Család

Születés – család

Pálháza kedves kezdeményezéssel, a Születésfa ültetéssel kapcsolódik a Születés Hetéhez. Május 10-én a Térségi Mûvelõdési Ház mellett minden kisbabának ültetnek egy fát.

Az élet első órája az ismerkedés pillanataival kezdődik. Az érintés, a melengetés elmulaszt minden félelmet, aggodalmat, fájdalmat. Mi is történik ekkor a babával és az anyával, ha együttlétük zavartalan? Tervezhetjük-e, hogy hogyan fogjuk fogadni a „megérkezőt”?
Erről beszélget veled Lancsin Zsuzsanna, Werner Katalin Isaszegen a Művelődési Otthon Tükrös termében 10:00-11:00-ig. Ez a program gyöngéd egy órának ígérkezik!


Készek vagyunk-e már őrá? Tudatosan készülünk-e az érkezésére? Veszprémben a Dózsavárosi Klubkönyvtárban (Szent István u. 73.) 17:00-18:30 között Gáncs Sándorné Családtervezés az egészséges gyermekekért címmel tart előadást, melyben kitér majd a szűrővizsgálatok, magzatvédő torna fontosságára is.


Miközben az újszülött későbbi érzelmi kötődési képessége szempontjából alapvető az anyához fűződő kapcsolata, a kisbaba – ideális esetben – egy családba érkezik. Fontos tehát, hogy a férj apává tudjon érni, s igazi szerető melegséggel várja gyermekét. Svédországban már egy évtizede nagy sikerrel működnek a szülői feladatokra felkészítő „papa-group”-ok. Ezek mintájára honosodott meg Pécsett az Apák Klubja. Az apává válásról, szülésről és egy speciális felkészítő tréningről tart előadást Hortobágyi Miklós, pszichológus és apa 12:00-13:30 között Budapesten a Csepeli Rákóczi Kertben (1212 Budapest, Rákóczi tér 34).


Munka és család… bizony nehéz dió ezeket összhangba hozni! A Pécsi Tudományegyetem elnyerte a Családbarát munkahely címet. Összegyetemi szinten több mint 1000 hallgató, illetve oktató van Gyesen, akik kisgyermeket nevelve egyeztetik össze a munkát és a családi életet. Dr. Nemeskéri Zsolt az egyetem épületében egész nap folyamatosan e témáról tart előadást.

A nagymama-unoka kapcsolat az valami egészen speciális! A nagyi irtó finoman főz, valahogy engedékenyebb, mint az anyu, és olykor a szülőnél bensőségesebb viszonyt képes kialakítani a cseperedő gyermekkel.  Simontornyán a TEMI Fried Művelődési Házban (Petőfi Sándor u. 67. 10 terem) 14:00-15:30-ig Schweigert Györgyné védőnő Az unokám és a gyerekem címmel tartandó interaktív előadásában arról beszél majd, hogy a nagymama szemével nézve miben más a nagyszülői szerepkör, mint a szülői, hogy mennyire fontos a nagyszülők szerepe a családban, mikor megengedik maguknak, hogy „igazi” nagyszülők lehessenek.


Mozgásban


A várandósság, szülés és gyermekágy során fellépő élettani, lelki és szociális változások minden nőt mélyen érintenek. Gyakran mélyebben, mintsem azt, az első pillanatban gondolnánk. Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk felkészülve ezekre a változásokra, s nehezünkre esik elfogadni megváltozott testünket. Vagy nem értjük, a várandósság során és a gyermekágyat követően miért fáj a derekunk? Félve tűnődünk, mi történik a hasizmainkkal, hogyan regenerálódnak majd, ha egyáltalán??? Berényi Grilla gyógytornász és manuálterapeuta Budapesten a Grilla Stúdióban (Margit krt. 58 fsz. 1.) 12:00-14:00 között ezekre a kérdésekre keresi a választ interaktív előadásában. Tőle azt is megtudjuk, hogy melyek a helyes kismamatorna ismérvei.


Ugyanott 15:30-16:30 között Knob Tímea az egészséges gyermek mozgásfejlődéséről beszél újszülött-kortól egészen 2 éves koráig.  A természet kialakította azt a folyamatot, melynek során az újszülött elindul a mozgásfejlődés útján. Fokozatosan nehezednek a helyzetek és minden új kihívást akkor képes önmaga erejéből megoldani, mikor izomzata arra már képessé teszi. Ha ezt a folyamatot ismerjük, és kellő tisztelettel és odafigyeléssel követjük nyomon, gyermekünk az önmaga számára ideális tempóban fog fejlődni és minden esélye meglesz arra, hogy mozgásszervileg egészséges felnőttként éljen.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top