Család

Beteg a babám?

Egy anya megérzi... - szokták mondani. De vajon tényleg könnyen rá lehet jönni arra, hogy beteg a kisbabánk? A legfontosabb jeleket most megmutatjuk.

Beszélni sem tud, a tekintetével sem segíthet az apró csecsemő, anyukája figyelme, empátiája szükséges hozzá, hogy eldöntse, vajon egyszerű rosszkedv vagy valódi betegség áll a babasírás mögött.

Általában ha egy csecsemő jókedvű, jó étvágyú, zavartalanul gyarapodik, mozog, a megszokott módon sír és alszik, akkor konkrét betegségtünetről nem beszélhetünk, egészségesnek tekintjük.

Az egyértelmű jelek jelezhetnek betegséget: nátha, hasmenés, hányás. Az ilyen esetekben az anyuka kénytelen eldönteni, mennyire veszélyesek a jelek, szükséges azonnal orvoshoz fordulni.

A jelek, amelyek betegségre utalnak:

• Ha a csecsemő lázas. Mérlegelésre azonban szükség van, hiszen az újszülöttek és a fiatal csecsemők kevés folyadék, kitartó sírás és magas külső hőmérséklet mellett is belázasodhatnak.

• Egyértelmű tünet a hasmenés és a hányás, de a túletetés is okozhat ilyen tüneteket.

• Ha nem tudjuk eldönteni, a csecsemő magatartásának megfigyelése sokat segíthet. Ha a fenti tünetek mellé nyugtalanság vagy bágyadtság, aluszékonyság társul, az betegség jele.

• Ha a jó étvágyú, érdeklődő csecsemő nyugtalan, az átlagosnál többet alszik, de egyéb tünetei nincsenek, valószínűleg időjárási front áll a háttérben.

• Ha az előzőekhez étvágytalanság és aktivitáscsökkenés társul, egyéb tünet híján is mutassuk meg orvosnak a csecsemőt.

Kapcsolódó oldalak:
Szülő.lap »
Baba.lap »
Gyermekorvos.lap »

Kapcsolódó szakértőnk:

Dr. Kardos Zsuzsanna gyermekgyógyász »

• Lényeges tünet a csecsemő sírásának megváltozása. A gyenge vagy nyöszörgő, rekedt, éles, sikító vagy szokatlanul hosszas sírás, különösen, ha aggódó, fájdalmas arckifejezéssel jár, betegségre utal.

• Ha megváltozik a csecsemő lélegzetvételének üteme, az egyéb tünet nélkül is betegségre utal.

• A táplálék és a folyadék visszautasítása, a vizelet mennyiségének és színének megváltozása betegség jele.

• Ha változik a csecsemő arckifejezése, az eddig vidám, mosolygós baba követelően sírós, egykedvű babává válik, riadt tekintettel ráncolja a homlokát, valószínűleg betegség jele.

• A leggyakoribb és legegyszerűbb észrevétel: „Nem tudom, hogy mi van vele, de nem olyan, mint máskor, biztosan beteg.” Az esetek nagy többségében bebizonyosodik, az anya apró jelekből nagyon hamar észreveszi, ha a babájával valami nem stimmel. Nyugodtan támaszkodjanak az anyukák erre a megérzésre.

A doktor néni könyve
Szerző: dr. Kovács Ágnes, Officina ’96 Kiadó, 2004

leendő és gyakorló szülőknek

A könyv nem csupán a fejlődéslélektannal vagy a táplálással, vagy a betegségekkel foglalkozik, hanem mindezeket ötvözi, vagyis komplex módon közvetíti a gyermekekkel foglalkozó különböző szakágak legújabb eredményeit és azok összefüggéseit, valamint mindezek egyszerű, érthető magyarázatát.

Kovács Ágnes gyermekorvos több mint három évtizede így dolgozik, komplex módon nézi a gyermeket, és mindent megbeszél a szülőkkel. Férje, dr. Svékus András ugyanezeket az elveket vallja, így nem véletlen, hogy a könyv egyik fejezetét, az idegrendszeri betegségekkel foglalkozó részt ő írta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top