Család

Angyali mesék

A karácsonyi készülõdés, az advent, a Mikulás-várás, egyszóval a december mindenképpen megérdemli a mesés hónap címet. Mindenki a csodára vár, még ha nem is gyerek már, de azért kipucoljuk a csizmánkat, kirakjuk az ablakba, várjuk a Mikulást, a Jézuskát, az angyalokat, a csengetést, az ajándékokat.





Egymás előtt titkolózik az egész család, kicsi és nagy egyaránt, eldugjuk az ajándékokat, titkosan csomagolunk, egyszóval már a készülődés is olyan mesés. S ha megnézzük a karácsonyi naptárakat, a karácsonyi üdvözlőkártyákat, már megint a mesébe csöppenünk. Kis mézeskalács házikók sora, mögöttük csillogó havas tájak, gyertyák, hullócsillagok. Szóval most már csak a kérdés marad, hogy van még valaki, aki ebben az időben ne a mesékben élne?
S milyen mesékben élünk ilyenkor télvíz idején? Természetesen angyali, szeretetteljes, csodára váró mesékben.

Mese a világ

Ez a hónap a legjobb arra, hogy egy kicsit még többet foglalkozzunk gyermekeink fantáziájának a fejlődésével. Hiszen a gyerekeknek a mese kell! S itt nem a filmekre gondolok, hogy jó, ha a gyereket odaültetem egy-egy karácsonyi mese elé, én meg addig főzök, takarítok. Itt a mesélt mesékre gondolok. Igenis szánjunk időt, energiát gyerekeinkre, hogy esténként odakucorodjunk ágyaik elé és meséljünk. Mivel most december van, s közelegnek az ünnepek, érdemes karácsonyi meséket, régi, szép történeteket mesélni. Minél többet és minél többször!


Jézus születése is mese


A gyerekek az iskolában, óvodában sorban tanulják a Mikulás-váró énekeket, verseket, készülnek a karácsonyi műsorra, adventi koszorút készítenek. De vajon miért advent az advent? Mit ünnepelünk decemberben? Sorjáznak a kérdések, amelyekre mi, szülők csak mesével tudunk válaszolni. Érdemes ilyenkor elmesélni a betlehemi történetet, Jézus születésének történetét, felsorolni a háromkirályokat, közösen elénekelni az ismert karácsonyi dalokat. Ezeknek a karácsonyi meséknek, történeteknek az ismerete nagyon fontos a gyerekeknek. Hiszen Jézus születése a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepe, amelynek ismerete már egészen kis kortól részese az életünknek. Kis képeskönyvekben, mesékben, versekben a gyerekek bármikor találkozhatnak az ősi történettel, amelyet eltitkolni, megmásítani sehogy sem tudunk. Hiszen december 24-én, karácsony napján karácsonyfát állítunk, s megünnepeljük Jézus születését.









Ajánlott irodalom:


• A csillag nyomán – adventi olvasókönyv – Kortárs Kiadó, 2001
• József Attila: Betlehemi királyok
• Andersen: A fenyőfa
• Andersen: A kis gyufaárus lány
• Fekete István: A csillag
• Karácsony.lap.hu – minden, ami karácsony »

• Könyvbazár a legkisebbeknek »
Szeretetmesék

A Jézus születése mesén túl természetesen más mesék is előjönnek ebben az időszakban. Ebben a téli hónapban, amikor olyan hamar sötétedik, amikor már hidegek az esték, jó bent a szobában összejönni, melegedni és mesélni. Már a régi mesemondók is szívesen mondtak ilyenkor mesét, s a közelgő ünnepre tekintettel csupa olyan mesét írtak, amelyben a szeretet, az összetartozás, a megértés, a család jelenléte voltak a legfontosabb témák. Kiemelve egy-egy mesét most nehéz lenne elmondanom, hogy ilyenkor mit érdemes olvasni, de mindenképpen ajánlom a Kis herceget, amely már témájában is hasonlít a kis Jézus történetéhez. A kisfiúhoz, aki szeretetet ad, aki a gondozás nagymestere, s a kisfiú, akit mindenki szeret. De ugyanúgy érdemes kézbe venni Dickens Karácsonyi ének című művét vagy nagy költőink karácsonyról szóló verseit.


Mesék korosztály szerint

Tapasztalataim szerint nem lehet elég korán elkezdeni a mesélést. Már a legkisebbek, sőt a pocaklakók is igénylik a mesélést, az odafigyelést, a törődést. Az egészen kicsiknek érdemesebb ilyenkor karácsonyi dalokat énekelni, tanítgatni őket, egy-egy kisebb mesét fel is olvashatunk. Figyeljük meg, egy idő után már a kicsi magától fogja lapozgatni őket, s mesél magának, a babájának. Az óvodáskorú gyerekekkel az ünnepvárás maga a csoda, a mesélés élménye. Maguktól kívánják, várják a meséket, s olyan az ember érzése, hogy ilyenkor ők is a mesékben élnek. Nekik nem kell elmagyarázni a sok miértet, ők értenek mindent, várják a Mikulást, az angyalkákat, a csodát.






A kicsit nagyobbacskák már kételkednek. Vajon hol  jön be a Mikulás a házba? Hogyan csempészi oda az ajándékokat az angyal? Honnan tudja a Jézuska, hogy mit kértem karácsonyra? Csupa kérdés a gyerek, megválaszolni meg egy ember is kevés ilyenkor. Ám az is kérdés, hogy érdemes-e ezekre a kérdésekre komolyan válaszolni? Elég, ha csak meghagyjuk őket a hitükben, s a csoda úgyis utoléri őket. Ebben a csupa kérdéssel teli időszakban a mese nagyon sokat segíthet. Segít átvinni őket a meséből a valóságba, megérteni, hogy milyen is a karácsony, hogy ki hozza az ajándékot. Hiszen egy 8–10 éves gyerek már tudja, hogy anyu és apu vásárolja meg a karácsonyi ajándékokat, hogy a Mikulás sem jön be a házba, hanem anyuék csempészik bele a csizmába a csokit. Ám ennek ellenére mégis hisznek a varázslatban, a csodában. S talán ilyenkor karácsony idején ez a legnagyobb csoda. Nekünk felnőtteknek is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top