Család

Tippek, hogy újra dolgozhass!

Visszavár a csapat, imádod a munkádat, nem éltek meg egy fizetésből... mindegy is, a lényeg, hogy szülés után nem sokkal újra a munkahelyeden találod magad. Ha szoptatsz, nem kell abbahagynod a munkába állás miatt. Csak némi szervezést igényel a dolog.

Természetesen ahány munkahely, annyiféle. Ha megteheted, legalább az első hat hetet töltsd teljes mértékben együtt a babáddal, és fokozatosan álljatok át a munkás hétköznapok rendjére. Ez alatt az idő alatt nagyjából kiderül, milyen gyakran és mennyit szeret enni a baba, és te is megismered a tested működését. Lesz időd átgondolni a lehetőségeidet. Ha a munkahelyeden érdeklődsz a várható körülményekről, már tudod, melyek azok a kérdések, amelyeket muszáj feltenni, és mi az, amit el kell intézni. Ha minden összejön, megoldható, hogy fél évig csak anyatejet kapjon a kicsi. Ha hat hónapos kora körül elkezd mást is enni, egyre könnyebb dolgod lesz, hiszen nem kell annyit fejned, vagy lóhalálában rohannod haza, hogy megszoptathasd. Nem nehéz kiszámolni: még ha az újszülöttkor végén vissza is mész dolgozni, nem várnak rád végeláthatatlan bonyodalmak, csak három-négy hónapig lesz szükséged a szokásostól eltérő rendszerre.

Tippek, hogy újra dolgozhass!

Amit tudnod kell, hogy tervezhess!

– Az utazással együtt mennyi időt töltesz távol a kicsitől?
– Van-e a munkahelyeden olyan hely, ahol fejni tudsz?
– Van-e hűtőszekrény, ahol tárolhatod a tejet?
– Van-e lehetőség arra, hogy bevigyék a babát, és megszoptasd?

Két hét van hátra

Nagyjából két héttel az első munkanapod előtt a következő teendőid lesznek:

– Figyeld meg, mennyi ideig tart, amíg elkészülsz reggel – öltözés, reggeli, pelenkázás, szoptatás!
– Becsüld meg, mennyi idő alatt jutsz el a munkahelyedre!
– Ha te viszed a babát bébiszitterhez, „járjátok le” az utat, hogy kiszámolhasd, mikor kell kelni ahhoz, hogy beleférjen az időbe a készülődés, a szoptatás és az utazás.
– Kezdjetek kialakítani valami napirendfélét, amely hasonlít arra, amit majd megkövetelnek a munkanapjaid.
Tippek, hogy újra dolgozhass!– Ismerkedj meg a bébiszitterrel, töltsetek együtt néhány órát, puhatold ki, mit gondol a szoptatásról, várhatóan mennyire lesz együttműködő. (Ha anyukád vigyáz a babára, akkor sem árt ezzel a szemmel nézni!)
– Ha négy óránál többet töltesz távol, jobb, ha egyszer fejsz a munkahelyeden. Válaszd ki a megfelelő mellszívót, és gyakorold a fejést.
– Ha a munkaköröd miatt nem tudsz fejni a munkahelyeden, otthoni fejéssel is összegyűjtheted az aznapra való tejet. Erre a hajnal a legalkalmasabb, akkor a legbővebb a tejtermelés. Iktass be egy fejést minden napra.
– Ha úgy döntöttél, nem fejsz, hanem tápszert adnak a babának, amíg távol vagy, beszéljétek meg a gyermekorvossal, számotokra melyik termék a legjobb. Érdemes kipróbálni, miként reagál rá a baba, hogy legyen időtök lecserélni, ha nem válik be.
– Ha hosszú a munkaidőd, két-három szoptatás is kimarad majd. Ha a munkahelyeden nem tudsz fejni, érdemes már ebben az időszakban úgy alakítani a napirendeteken, hogy egy szoptatást kihagysz, azt lefejt tejjel vagy tápszerrel pótolod, így hozzászokik a melled ehhez a ritmushoz. Éjszaka mindenképp aludjon a közeledben a kicsi, szoptasd meg, ahányszor csak tudod, így a baba és a szervezeted is átáll lassan az „éjszakai üzemmódra”, nem fog annyira feszülni a melled nappal.
– Vedd fel a kapcsolatot a munkatársakkal, kérd meg őket, hogy segítsenek felvenni a fonalat. Mondják el, mi várható, amikor újra munkába állsz.

 

Egy hét múlva munkakezdés

– Közelítsd tovább a szoptatás-fejés ritmust ahhoz, ahogy a munkanapjaidon történik majd.
– Ha több szoptatást ki kell hagynod, amíg dolgozol, e hét végére térjetek át erre a napirendre, de éjjel szoptasd továbbra is a babát, ahányszor csak szeretné.
– Hagyd a kicsit a bébiszitterre két-három órára, így még ezen a héten kiderülnek az esetleges problémák. Lehet, hogy bizonyos dolgokat át kell gondolni, át kell szervezni.
– Kísérletezd ki, milyen ruhában célszerű dolgozni menni – mi az, amiben könnyű fejni, melyik az a melltartó, amely tart, csinos, de nem vág, kell-e melltartóbetét.
– Amikor a pici alszik nappal, te is aludj. Kérj segítséget a házimunkához, fizessetek elő valamelyik ételhordó szolgálatnál, vagy kérd meg a nagyit, hogy segítsen előre főzni, töltsd meg a mélyhűtőt készétellel. Néhány hétig mindenképp jól jön a segítség!

 

Élesben

Tippek, hogy újra dolgozhass!Eljött a munkába állás ideje. Az első napok furcsák lesznek, de belerázódtok hamar!
– Szoptasd meg a babát, közvetlenül azelőtt, hogy elváltok.
– Fejj vagy szoptass, a tervek, az eddigi gyakorlat szerint. Ha rájössz, hogy valami nem stimmel, ne ijedj meg, változtass bátran.
– Ha hiba csúszik a tervezett időbeosztásba, és választhatsz, inkább előbb fejj/szoptass, mint később. Ha halogatod, túltelhet a melled, ez kényelmetlen, fájdalmas, gyulladáshoz és a tejmennyiség csökkenéséhez vezethet.
– Indulás előtt egy-másfél órával szólj a bébiszitternek, hogy már ne etesse meg a babát, vagy csak keveset adjon neki, ha muszáj. Így a baba szívesen szopik, amikor megérkezel.
– Szoptasd meg a babát, amint újra együtt vagytok.
– Este, éjjel és hajnalban szoptass gyakran, így tudod fenntartani a tejtermelést.
– Próbálj pihenni, amikor teheted. Az ételhordó szolgálat és a háztartási segítség továbbra is elkél.
– Ne tégy magadnak szemrehányást! Teljesen normális, ha aggódsz a babádért, ideges, szomorú vagy, amíg dolgozol, de az is, ha örömmel töltöd az időt a munkahelyeden, a munkatársak társaságában, és boldog vagy, ha jól oldod meg a rád bízott feladatokat.

Mellszívó

Ha rendszeresen fejni fogsz, érdemes jó minőségű elektromos mellszívót választani. A legjobb, ha szoptatási segédeszközöket árusító boltban vásárolsz, itt testreszabott tanácsot kaphatsz. Ezt értsd szó szerint: a különböző mellméretekhez különböző méretű komfortbetéteket is lehet kapni a mellszívó harangjába, ezzel kényelmesebb a fejés. Vásárolhatsz kifejezetten dolgozó anyáknak összeállított készletet: egy kényelmesen hordozható táskában kap helyet a mellszívó, a tárolóüvegek, sőt még jégakku is, ha nem tudnád másként hűteni a lefejt tejet.

Hogyan kapjon enni?

A legjobb lenne, ha nem használnátok cumisüveget. Nem nehéz pohárból etetni egy kisbabát, de gyakorlatot igényel. Erről bővebben olvashatsz 2007. szeptemberi számunkban. Ha nem sikerül, használhattok üveget is, de ezt háromhetes kora előtt ne vezessétek be, hadd tanuljon meg jól szopni. Amikor vele vagy, délután, hajnalban, hétvégén, lehetőleg csak szoptasd! Hat hónapos kora után már kaphat más ételeket is, ezeket természetesen mindennap adjátok neki, lehetőleg ugyanabban az időben, kanállal. Ha bölcsibe adod, az sem akadály a szoptatásban, nyugtasd meg a gondozónőket, hogy tőlük nem akar majd szopni. A reggeli és esti szoptatás akár évekig is megmaradhat, ha mind a ketten szeretnétek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top