Talán nem töltöttél az első hónapokban a kellemesnél egy árnyalatnyival több időt öklendezve, szédelegve odabent? Vagy nem futkosol minden éjszaka többször is pisilni? Nem kell egy autóút során jó néhányszor megállnod, hogy ellátogass a vécébe?

Mindenről a hormonok tehetnek!

 

• A tettes: ha sok igennel válaszoltál, akkor jó, ha tudod, hogy a HCG, vagyis a humán korion gonadotropin vagy nemes egyszerűséggel a terhességi hormon mennyiségének radikális növekedése felelős ezekért a kiruccanásokért. Egyébként ezt tartják az émelygés közvetlen okozójának is, és mivel a terhességi hormon hatására a méh is növekedésnek indul, ez pedig nyomhatja, irritálhatja a húgyhólyagot, végül is a gyakori pisilésről is a HCG tehet.

Szeplők és foltok

Talán feltűnt már, hogy a bőröd most sokkal érzékenyebben reagál a napfényre, mint korábban. Igaz, sokkal kisimultabb és kerekebb az arcod, de ahogy múlik az idő, itt is, ott is feltünedezik egy barna folt, a szeplőid pedig valósággal tolonganak egy kis helyért.

• A tettes: az MSH, vagyis a melanocitákat stimuláló hormon, amely alaposan felturbózza a bőr melanintermelését. Márpedig ez az anyag felelős a fokozott pigmentációért. Sebaj, a szeplők kimondottan jól mutatnak, és egy kis fényvédő krémmel megakadályozhatod, hogy egybefüggő foltok alakuljanak ki belőlük.

Hív az ágy

Ólmos fáradtságot érzel már késő délután? Hát szundíts egy kicsit! Így még visszatér az erőd egy kis esti csevegésre a pároddal. Az is lehet, hogy jobban jársz, ha még kihúzod picit, és nagyon korán lefekszel. A nappal rád törő ásítozás és fáradtság legjobb ellenszere egy tempós séta a friss levegőn.

Mindenről a hormonok tehetnek!

 

• A tettes: a progeszteron, amely a normálérték tízszeresére nő a terhesség alatt. Lazítja az izmokat, például a méh simaizomzatát is, így jelentős szerepet játszik az idő előtti fájástevékenység megelőzésében. Áldásos hatásának csupán mellékterméke az álomkór, de nézd a pozitív oldalát: végre kialudhatod magad!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top