Család

A bûvös körhinta

Régi tévémesék világa elevenedik meg a mozivásznon, bár a kedves, „babásra” készített karakterek finomságán és animációk tökéletességén érezni lehet a magas szintû technikai hátteret. A film megbabonázza a gyermeket...

A történet egyszerűnek tűnik, de aztán egyre nehezebben követhetővé válik – egy véletlen baleset folytán kiszabadul rugólábú Zuzmor, a gonosz varázsló és jégbe fagy a körhinta, ahova néhány gyerek beszorul.

Zuzmor az örök jég fagyos birodalmává tenné a Földet, ám főhőseink ezt nem hagyják, ezért megpróbálják megszerezni a három gyémántot, amely újra elindítja a körhintát. Zizidor, a jó varázsló veszi fel először a harcot a Föld védelme érdekében, viszont rugó lábait Zuzmor megfagyasztja, így barátai segítségére is szüksége lesz. A világ- és gyerekmentő kompánia igencsak színes: szerelmes csiga, betépett nyúl, operaénekes tehén és édességfüggő kutya, sőt érkezik még egy beszélő mozdony is.

Szorongva-vicsorogva

Már a kezdő képsorok is igencsak döbbenetesek – a kölyköknek csillog a szemük, bár megijedtek, várják a további izgalmakat. Nem hiába. Klasszikus kincskereső filmek hangulatát idézi a rejtélyes térkép, a fegyverekkel védett kincseskamra bejárata, majd ezen túljutva lézervédelem akadályozza hőseinket, és amikor már kezükben a gyémánt, csontvázak kelnek életre a sírkamrákból.

Célzott áthallások nevettetik a felnőtteket, de közben átsuhan a fejeken: „csak a gyerek meg ne értse”. A függőség folyamatosan visszatérő motívum: Dylan nyúl mintha végig be lenne tépve, és a „Végre fű!” meglehetősen kétértelmű az ő szájából, még akkor is, ha éppen túl vannak Zuzmor legyőzésén, és a jégvilág elolvad.


Csak szívvel

Mert bármennyire is furmányos a gonosz, a jó és a szeretet megmenti a világot. A történet szépsége ebben rejlik. Hőseink tiszta hittel szeretnek, küzdenek és aggódnak szeretteikért.

A mesefilm klasszikus értékeket mutat (szeretet, barátság, kitartás, jóság, stb.), amelyekre örömmel neveljük gyermekeinket. A figurákat könnyű megszeretni – arcuk kedves, lelkük tiszta, szeretetük végtelen. A felnőtteket ugyan riaszthatja a végtelen naiv optimizmus, de az igazi meséket éppen ezért szeretjük.

A film eredeti honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top