Család

A nagy felkészülés az egészséges babáért

Egy gyermek vállalása minden család számára sorsfordító pillanat, mely alapos tervezéssel és hosszú felkészüléssel jár. A nõ átalakul anyává, és gyermeke egészsége válik számára a legfontosabbá.

Az olyan egyértelmű ösztön-utasítások követése mellett, mint a dohányzás abbahagyása, az alkohol fogyasztásának felfüggesztése, előtérbe kerül a táplálkozás és a kellő mennyiségű vitamin fogyasztása. Köztudott tény, hogy babavárás idején megnövekszik a szervezet vitaminszükséglete. Az viszont már nem annyira ismert, hogy szervezetünk vitaminnal való feltöltését két-három hónappal a fogamzás előtt meg kell kezdeni, mivel nem mindegy, hogy megtermékenyüléskor milyen egészségi állapotban van a leendő kismama és apa szervezete, ivarszervei.

Megfelelő étrenddel a pár megelőzhet néhány olyan problémát, amely a hőn áhított célt késlelteti: alacsony számú, kevésbé aktív spermiumok, vagy a méhnyak túlságosan lúgos állapota, amelynek hatására a spermiumok nem képesek elérni céljukat. A sikeres megtermékenyülést akadályozhatja az E-vitamin jelentős hiánya, a candidás megbetegedések, vagy a pajzsmirigy alacsony működése is.

A következőkben felsorolunk olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a felkészülés időszakában hasznosak lehetnek. A vitaminok fogyasztását megkönnyítheti, hogy legtöbbjük tabletta formájában kapható gyógyszertárainkban, mégis törekedjünk arra, hogy inkább természetes formában, táplálék útján jutassuk be őket szervezetünkbe.

• B-vitaminok
Hatásuk:
Jótékonyan hatnak a hormontermelésre és a petefészek működésére. A B6-, B11-, B12-vitamin megfelelő időben és adagban történő fogyasztásával megelőzhető lenne a fejlődési rendellenességek többsége.
Megtalálhatók: teljes kiőrlésű gabonafélék, korpás kenyér, Táltos-kenyér, tejtermékek, dió, csirkehús, kovászos uborka, tojás, máj

• C-vitamin
Hatása: Pozitívan befolyásolja a spermiumok életképességét.
Megtalálható: brokkoli, káposzta-félék, paprika, burgonya, csipkebogyó, citrom, narancs, kivi, főzelékfélék

• E-vitamin
Hatása: Elősegíti a nő megtermékenyülését, növeli a férfiak nemzőképességét. Az E-vitamin fogyasztása segíthet megelőzni a vetélést, és a menstruációt normális ritmusba terelheti.
Megtalálható: búzacsíra, zabpehely, dió, mogyoró, napraforgómag, káposzta, spenót, spárga, brokkoli

• Cink
Hatása: Hiánya csökkenti a spermiumszámot, illetve azok mozgékonyságát. Cink bevitelével javítható a nemi hormonok működése, a nemi vágy pedig fokozható. A születendő babáknál jelentősen csökkenti az idegpálya-károsodás kockázatát.
Megtalálható: tökmag, napraforgómag, kemény sajtok, marhahús és hal-félék, tojás, lencse

• Folsav
Hatása: fogyasztásával megelőzhetők az idegpálya-elégtelenségek kialakulásai a fogantatás és a terhesség felfedezése közötti időszakban, gátolja a magzat agy- és gerincvelő károsodásának kialakulását, valamint hatékonyan véd a fertőzésekkel szemben. A folsav raktárakat már legalább két hónappal a fogantatás előtt el kell kezdeni feltölteni!
Megtalálható: zöldszínű zöldségek (brokkoli, spenót), mangold, káposztafélék, paradicsom, cékla, narancs, mustár, máj, Táltos-kenyér

• Szelén
Hatása: Növeli a spermiumok számát, és csökkentheti a koraszülés előfordulását.
Megtalálható: brokkoli, tökmag

• Magnézium
Hatása: Kellő mennyiségű fogyasztása a magzat fejlődését és a szülést is kedvezően befolyásolja. Segít megelőzni a vetélést.
Megtalálható: lucerna, rizs, banán

• Vas
Hatása: Fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóképeséget és jelentős szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében.
Megtalálható: csicseriborsó, lucerna, bab, cékla, lencse, vörös húsok, vörösbor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top