Család

Nyugtasd meg a kisbabád!

Kicsi emberke. Gyámoltalan, esetlen, kiszolgáltatott. Megteszünk mindent, hogy neki jó legyen, néha azonban nem sikerül úgy, ahogy szeretnénk. Pedig számos módszer létezik, amivel megnyugtathatnánk.

Hallottunk már olyat, hogy mákteát főztek az ordító apróságnak. Vagy pálinkába mártott pelenkacsücsköt adtak a szájába. Nyugtatót írattak fel, és gondosan adagolták a csecsemőnek. Mert a visítást nem bírták elviselni. A visítást nem is könnyű elviselni, de talán mégsem ezek a legjobb módszerek. A természetnek kifogyhatatlan a patikája. Számos olyan segítség létezik – reflexológia, homeopátia, hangterápia, kristályterápia, gyógyfüvek, masszázs –, amivel ellazíthatjuk, megnyugtathatjuk kisbabánkat.





Érdemes már a várandósság idején felkészülni kicsit a témából. Megismerni a természetgyógyászati módszereket, beszerezni egy-két könyvet, amelyek jól jönnek akkor, ha éppen tanácstalanok vagyunk és nincs kihez fordulnunk. Lelkileg is rá kell hangolódni az új családtagra, és az otthonunkat is át kell alakítanunk. De a legfontosabb a pihenés, a nyugalom. Sokan mondják, most kell kialudnunk magunkat, mert ha megszületik az apróság, vége a végtelen éjszakáknak. A végtelen csendeknek bizonyára. Mert a kisbaba bizony sír. Sőt mi több, üvölt. Ne aggódjunk, hamar meg fogjuk különböztetni a különféle sírásokat, felismerjük, ha a kisbabánk éhes, netalán fáj valamije, vagy csak némi szórakoztatásra vágyik.


Hogyan nyugtassam?

Legyen bármi a sírás oka, mi, anyák azért vagyunk, hogy megtaláljuk a keserűség okát. Gyorsan rájövünk, melyek azok a cselekvések, amiket szeret és amiket ki nem állhat a kisbabánk. Lehet, hogy utál fürdeni, de szereti, ha olajjal kenegetik. Zavarja, ha túl erősen magunkhoz szorítjuk, de folyton mosolyog, ha a kiságyban fölé hajolunk és énekelünk. Próbáljuk a minimálisra csökkenteni a nemszeretem dolgokat, és kedvezni gyermekünknek. Ha még ezek után is bömböl, kipróbálhatunk különböző alternatív gyógymódokat.






– Gyógyfüvek


Főzhetünk teát, de használhatjuk külsőleg is (krémben, kenőcsben vagy a baba fürdővizében).

Aloe vera: égési sérülésre, ekcémára
Körömvirágkenőcs: koszmóra, pelenkakiütésre
Kamilla: láz, fogzási bántalmak, csipás szem, hasfájás, pelenkakiütés
Feketenadálytő-kenőcs: égési sérülésre, ekcémára
Bíbor kasvirág: köhögéscsillapításra, nátha esetén
Édeskömény: hasfájásra, székrekedésre, fogzási fájdalomra
Citromfű: hasfájásra, köhögés, nátha és láz csillapítására
Teafa: köhögésre és náthára
Levendula: általános nyugtató
Málnalevél: hasmenésre, kötőhártya-gyulladásra


– Aromaterápia

Az illóolajok nyugtató hatásúak, de csak három hónapos kortól kezdve használjuk. A levendula és a római kamilla különösen jó hatású. Tehetjük fürdővízbe, vagy hígítva masszírozáshoz is való.


– Színterápia


Nem mindegy, hogy kisbabánknak egy égővörös szobában vagy egy szemnek is nyugtató hálóban kell aludnia. Vegyük figyelembe a színek tulajdonságait.
Kék: derűs nyugalom, a béke és az igazság színe, mérsékli a test körüli elektromágneses mezőt.
Zöld: harmonikus és nyugtató hatású.
Rózsaszín: lecsendesíti a lelket, jótékony hatású a problémás kapcsolatok vagy kommunikációs nehézségek esetén.
Lila: segíti a relaxációt; a kreativitás színének tartják.


– Kristályok

A kristályok rezgést keltenek, ami befolyásolja, kiegyensúlyozza és fokozza az életminőségünket. Helyezzük kedvenc kristályunkat a baba szobájába (kb. 1 méterre a kiságytól), és ez nyugtatja a kisbabát.








– Reflexológia

A lábmasszázzsal sikeresen kezelhető és megszüntethető számos betegség és panasz. A jobb láb a test jobb felét, a bal pedig a bal oldalát képviseli. A test valamennyi szervének úgynevezett reflexzónája van a lábfejen, így az egész test kezelhető. Nem ajánlatos a masszírozásnak csak úgy nekikezdeni, nézzünk egy kicsit utána a témának. Védőnőnktől kérhetünk tanácsot, hogy hol sajátíthatjuk el a babamasszázst, lábmasszírozásnál pedig mindig tudjuk, milyen területet kezelünk éppen.









A témáról bővebbet megtudhatsz, olvashatsz további tippeket, sőt megtanulhatod a legegyszerűbb nyugtató módszereket is!

Pamela Rhatigan: Nyugodt baba – segít a természet
Kiadja: GABO Kiadó

Ára: 3500 Ft
 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top