Család

Ikreket várok!

Aki már ennek tudatában kezd bele a cikkbe, az túl van egy ultrahangon és egy kisebb sokkon. Ikreket várni nehezebb, mint egy gyereket, bár talán ez sem igaz. Egy biztos, aki ikreket vár, annak a fő vezérelve lehet a mértékletesség.

Az első trimeszter az ikerterhességek esetén érzetileg nem nagyon különbözik az egyes terhességtől.

Grafika: Timkó Bíbor
Grafika: Timkó Bíbor

A babák még nem követelnek maguknak túl sok helyet, maximum az extra mennyiségű hormon kavarhatja fel az amúgy is ingatag kedélyállapotunkat. A második trimeszterre válik biztossá, hogy több albérlőnk akadt.

 
Mit viselnek a babák?

Aki nem babonás, annak ajánlatos úgy a 33. hétig összeszednie a kelengyét. Babonások meg írjanak részletes, képes útmutatót, pontos cikkszámokkal, mert a születés csodájától megrészegült férjük eléggé szétszórt lesz, amikor sebtében megpróbálja felhajtani a szükséges holmikat.

Az ikerbabák általában az 50-56-os mérettel indítják az életüket. Biztos, ami biztos alapon érdemes beszerezni néhány 44-es, úgynevezett koraszülött-méretű bodyt és rugdalózót. Ezeket szerencsére a piciny babák is hamar kinövik, így nem kell spájzolni belőle. A semleges, esetleg fehér színű darabokból nem lehet baj. Könnyen folttisztíthatók, és bármilyen nemű babára ráadhatók magyarázkodás nélkül.

Persze a 4D-s ultrahangon jól látható fiú- vagy lánygyermek számára már beszerezhetők a nemének megfelelő ruhácskák. Kezdetben úgy 15 bodyra és 8-10 rugdalózóra lehet szükségünk/gyerek.

 Én a terhesség alatt szép apránként állítottam össze a Nők kelengyéjét. Néztem, hogy mikor mi és hol akciós. Beszereztem a babakocsit, 30 hetesen összeszereltem a kiságyakat (NEM követendő példa… Az egyik szerelési útmutatóra 3 markos legény volt rajzolva… Méretben még hoztam is a mennyiséget…), megbeszéltem a mérlegbérlést, elmentem a lányok leendő orvosához bemutatkozni, jártam a boltokat, és vadászgattam a szebbnél szebb ruhácskákat.

Még szükség lesz…

A ruhák mellett szükség van egy mérlegre is (ezt sok esetben szerencsére a védőnőktől lehet kölcsönözni), egypár cumisüvegre, esetleg egy üvegsterilizátorra. Érdemes venni egy adag újszülöttpelenkát, de ebből sem érdemes betárazni, mert nagyon hamar kinövik ezt a méretet.

• A legfontosabb, speciálisan ikres holmi a babakocsi.

A babakocsi-vásárlás szempontjai:

• hol fogjuk használni (kavicsos hegyi ösvény vagy lapos betonút),
• mennyit fogjuk használni,
• hol fogjuk tárolni.

Grafika: Timkó Bíbor
Grafika: Timkó Bíbor

Mert bizony a járgánynak be kell férnie a liftbe, a kocsi csomagtartójába, és a boltokba se árt, ha nem csak az áruszállításnak fenntartott kapun jutunk be. Bírnia kell a sétákat, és nekünk is meg kell vele birkóznunk, amikor egy-egy padkán szeretnénk átlendíteni a gyerekekkel, szatyrokkal nehezített kocsit.

Az ikres babakocsiknak alapvetően két válfajuk van: az egymás mögötti és az egymás melletti. Az egymás mögötti hosszú, de keskeny. Teljes értékű üléseket kínál a gyerekeknek, az anyát megajándékozza az anyahajó-kormányzás élményével. Az egymás melletti kocsik könnyen navigálhatók, viszont téli szerelésben nehézkesen szuszakolható bele a gyerek, vagy könnyen belefér, viszont cserébe olyan széles, hogy képtelenség bármilyen üzletbe bejutni vele.

 
Nekem az egymás utáni  babakocsi jött be. Ennek több oka volt: befért az autó csomagtartójába, a babakocsira rápattintható hordozókat be tudtam kötni az autóba, a lépcsőházunkban kényelmesen tárolható volt a kocsi váza, szerettem egymással szembefordítani a Nőket, akik így remekül elszórakoztatták egymást, és mivel gyakran jöttem/mentem velük, szempont volt, hogy elférjen a mozgólépcsőkön, illetve a közlekedési eszközökön.

• Légzésfigyelő: egyéni döntés. Én fontosnak tartottam. Anyagilag persze megterhelő, bár ez sem teljesen igaz, hiszen a Madarász utcai kórházban van ikres akció. Arról nem beszélve, hogy ezek a masinák nincsenek olyan strapának kitéve, hogy még egy háztatásban ne üzemelhetnének biztonsággal.
Ajánlatos a különböző terhestréningek mellett egy légzésfigyelővel kapcsolatos előadáson is részt venni, ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk megóvni a babáinkat a bölcsőhalál fenyegető rémétől.

 
Anyuka, vigyázz magadra!

Ami meg a legfontosabb: pihenni. Nem túlterhelni magunkat, mert nincs az a munka, az a főnök, az a cég, ami vagy aki miatt megérné kockáztatni, hogy idő előtt szülessenek meg a babáink. A terhelés a második trimeszter alatt alaposan megnő. A lábaink már hajlamosak bedagadni, a hasunk is keményedik néha, ég a gyomrunk, esélytelen az önálló lábkörömfestés, cipőhúzás.

Lábdagadásra általában használ a felpolcolás meg egy-egy csalántea, de be kell látni, hogy a vége felé ettől már nem menekülhetünk. Persze ennek a mértékére is oda kell figyelni, mert sok esetben a toxémia kísérő tünete lehet.

Egyszer csak szülünk!

 A Nők császármetszéssel születtek a 39. hét betöltése előtt 2 nappal. Császárral. Anna kényelmes lótuszülésben helyezkedett el a medencémen, így az orvosom jobbnak látta, ha műtéti úton szabadítja ki a hölgyeket.

A szülésnél nagyságrendileg 50% esélye van annak, hogy mindkét baba beforduljon, de a természetes szülés lehetőségét általában az alul lakó baba makacs viselkedése tudja keresztülhúzni. Ha az földszinti lakónk nem fejvégű, hanem esetleg lótuszülésben helyezkedik el, akkor valószínű, hogy császáros szülésnek nézünk elébe. Szerencsére ezt ma már a divathoz igazították, egy egészen apró bikini is képes takarni azt a 15 centis heget. Hármas terhességek esetében a szülés általában a 30-32. hét környékén esedékes, de legkésőbb a 34. héten programozott császárral kiveszik a már szűkösen lévő babákat.

 

Grafika: Timkó Bíbor
Grafika: Timkó Bíbor

A szoptatásra már a terhesség alatt fel lehet készülni. A megfelelő szakanyagok olvasgatásával, a tandemszoptatás tanulmányozásával, az étrendünk bölcs megválasztásával és az esetleges ikres ismerősök faggatásával (ez sok felmerülő kérdésben célravezető). Szoptatáshoz érdemes ikres szoptatóspárnát venni, esetleg beszerezni egy kényelmes fotelt, lábtartót, valamint egy jó minőségű gépi mellszívót.

 

A terhesség vége felé érdemes elgondolkodni azon, hogy szeretnénk-e, hogy segítsen nekünk bárki is a gyermekágyi időben. Ha van olyan ismerősünk, barátunk, családtagunk, akit tiszta szívvel képesek vagyunk elviselni akár egy napon keresztül is, akkor érdemes a szülés előtt megkeresni, és egyeztetni vele, hogy mi mit szeretnénk, és ő mit tud nyújtani nekünk.

 

• Illusztrációk: a nemrég megjelent Ikres könyvből.
A könyvet megrendelheted a Polc.hu-n! »
A könyvről itt olvashatsz! »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top