Család

Hogyan válasszak megfelelõ játékot gyermekem számára?

Ha Te is álltál már órákat tanácstalanul a játékbolt közepén, bizonytalanul válogatva ezernyi baba és kisvonat között, a következõ írást ajánljuk figyelmedbe.


Aki egyszer játékvásárlásra adja a fejét, hamar rá fog jönni hogy majdnem lehetetlen vállalkozás a „legjobb játékot” kiválasztani a gyereknek. Mi a legjobb játék? Az, amely folyamatosan foglalkoztatja a csöppséget, amit újra és újra kézbe vesz, ami egyre több ösztönzést és élvezetet jelent számára.

A következőkben a figyelmedbe ajánlunk néhány alapvető szempontot, amelyek segítségével jól megtervezett, sok felfedezést kínáló, újabb és újabb készségeket előhívó játékokat választhatsz.

Nem árt szem előtt tartanunk, hogy a gyerekek nagyon gyorsan változnak, különösen az első három év során. Így az a játék, amivel egy egy-két hónapos baba jól elszórakozik, a kétéves gyermek számára már egyáltalán nem mulatságos, és fordítva. A gyermekeknek fejlődésük során más és más ingerekre van szükségük, és a rendelkezésre álló játékoknak ki kell szolgálniuk ezeket a különböző szükségleteket. Nagyon fontos, hogy olyan játékot válasszunk neki, amely megfelel az életkorának. Ha az illető játék nagyobb gyerekeknek való, mint ő maga, akkor nem tud vele rendeltetésszerűen játszani, és így nem is igen fogja élvezni. Ha viszont túl egyszerű játékot adunk a kezébe, könnyen elunhatja magát.

Mielőtt megvásárolnánk, nézzük meg, hogy biztonságos-e a játék? Ne vásároljunk olyan játékot, amivel kárt tehet magában vagy másokban a gyermek.

Továbbá gondoljuk meg, hogy vajon ösztönzi-e játékra a gyermeket a kiválasztott termék.

Harmadszor: megvan-e a játékértéke? Más szóval: elég sokoldalú-e az a játék ahhoz, hogy többféle tevékenységre is alkalmas legyen? Tud-e a játék egy darabig együtt nőni a gyerekkel?

A negyedik szempont nagyon egyszerű: élvezetes-e a kiválasztott játék? Az egyszerű összehasonlítás kedvéért vegyük például az építőkockát. Ez jó játék, mert különböző életkorú gyerekek egyaránt élvezik, és képzeletüket, kezdeményező készségüket egyaránt megmozgatja. A mechanikus játékok talán nem olyan hasznosak, mert kevésbé változatos időtöltést kínálnak, így a gyermek hamar elunja őket. Ilyen lehet például: autók, jojó, kaleidoszkóp, búgócsiga, zenedoboz, zenélőbabák.

Azok a játékok, amelyeket össze lehet illeszteni, kapcsolni, vagy amelyekből különböző építményeket lehet létrehozni, már nagyon korán megtanítják a gyereket arra, hogy saját ügyességét felhasználva meg tudja változtatni a dolgok megjelenési formáját. Emellett javítják a térbeli intelligenciáját, és érzékelésének mélységét is.

A jól megválasztott játék segítségével lehet a legjobban tanítani, jóra szoktatni. A jól megtervezett játékokkal kikémlelhetjük gyermekünk addig ismeretlen képességeit, serkenthetjük felfedezőkedvét. Egyszóval a legjobb játékok elbűvölik, újra és újra rabul ejtik a gyermeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top