Család

Játsszunk együtt!

Javában tombol a vakáció, az ovisok, iskolások még egy ideig a gondtalan játékokba feledkezhetnek, a szerencsésebb szülõk pedig együtt tölthetik velük a nyári napokat. De vajon milyen közös játékokkal tegyük vidámmá a nyarat?

Játékok a legkisebbeknek, 3 éves kortól 


Hogyan jár egy négylábú?
• Hogyan jár egy négylábú?
2 játékos
(Mozgás és egyensúlyfejlesztő játék)

A gyerek – arccal a felnőtt felé fordulva – rááll a lábfejére. Így mennek botorkálnak, támolyognak át kettesben a szobán. Nem is olyan egyszerű együtt megtartani az egyensúlyt!
Ha a négylábonjárást kint a mezőn, vagy a strandon játszuk, a közös elesések is nagyon vicces kalandok!

• Mi tartozik össze?
2 játékos
(Egyszerű koncentrációs játék)

Kellék: cipősdoboz mindenféle apró tárgy, pl gombok, játékfigurák, építőkockák, teamécsesek, kis ceruzák, kártyalapok

Tegyük a “kincseket” bele a dobozba, úgy válogassunk, hogy mindenből kettő legyen! A gyerek feladata, hogy megkeresse a párokat. De másképpen is meghatározhatjuk a játékszabályt! “Keress olyanokat, amelyek pirosak!” Kis segítséget is adhatunk azzal, hogy egy-egy tárgyat magasra tartunk és megkerestetjük a párját.

Játékok ovisoknak 4 éves kortól


Dobozdobálós
• Dobozdobálós
4 játékos
(Célbadobás kiadós csörömpöléssel)

Kellék: tíz üres, csinosan díszített fém konzerv vagy italosdoboz, három puha labda (pl. kitömött zokni, apró díjak

Az ősi játék mindig jó szórakozás! Talán mert a piramisba felállított dobozok a telitalálatnál olyan klasszul csörömpölve dőlnek össze? Építsünk tehát piramist a dobozokból asztalon, vagy egy vizszintes terepen! Minden játékos kb. 2 m távolságról próbálkozhat. Már egy-két doboz eldőléséért is járhat jutalom!

• Kapd el a karikát!

Kellék: egy hurkapálca, erős spárga, kartonpapír, olló, ragasztó

A kartonpapírból egy  kb. 20 cm átmérőjű keskeny karikát ragasztunk. Egy 1 – 1,5 m hosszú zsinórral a hurkapálcához erősítjük. A gyerek egyik kezébe veszi a pálcát, másikba a karikát, feldobja a karikát a levegőbe és a pálcával igyekszik elkapni. Ha két gyerek játszik, versenyezhetnek is.

Játékok iskolásoknak 


• Tojástartó-lottó
8 éves kortól minimum 5 játékosnak

kellék: négy tojástartó tálca (nagy méretű), vastag filctollak 3-4 féle színben, ping-pong labdák, szalagok 3-4 különböző színben, 3-4 kosárka, különböző díjak

A tojástartó tálcák vályúiba különböző színű pontokat festünk. Minden szín egy meghatározott díjcsoportot képvisel. Ugyanilyen színűek legyenek a szalagok is, amelyekkel a kosárkákat díszítjük. Ahogy ez a vásárból, vagy a vidámparkból ismerős, minden kosárkában más kategóriájú díjak találhatók. A tojástartó tálcákat egymás mellé helyezzük, kicsit ferdén fel is támaszthatjuk. A gyerekek egy kijelölt dobóvonalról megpróbálnak fejenként 3 ping-pong labdát a tálcába beledobni. Mégpedig úgy, hogy a labdák bent is maradjanak az egyik mélyedésben. Ha valaki találatot ér el, a vályú színe dönti el, meliyk kosárból választhat magának díjat.

A részeg Popeye

• A részeg Popeye
Dobójáték csípőmagasságig érő vízben

A játékosok körbe állnak, kiszámolással választanak egy Popeye-t (azaz, aki Popeye-t játssza) Ő beáll a kör közepére, kb testhossznyira a többiektől. Mereven, mint egy bot dől hátra, de a mögötte álló elkapja, de továbblódítja egy másik játékosnak, így döntik körbe körbe, egészen addig, míg valakit Popeye le nem dönt a lábáról. Innentől neki kell a kör közepére állnia és a kijózanodott Popeye-nek a játékosok közé.

 

Úti játékok a családnak 

Amíg odaérünk a nyaralóhelyre, lassan megy az idő: autóban ülve is lehet játszani a következő játékokat!

Az elveszett lelkek háza
• Az elveszett lelkek háza

Különös házak lakóiról szóló történeteket idézünk fel

Az autó idegen tájakra visz. Nemcsak a táj változik, hanem az épületek stílusa is. Várak, kastélyok bukkannak fel az út mentén, villák és tanyák, kunyhók és faházak. Képzelődjünk! Vajon kik laknak a házakban? Mit csinálnak egész nap? Lehet, hogy titok van a házban? Kinek mi jut eszébe erről?


• Fáraó
7 éves kortól

Kellék: 16 szál gyufa

A gyufaszálakból kirakunk egy piramist, úgy hogy a legtetején csupán egyetlen gyufaszál trónoljon! A játékosok felváltva szedhetik szét ezt a piramist úgy, hogy a gyufaszálakat tetszés szerinti számban elveszik belőle, minden húzásnál egyet, de lehet, hogy kettőt, hármat. Egy sor teljes maradékát is elvehetik. Egyetlen feltétel van csupán: egy húzásra csak egy sorból lehet elvenni szálakat. Az veszít, akinek az utolsó gyufaszálat el kell vennie.

Nagy játékkönyv gyerekeknek  
Alexandra Kiadó 2006.

További sok-sok izgalmas, érdekes és kalandos játékot találsz ebben a könyvben. A sokféle játékot játszhatjátok esőben, születésnapon, strandon, vagy a gyerekszobában. A korosztályok szerinti bontás megkönnyíti a válogatást, a vidám illusztrációk pedig jókedvre derítenek. Az egész család számára tartalmaz sok-sok ötletet! 
• A könyvről még többet itt tudhatsz meg! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top