Család

Fiú vagy lány? – Ki van a pocakban?

A lényeg, hogy fütyis legyen a gyerek! Legalábbis az elsõ. Ez a szemlélet végigkísérte a történelmet, ezért a várandósság mindig is izgalomban tartotta a családtagokat, ismerõsöket. Ezért is figyelték az „árulkodó jeleket” a kismamán. Melyik jel mit mutat?

Megmondják a babonák és hiedelmek.

• Az ókori társadalmaknak sem volt mindegy, fiú vagy lány születik-e, s bizony inkább csak a fiúkat becsülték meg, mert azokból harcos lesz, tovább viszik a családnevet, sőt híres demokrata, vagy politikus is válhat belőlük.

• A görögök egyébként azt hitték, hogy a jobb heréjükből származó ondósejtekből születnek a lányok, a balból pedig a fiúk, így sokan el is kötették a jobb kivezető csövét…

• A középkor is híres hiedelmeiről, babonáiról, számos megfigyelést végeztek az asszonyokon, hogy megállapítsák a születendő gyermek nemét. Fiút jósoltak például akkor, ha a nő jobb melle gyorsabban növekedett, és üde maradt az arca. Gyakorlatilag valóban csak az volt a lényeg, hogy fiú szülessen. Ha nem így történt, az drámai események indukátora lett.

• VIII. Henrik például Erzsébet lánya születése után kivégeztette feleségét, mert az nem volt képes egészséges fiúgyermeket szülni. Leányával közös portré készítésére sem volt hajlandó, és még a keresztelőn sem vett részt. IX. Lajossal meg egyenesen féltek közölni leánya születésének hírét. Minden nő rettegetett, és imádkozott a fiúgyermekért

Kucsmában ágyba bújni

A magyar néphagyományban is megtalálhatók azok a hiedelmek, amelyek az utód neme köré csoportosulnak. A lakodalom után például a megvetett nászágyba göndör hajú fiúgyermeket hempergettek, azt remélvén, hogy ez majd elősegíti a nászéjszakán a fütyis utód megfoganását. Aztán azzal is próbálkozhatott az ifjú pár, hogy együttlétük alatt a feleség a párna csücskét vette a szájába, a férj pedig magán tartotta a kucsmát, sőt esetenként még pipázott is!

Hahó! Ki lakik ott bent?
– A várandós asszonyok iránt mindig nagy volt az érdeklődés, figyelték, próbáknak vetették alá és megpróbálták kitalálni, fiút vagy lányt fog-e szülni – mondja Dr. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató. – Elsősorban az arcot, a közérzetet és hast vizsgálták, ebből találgattak. A legelterjedtebb hiedelem persze az volt (s ezt még ma is mondogatják), ha hegyes a has, akkor fiú, ha gömbölyű, akkor lány lesz. Emellett, ha széles a hasa, ha farosabb és májfoltos az arca várandós anyának, lányra kell számítani. A közérzet szempontjából azt tartották, hogy a jó közérzet lányt, rossz pedig fiút jelez. De fiú születik akkor is, ha a házhoz újévkor férfilátogató érkezik.

De csináltak például kendőpróbát is úgy, hogy egy kendőt ejtettek az asszony vagy lány elé, és ha sarkánál fogva vette fel, akkor fiút, ha a közepénél fogva, akkor lányt jósoltak. Fiút vártak, ha a nő az ura mellett a paprikát is nagyon kívánta, meg az édességet, bort és szalonnát. Más vidékeken azonban az étvágytalanság és a lábdagadás volt a fiú érkezésének jele.

Kisfiút jelez, ha:
• az anyukát nem gyötri hányinger
• inkább sós és savanyú ízeket kíván
• ha szép az arcbőre
• ha csak a hasán van pluszsúly
• ha a kispapa is hízik

Lányra kell készülni, ha:
• súlyos reggeli rosszullétekkel küzd a kismama
• inkább az édes ízeket kívánja
• csípőre és fenékre hízik
• nagyon megnőnek a mellei 

Anyacsavar – biztos lány!

Tátrai Zsuzsanna azt is elmondta, azt is hitték, ha gombostűt, szeget vagy csavart lát vagy talál meg véletlenül a leendő édesanya, akkor fia születik, ha varrótűt és anyacsavart, akkor lányt. Vagyis nemi jelleget tulajdonítottak a tárgyaknak is.
Azt is tartották, hogy ha a fogantatáskor a nő eltátotta a száját, akkor fiút, ha elnevette magát, akkor lányt várhatnak a szülők. A gyerek születése után egyébként sokszor viccelődtek ezzel a fiatalasszonynak: „Biztos eltátottad a szádat a nászéjszakán, azért lett fiú!”

Megkérdeztem egy gyakorló, kétgyermekes anyukát, ő milyen jeleket tapasztalt magán, amikor első csemetéjét várta.
– Az első három hónapban gyakorlatilag folyamatosan hánytam, állandóan rosszul voltam – mondja Nagy Zsuzsa Anna. – És iszonyúan kívántam a csípős ételeket, pedig szinte sohasem eszem csípőset, mert nem szeretem. Akkor mondták is, hogy biztosan fiam lesz, és tényleg. A hasamból viszont egyáltalán nem lehetett megállapítani. A második gyereknél meg semmi bajom nem volt, és nem is kívántam semmi csípőset, a testemen sem vettem észre semmi különöset, nem is híztam túl sokat. Másodszorra lányom született. Azt viszont látom a környezetemben, hogy a lányos anyukák tényleg sokkal jobban meghíznak és sokszor rajtuk is marad a fölösleg, míg a fiús mamákon szinte nem is látszik, hogy szültek.

Szólj hozzá te is!
• Fórum:  Fiú vagy lány lesz? »
• Fórum: AFP-ből fiú vagy lány?
Tátrai Zsuzsa is arról számolt be, nála sem lehetett biztosan megmondani, mikor milyen nemű gyerek lapul a pocakjában, pedig hármat is világra hozott, sőt. – Mivel először hegyes volt a hasam, szinte mindenki biztosra vette, hogy fiam születik, de lány lett. A közérzetemből sem tudtam sok mindent levonni, mert mindhárom terhesség alatt egyformán jól éreztem magam. Viszont arra emlékszem, milyen szép volt a lányom arca, mielőtt fiút szült.


Tudományosan és majdnem tudományosan

Összességében talán – óvatosan bár – de azt lehet leszűrni, hogy semmilyen jel nem mutat 100 százalékos biztonsággal a pocaklakó nemére. Ha több tünet is egyezik, már lehet valószínűsíteni, de az biztos, hogy a közhellyé vált csúcsos has-fiú párosítás önmagában nem állja meg a helyét. Az ultrahang, amely a 28. héten már képes megmondani a baba nemét, ellenben igen. És hogy a kispapák mennyire híznak együtt a kismamával, szerintem inkább pusztán étvágy kérdése lehet.

• A fogantatás tudományos része roppant egyszerű. Az X kromoszómát tartalmazó ondósejtek lányt, a Y kromoszómát tartalmazók pedig fiút nemzenek. Ezért ma már rengeteg technika létezik arra, hogyan lehet befolyásolni, milyen nemű gyerek szülessen.

• Népszerű módszer például annak megfigyelése, mikor van tüszőrepedés, mert valószínűsíthető, hogy ha ezután 24 órán belül megtörténik a megtermékenyülés, inkább fiú jövetelével kell számolni, míg a tüszőrepedés előtt közvetlenül inkább lánnyal.

• Ezen kívül érdemes figyelemmel kísérni a holdnaptárt is, amely – állítólag – elég nagy bizonyossággal megmondja, egy-egy napon milyen nemű gyermek fogantatása valószínűsíthető. 

• Egy XIII. századi kínai tudós megfigyelései szerint egy tetszőlegesen kiválasztott női ciklus során csupán az egyik nemű magzat fogantatása lehetséges. Ennek alapján az anya életkorából táblázat alapján “jósolható”, hogy melyik hónapban milyen nemű gyermeke fogan.
• Kínai termékenységnaptárért katt ide! »


Egyes szakemberek azt állítják, négy ásványi anyag felelős a magzat neméért. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a káliumban és nátriumban gazdag ételek fogyasztása valószínűsíti a fiúgyermeket, míg a magnézium és kalcium fogyasztása inkább kislány születését segíti elő. A kiegyensúlyozott táplálkozással azonban nem szabad felhagyni!

Van már olyan egészségügyi világcég, amely 90 százalékos biztonsággal vállalja mesterséges megtermékenyítéssel a kívánt nemű gyermek beültetését. X és Y kromoszóma szerint kettéválasztják a hímivarsejteket, a megfelelő kromoszómával rendelkezőt pedig megtermékenyítik a petesejttel, majd beültetik az anyaméhbe. Az intézmény már több száz sikeres megtermékenyítésen van túl, egy brit szaporodásbiológus szerint azonban ez a módszer születési rendellenségekhez is vezethet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top