Család

Anyatejet adni és kapni

A babának a legjobb táplálék az anyatej. De hogyan juthatunk anyatejhez, ha átmenetileg nem tudunk szoptatni, vagy nem elég a mennyiség a kicsinek?

A régi időkben természetes volt, hogy tejtestvérek nőttek fel egymás mellett, és kis üvegekben hordták az anyatejet egyik házból a másikba. Az úriasszonyok szoptatós dajkákat fogadtak, hogy a kicsik a legtovább a legjobbat kaphassák. A modern kor szoptatós dajkája az anyatejgyűjtő állomás, ahova azok fordulhatnak, akiknek anyatejre van szükségük.

 

Mindenkinek jár?

 

Törvény rendelkezik arról, hogy kinek írhat fel a gyerekorvos gyűjtött tejet, amely aztán ingyenes jár.

• Anyatej jár:

– koraszülöttnek

– kis súlyú újszülöttnek,
– érett újszülöttnek és csecsemőnek, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

• Továbbá, ha az anya

– fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
– olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
– olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
– súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
– pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
– a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja

 

Hogyan juthatunk hozzá?

 

A védőnőnél érdeklődjünk, hogy melyik anyatejgyűjtő állomástól igényelhetünk tejet. Budapesten a Heim Pál kórház honlapján kerületekre lebontva megtaláljuk az anyatejgyűjtő állomásokat.

Az anyatejet – megjelölve a mennyiséget – vényre írja fel a házi gyerekorvos, amelyért a legközelebbi elosztóhelyre kell menni hetente három alkalommal. Sajnos nem garantálható, hogy a kért mennyiséget meg is kapjuk, hiszen a kiadható tej mennyisége mindig függ a készlettől (az anyatejadó anyák által leadott mennyiségtől).

 

A kért vizsgálatok:

• tüdőszűrés (ha nincs egy éven belüli negatív lelet)

• Wa vizsgálat (a vérbajt kiszűrő vizsgálat eredményét segít megkeresni a védőnő, hiszen ezt általában a terhesség alatt elvégeztetik)

• HIV szűrővizsgálat (Heim Pál kórházban soron kívül elvégzik)

• székletvizsgálat (háziorvos segítségét kell kérnünk)

• bőrvizsgálat (védőnő vagy háziorvos végzi el).

Ki adhat le tejet?

 

Bárki, aki segítene szeretne más családokon, és ennek érdekében hajlandó elvégeztetni a kötelező vizsgálatokat és naponta szán időt a fejésre. Ebben legtöbbet a védőnő tud segíteni, ő mondja el melyik vizsgálatot hol érdemes elvégeztetni.

Továbbá csak az adhat le anyatejet, aki nem szed, használ olyan gyógyszert, amelynek hatóanyaga átkerül az anyatejbe, aki nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, kábítószert.

 

Nem biztonságosabb a tápszer?

 

Sokakban felmerül, hogy talán jobb megoldás a tápszer, hiszen tisztább, sterilebb, mint a kapott anyatej. Jó azonban tudni, hogy az anyatejadó anyáknak nagyon szigorú tisztasági szabályokat be kell tartaniuk, a frissen beszállított tejek mindegyikét bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá, s ha a minta pozitív, vagyis a megengedettnél több baktériumot tartalmaz, kiöntik. Azt is ellenőrzik, hogy a tejet nem hígították-e. A gyűjtőben ezután pasztőrözik a vizsgálatokon átesett anyatejet, lezárt üvegben 65 Celsius-fokos vízfürdőbe állítva melegítik fél órán keresztül. Így elpusztulnak a tejben esetleg megtalálható vírusok, baktériumok. És ne feledjük: a tápszer sem steril. Az anyatej mellett szól az is, könnyebben tudja hasznosítani a baba, mert emberi és nem tehénből származó fehérjét tartalmaz.

 

Ki adhat kinek?

 

Sokat hallani, hogy az édesanyák teje a gyerekük életkorának megfelelően változik. Természetesen minden babának az édesanyja teje a legjobb, de nem okoz semmiféle bajt, ha az újszülött olyan tejet kap, ami egy más korú baba anyjától származik. Ez is lényegesen jobb, mint bármelyik tápszer. Az sem mellékes, hogy a legtöbb tejadó szoptatás után fej, és az így nyert tej zsírtartalma jóval magasabb, mint amit például a saját kisbabája szopott. A szoptatás elején ürülő tej zsírtartalma ugyanis jóval alacsonyabb, mint a szoptatás végén.

A leadható legkisebb mennyiség napi 200 ml, a legtöbb: 80 ml. Az anyatej ára literenként 1800 forint, mely adómentes. Az anyatejgyűjtő állomás biztosítja a steril üvegeket, fertőtlenítő szert, mellszívó készüléket. Az anyatejet heti három alkalommal gyűjtik be.

 

Fagyasztani?

 

Mindenki fagyaszt. Fej és fagyaszt, fej és fagyaszt, és közben boldogan nézi, ahogy telik a hűtő. Általános tapasztalat, hogy a fagyasztott tejet kevesen használják fel. (A tej ugyanis csak hat hónapig tartható el, és nem biztos, hogy a gyerek elfogadja.)

A fagyasztás ellen szól, hogy:

• aki folyamatosan szoptat, annak valószínűleg később is lesz teje, és később az összes üveget kidobja a szemétbe.

• Két liter anyatej steril zacskóba történő fagyasztása kb. 1300 forintba kerül

• Ha azért fagyasztunk, hogy ha később nem lesz tej, legyen mivel etetni a gyerekünknek, jó ha tudjuk, hogy egy három-négy hónapos csecsemő egy hónapos ellátásához kb. 30 liter anyatej szükséges – ehhez pedig egy új hűtőre is szükség volna.

 

A fagyasztás abban az esetben jó ötlet, ha tartalékolni szeretne olyan időszakokra, amikor rövidebb-hosszabb ideig nem vagyunk otthon, és másnak kell megetetnie a babát. Aki csak azért fej, mert megnyugtatja, hogy többlettejet termel kisbabája igényein felül, jobban jár, ha a felesleget leadja az anyatejgyűjtőnek, ők egyébként a fagyasztott anyatejet nem veszik át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top