Család

Miben aludjon a baba?

Mindenki szeretné gyermekének a legjobbat, legegészségesebbet megadni. De nem biztos, hogy mindig a legdrágább megoldás a legjobb. Muszáj vagyonokat költenünk e célból? Utánajártunk az alvás kérdésének.





Az utóbbi néhány évben Magyarországon is forgalomba hozták az úgynevezett kókuszmatracot, amely az addigi, általánosan megszokott matracokkal szemben nagyon drágának bizonyult. Jogosan teszik fel a szkeptikusok azt a kérdést, vajon valóban jobb-e, s ha igen, miben ez az újszerű holmi, ha egyszer generációk nőttek fel szivacsmatracon? Ha az akkori gyerekeknek jó volt, miért kell most kókuszmatraccal majomkodni?

Átolvasgatva több baba-mama fórumot azonban azt lehet mondani, a mostani anyukák többsége bizony ezt az ágybetétet használja, és mindnyájan tökéletesen elégedettek vele, sőt a leendő anyukáknak általában ezt is javasolják. A kókuszrostból készült matrac előnyei a hagyományos szivacsmatraccal szemben abból erednek, hogy a baba még rajta keresztül is képes lélegezni, mert olyan jól átengedi a levegőt.

Emellett nem tartja magában a nedvességet, vagyis, ha a gyerek történetesen a matracra pisilne, átfolyik rajta, majd elpárolog. Persze az anyukák nagy része nem nagyon használta ki a kókuszrostok ezen tulajdonságát, mert hiszen elég ritkán fordul elő, hogy éjszaka mondjuk kifolyna nedvesség a pelusból. De mivel állandóan száraz, nem tudnak megélni benne az atkák és a különféle baktériumok.

Harmadik előnye pedig, hogy igen könnyen mosható, és gyorsan meg is szárad. Ráadásul jól tartja a gerincet, nem véletlen, hogy felnőtt ágyakba is egyre többféle ilyen matracot gyártanak. A közhiedelemmel ellentétben pedig egyáltalán nem olyan drága, az átlagos méretnek számító 90×140 cm-es is beszerezhető tízezer forint körüli áron.






Ágykérdés


Aztán, hogy mibe tesszük bele azt a matracot, már másik kérdés. A romantikus szülők némelyike ragaszkodna a klasszikus bölcsőhöz, de sok bölcsőpárti édesanya úgy sommázza ezt a kérdést, hogy végül is nem ringatta benne a gyereket, ráadásul hamar ki is növi, úgyis kelleni fog egy kiságy. Szóval bármennyire is szép, a bölcső sokkal kevésbé praktikus a például később heverővé alakítható kiságyakkal szemben. Ágyból nem érdemes nagyon kicsit venni, mert kiszámíthatatlan, mekkora lendülettel kezd neki a gyerek a növekedésnek, és nem túl szerencsés, ha mocorgás, forgolódás közben folyton beüti valamelyik végtagját vagy esetleg a fejét. Akkor úgyis kell egy másik ágy.

Ma már léteznek olyan ágyacskák is, amelyek kombináltak, vagyis alul polcos, fiókos résszel ellátottak. Ezt is érdemes végiggondolni, hiszen a polcos részek a későbbiekben is jól jöhetnek. Arra azonban mindenképpen érdemes figyelni, hogy legyen alakítható az ágy, a gyerek igényeinek, életkorának, méreteinek megfelelően.

A kombinált ágyak természetesen valamivel drágábbak, illetve a tömörfából készült bútorok is többet taksálnak, de a választást ebben már tényleg az egyéni lehetőségek döntik el.






Ágynemű


Ami az egyéb kiegészítőket, plédet, ágyneműt, párnát illeti, ezekből is érdemes jól mosható, antiallergén változatokat venni. Párnának egy-egy összehajtott textilpelenka eleinte tökéletesen megfelel, hiszen egészen pici korban is fontos egyenesen tartani a gerincet, ráadásul a pelenka könnyen tisztítható, cserélhető.

A takarókat tekintve az a legfontosabb szempont, hogy ne legyen nehéz, a baba könnyen lélegezzen alatta. Takaróból is érdemes legalább kétfélét, egy vastagabbat és egy vékonyabbat vásárolni, hogy mindig a hőmérsékletnek megfelelően takarhassuk be a gyerkőcöt. A gyerektakaró csupán néhány ezer forintos kiadás, ellenben a megfelelő ágynemű bizony többe kerül. Érdemes ebből is a természeteset, a pamutot választani, ami puha és nem irritálja, nem horzsolja a babák puha, finom bőrét, de mindenképpen olyan legyen, amelyről nem horzsolódnak le mindenféle bolyhok meg szöszök, mert a gyerekek hamar lenyelik.

Persze sokan a babahálózsákra esküsznek, mert nem rúgja le magáról a gyerek, ergo nem is fázik meg, és hozzászokhat ahhoz is, hogy a későbbiekben se akarjon megszabadulni tőle az éjszaka folyamán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top