Család

6 tipp, hogy a babaszoba barátságos legyen!

Sokan hajlamosak csak legyinteni arra, hogy hol aludjon a kisbaba. Elég egy mózeskosár, amelyet hol ide, hol oda pakolnak a felnőttek. Pedig sokat számít egy saját kis zug, ahol a színek, illatok összhangjában nemcsak a baba, hanem az anya is otthonosan érzi magát.

1. Megfelelő környezet

Legyen a szoba olyan hely, ahova mindig jó belépni. A tisztaság elengedhetetlen, meg a finom meleg, de sohasem a fullasztó hőség. Naponta szellőztessünk, amikor a pici nincs a szobában. A kiságyat úgy helyezzük el, hogy ne álljon a huzatban, és tompítsuk a világítást. A harmonikus berendezésű szoba lényege, hogy a pici elalvását nem akadályozzák látványingerek.

6 tipp, hogy a babaszoba barátságos legyen!

 

2. Barátságos színek

Nem véletlen, hogy a babaszobákat általában lágy, hűvös pasztellszínekre festik, az élénk, vibráló színek ugyanis ingerként hatnak, és inkább olyan helyiségbe valók, ahol a baba ébren tölti az idejét.

 

Színterápia

• Kék: a derűs nyugalom, a béke és az igazság színe, mérsékli a test körüli elektromágneses mezőt.

• Rózsaszín: a királylányos hangulat lecsendesíti a lelket, jótékony hatású a problémás kapcsolatok vagy kommunikációs nehézségek leküzdésére. (Felnőtteknek álmatlanság ellen az éjjeliszekrényen lévő lámpába a rózsaszín villanykörtét ajánlják.)

• Lila: segíti a relaxációt, a kreativitás színének tartják, erősíti a természetes, intuitív ösztönöket.

• Zöld: harmonikus és nyugtató hatású, az idegrendszer szempontjából a legfontosabb szín, az elmét, a testet és a lelket egyaránt megnyugtatja.

 

3. Csend és nyugalom

A baba megriad a váratlan zajoktól, de azokat, amelyeket rendszeresen hallja, megismeri, és ez fokozza a biztonságérzetét. Bizonyos hangokat – az anyáét főleg, egyszerű kis dallamokat, akár a csengőét – hamar megszokik és megszeret. Ma már kaphatók az alvást és a relaxálást segítő hangkazetták, amelyek általában a szívverésnek az álomfázisra jellemző ritmusát idézik fel. A dallamokat halkan, a háttérben játsszuk le.

 

6 tipp, hogy a babaszoba barátságos legyen!4. Természetes anyagú berendezés

Fontos, hogy természetes anyagokkal rendezzük be a baba szobáját. Kerüljük a műszálas szöveteket, műanyagokat, mert ezek nemcsak rossz közérzetet okoznak, hanem elektrosztatikus feltöltődésük veszélyeztetheti az egészségünket. Nézzük végig rendesen, hogy a bútorszövetek – az ágytakaró, a függöny, a pléd és a párna – milyen anyagból készültek, és fontoljuk meg a természetes anyagra való cserélésüket.

 

5. Aromaterápia

A babák számára a leggyakrabban ajánlott két illóolaj a levendula és a római kamilla. Tegyünk egy csepp olajat egy kevés vizet tartalmazó tálkába, amelyet állítsunk a radiátorra, vagy cseppentsünk a padlóra tett forró vizes edénybe (csak aztán ne lépjünk bele!). Az illatok hatnak a picire, aki össze fogja kapcsolni az illatot az alvásidővel. Sose tegyük a vizes tálkát a baba fejéhez, vagy karnyújtásnyi távolságra tőle.

 

Amit az aromaterápiáról tudni kell

–  Az illóolajokkal történő babamasszázst két hónapos korban kezdhetjük el, de egy-két héttel az oltások előtt és utána ne csináljuk.

–  Egy év alatt maximum 1 csepp illóolajat használjunk, és azt se keverjük 0,5 százalékos aránynál sűrűbbre. Csak a rómaikamilla-, a neroli-, a levendula-, a mandarin- és a rózsaillóolajat használjuk a kisbabáknál.

–  A fürdővízhez csak hígított formában adjunk illóolajat, mivel a babák bőre rendkívül érzékeny, illetve a kicsik sokat nyúlnak a szájukba vagy dörzsölik a szemüket az ujjukkal.

– Ha a kisbaba nyugtalan, a masszázshoz és a fürdővízhez használjunk római kamillát vagy nerolit. A levendula nyugtató hatású, az illóolajból akár az ágyneműjére is cseppenthetünk.

6. Kristályok

Egy szép kristály nemcsak díszíti a szobát, hanem az energiák kiegyensúlyozásában is segít. A szerelmet jelképező rózsakvarcot különösen ajánlják csecsemők szobájába, mert állítólag elűzi a félelmet.

Érdemes napfényfogót akasztani a szoba ablakába: ezek a sokoldalúra csiszolt üvegkristályok befogják a fényt, és színes sugarakban szórják szét az egész szobában.

Tehetünk sókristálylámpát a baba környezetébe, mert megnyugtató éjszakai világítást teremt. Barátságos rózsaszín-narancs fénye van, és a lámpa által kibocsátott negatív ionok semlegesítik a szoba elektromos berendezéseiből kiszabadult pozitív ionokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top