Család

Anyák napján kezdõdik a Születés Hete

Az eddigiektõl eltérõ módon 2006-ban a Születés Hete május elsõ vasárnapján, 7-én, Anyák Napján országos nyitó nappal veszi kezdetét a budapesti Aranytíz Mûvelõdési Központban. Aznap közel 40 ingyenesen látogatható színes program várja az érdeklõdõket.

Immár negyedik alkalommal,rendezik meg idén a Születés Hete országos tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozat. A május 7-étól 14-éig tartó hét minden eddiginél több, 37 településen több mint 50 rendezvényhelyszínen majd’ 600 eseményt ölel fel. 385 előadó tart a szüléssel, születéssel kapcsolatos előadást, filmvetítést, kerekasztal-beszélgetést, műhelyt, bemutatót, író-olvasó találkozót, kiállítást, és egyéb programot. A rendezvénysorozat fővédnöke a Köztársasági Elnök felesége, Sólyom Erzsébet asszony.






Reggel 10 órakor Sólyom Erzsébet asszony mond köszöntőt, majd Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs ad koncertet, Popper Péter A születés misztériuma a különböző  kultúrákban címmel tart előadást, dr. Paulin Ferenc professzor, a SOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanár a koraszülésekről beszél 12.20-kor a Bartók teremben.

A szülészeti szakma „népbetegségei” között az első helyet a koraszülések foglalják el. Hazánkban ma évente több mint 8000 koraszülött születik. Ez a szám az elmúlt 50 évben jelentősen meghaladta az európai átlagot. Ezeknél a gyermekeknél a szülést követő megbetegedések zöme tartós egészségkárosodással is jár, és a felnőttkorban jelentkező több betegség már a méhen belül programozódik. Paulin professzor előadásában a fő hangsúlyt a prevencióra helyezi.





A Kis Lovagteremben 14 órától Dr. Parádi József Szabadon születni, szabadon szeretni, szabadon meghalni címmel tart előadást, Noll Andrea Nandu holisztikus bába 15.40-től az Üvegteremben saját munkájáról beszél, Németh Kristóf pedig Ivánfy Jaksity György nemrég megjelent mesekönyvéből olvas fel a második emeleti nagy előtérben, szintén 14 órától. Rózsa Ibolya szoptatási tanácsokat ad a Leonardo teremben 12.20-kor, ugyanekkor a Tükör teremben Dr. Ranschburg Jenő előadásában felhívja a figyelmet arra, hogy a szülés utáni órák meghatározó hatással lehetnek a baba-mama kapcsolatra, s ezáltal a felnövekvő gyermek későbbi kötődéseire, életére. A pszichológus arra keresi a választ, mit tehetünk ebben az országban, a most adott körülmények között annak érdekében, hogy jobb, teljesebb, háborítatlanabb, megélhetőbb legyen a szülés, a születés élménye?
A szervezők természetesen a gyerekekre is gondolnak, így többek között lesz rajzverseny, gyermekfoglalkoztató, illetve a második emeleti nagy előtérben 15.40-kor Sándor Ildikó Tücsökringató címmel tanít „ölbéli játékokat” babáknak és mamáknak egyaránt.





A rendezvénysorozat fővédnöke a Köztársasági Elnök felesége, Sólyom Erzsébet asszony, így nyilatkozott arról, miért támogatja a Születés Hetét, és az azt szervező TAVAM-ot: „Személyes ajánlásommal segíteni kívánok minden olyan törekvést, amely az élet megkezdésének feltételeit jobbá teszi, s ezáltal az anya-gyermek kapcsolat és a család erősödését szolgálja. A szülés körülményeinek javítása, az anyák igényeinek magasabb szintű kiszolgálása kiemelkedően fontos terület.”
A TAVAM (Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért) önszerveződő női körök, kismamaklubok országos hálózata, amely segíteni kíván minden olyan kezdeményezést, mely a szülést-születést, az élet megkezdésének feltételeit egyre jobbá, természetesebbé teszi, s ezáltal a szülő-gyerek kapcsolat, a családi felelősségvállalás és a tudatosság erősödését szolgálja. A TAVAM javítani kívánja a kommunikációt és informáltságot nemcsak az anyák, hanem a szervezetek között is. Célja, hogy a nők és anyák a lehetőségek minél szélesebb körű ismeretében megalapozottan dönthessenek arról, hogyan hozzák világra kisbabájukat.

A Születés Hete minden rendezvénye ingyenesen látogatható. A teljes program megtalálható a Születés Hete weboldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top