Család

Mit csináljunk a tipegõvel télen?

Igazán nem panaszkodhattunk a késõ õszre. Enyhe volt, szinte tavaszias. De most már lesz köd, esõ, hó és fagy. A gyerekkel, aki még nem óvodás és már nem is baba, ilyenkor is muszáj kimozdulni. Hova menjünk?







Gondosan becsomagolt gyerek…
Legyen akármilyen hideg, akkor is töltsünk el egy kis időt a szabad levegőn. Igaz, elég elszomorító látvány a pangó játszótér, a zúzmarás homokozó és a latyakos csúszda, kismotorra vagy biciklire pattanva egyszer-kétszer körbe lehet járni az ismerős utcákat. Bár nehéz az ablakból kisandítva megállapítani, hogy milyen az idő, próbáljunk mindig a fokoknak megfelelően öltöztetni. A legtöbb anyuka inkább a túlzásokra hajlamos, pedig az a jó, ha inkább rétegesen kerülnek egymásra a ruhák, nem túl sok és nem túl meleg. Csak zavaró, ha a kicsi, mint egy rögbijátékos, ki van tömve, és alig tud mozdulni. Ha viszünk plédet, nyugodtan felültethetjük egy rövid időre a hintára, libikókára, békára a gyereket.

Tipp:

Ne csak öltöztessünk, öltözzünk is!
Az első hidegek beálltával általában lebetegszik a család, köszönhetően sokszor az anyukának. Aki gondosan becsomagolja a gyerekét, magára viszont nem gondol: a pólóra felkapja a kabátot, belebújik az őszi cipőbe, a sapka, sál, kesztyű még a szekrény tetején. Fél óra topogás, ácsorgás a hidegben pedig épp elég a náthának, felfázásnak.






Menjünk játszóbölcsibe! 




Igazán szimpatikus találmány, kár, hogy nincs sok belőle. A bölcsőde egyik üres termében szervezett játszócsoport működik, ahova szülőkkel együtt várják a gyerekeket, de arra is van lehetőség, hogy a gyereket kis időre magára hagyjuk. A csoportot szakképzett gondozónő felügyeli, és ebéd is kérhető.

Ára: 200–300 Ft/óra
Hol találjuk? Mivel semmiféle adatbázisban nincsenek összegyűjtve a játszóbölcsik, így érdemes a környékbeli bölcsődéket körbejárni, hogy van-e ilyen szolgáltatásuk.


Miért igen?
• olcsó
• a gyerek megszokja a bölcsődei légkört, a közös étkezést, viselkedést
• édesanyjától nem kell elszakadnia

Miért nem?
• túl sokan vannak túl kicsi helyre






Menjünk játszóházba! 



Igazi gyerekparadicsom. Igényes, barátságos, hatalmas, és szinte mindenféle korosztály igényeit kielégíti. Felügyelők figyelik a gyerekeket, sok helyen még a játékot is irányítják, szervezik. A szülők se panaszkodhatnak: a legtöbb helyen büfé, kávézó is működik.

Ára: 600–1300 Ft/óra
Hol találjuk? A Játszóház lapon kereshetünk »

Miért igen?
• rengeteg játék
• nagy hely
• az édesanya is ott lehet a gyerek mellett

Miért nem?
• nagyon drága






Menjünk bevásárolni! 



A gombamód szaporodó hipermarketek a bevásárlók legutolsó sóhaját is kitalálják – csak hogy oda járjunk rendszeresen vásárolni. Például nem kell az őrjöngő, unatkozó gyerekekkel a zöldségespultnál nyúzódni, elég őket beadni az áruház legtöbbször ingyenes játszószobáiba.

Miért igen?
• ingyenes
• gyereknek, szülőknek is jobb, mint a közös bevásárlás

Miért nem?
• nem fogadnak háromévesnél kisebb gyereket
• a szülő nem mehet be a játszószobába






Baba-mama foglalkozások 







A legtöbb művelődési ház szervez a kisgyerekes anyukáknak rendszeres foglalkozást. Lehet járni énekelni, tornázni, kézműveskedni, babamasszázst elsajátítani, angolt tanulni. Uszodákban babaúszásra is beiratkozhatunk, de van már babatorna és síoktatás is.
A legtöbb gyerek élvezi, és az anyukának is remek kikapcsolódás a monoton mindennapokban. Készség- és képességfejlesztő foglalkozásokon speciális módszerekkel tanítják, fejlesztik a gyereket.

Árak: igen változó, általában 700–4000 Ft
Hol? A legtöbb nagyvárosban. Érdeklődni érdemes a művelődési házakban, uszodákban, sportcentrumokban.

Miért igen?
• nemcsak szórakoztat, tanít is
• baráti társaság alakulhat ki

Miért nem?
• heti egy alkalom viszonylag ritka
• nem olcsó
• ha túlzásba visszük, nagyon megterhelő a kicsi számára
• a kicsi gyerekek pont arra képtelenek, hogy a foglalkozásokat nyugodtan végigüljék





Utazzunk el! 



Nem olcsó mulatság, de ha már elutazunk, érdemes bababarát szállást keresnünk. Remek kikapcsolódási lehetőség a szülőknek és a gyerekeknek is, és nem kell a fél házat magunkkal vinnünk.

Árak: kb. 25 000 ft/éjszaka (négyfős családra számolva)

Miért igen? Mindenki remekül tud szórakozni, hiszen a legtöbb helyen uszoda, szauna, bébimedence található. Az éttermekben van etetőszék, gyerekmenü.

Miért nem? Azok a hotelek, melyek minden tekintetben kielégítik a családosok igényeit, igen drágák. Az olcsóbb szállásokon általában a szolgáltatás is szegényesebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top