Család

5. A petesejt és a hímivarsejt anatómiája

A sejt az élõ anyag legkisebb egysége, minden élõ szervezet belõle épül fel. Bizonyos sejtek képesek önálló életet élni, ilyenek a baktériumok és az amõbák. A petesejt viszont társas ”lény”, a hímivarsejt nélkül életképtelen.







A spermium
Néhány százmillió évvel ezelőtt mind a nőstény, mind pedig a hím a tengervízbe ürítette ivarsejtjeit, itt ment végbe a megtermékenyítés. Ma már ez nem így történik, de az anya teste hasonló körülményeket biztosít mindkét sejt számára.

Néhány millió petesejt


Egy lánygyermekben 6-7 millió petesejt termelődik, de élete során ezekből csak négyszáz érik meg teljesen.
A peteérés akkor kezdődik, amikor az agyalapi mirigy hormonjai működésbe lépnek. Addig minden apró sejt a petefészekben, a saját kis tüszőjében lakik. Mikor megfelelő mennyiségű serkentő hormon jut a véráramba, tizenöt-húsz tüsző megkezdi a női nemi hormon, az ösztrogén termelését. Ez a hormon felébreszti, táplálja, és érleli a sejtecskéket. Körülbelül a tizedik napon a tüszők megrepednek, elengedik apró lakóikat, hogy beszippantsa őket a petevezeték. Egyetlen túlélő fog végigvándorolni a petevezeték falán, az éretlen tüszők pedig összezsugorodnak, és elhalnak. Ezáltal a nyálkahártya megvastagszik, és felkészül az osztódó petesejt befogadására.


Pár milliárd hímivarsejt


A férfiak nemi érése is az agyalapi mirigy hormontermelésével kezdődik. Amikor ezek a hormonok a véráramba jutnak, a herék megkezdik a hím nemi hormonok termelését.
Egy felnőtt férfi szervezete másodpercenként ezer spermát termel, így élete végére ez a szám elérheti a tizenkétmilliárdot.
A sperma olyan, mint egy áramvonalas jármű. Ovális fejét enzimtartalmú sapka védi. Fonott, középső része a fejet és a farkat kapcsolja össze, ostoros, elvékonyodó farka pedig rostokban végződik. Legfontosabb része a sejtmag, itt raktározódik az örökítő anyag. A spermában a 23. kromoszóma vagy X vagy Y alakú. Ez határozza meg a gyermek nemét: ha X alakú, akkor lány, ha Y alakú, akkor fiú születik. Az apa esetében nem kell érési periódusokra várni, hiszen a herékben mindig van érett ondósejt.   


A nők körülbelül harminc éven keresztül termékenyek, a férfiak pedig gyakran egész életükben képesek gyermeket nemzeni. Mindkét sejt esetében óriási számokról beszélhetünk, mégis nagyobb eséllyel leszünk lottómilliomosok, mint ember egyetlen spermából.



Ha egy nő minden lehetséges esetben teherbe esne, és az egészségi állapota se gátolná, élete során harmincnál több gyermeket szülhetne.


Az egész emberiség létszámának megfelelő számú ondósejt elférne egy gyűszűben. Néhány magömlésből származó ondósejt elegendő lenne az egész emberiség újranemzéséhez.









Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv.

• A könyvről itt tudhatsz meg bővebbet! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top