Család

Legyél sportos kismama!

Fitnesz-fanatikus vagy, és a babavárás ideje alatt sem szeretnél hiányozni az edzõterembõl? Vagy eddig eszedbe sem jutott sportolni, de szeretnél felkészülni a szülésre és az azt követõ strapás idõszakra?





Ha óvatos vagy és figyelembe veszed szervezeted megváltozott terhelhetőségét, kirobbanó formában töltheted a kilenc hónapot. A régi tévhittel ellentétben a sport és az odafigyelve végzett mozgás nem hogy nem árt a születendő kicsinek, hanem a mamának és a babának is nagyon jót tesz. A sport hatására javul a vérkeringés, több oxigén jut a babának, és te is megnyugszol – sőt, a szülésre is felkészülsz közben. Tarts be néhány egyszerű szabályt, és te is, babád is biztonságban lesztek sport közben.


Eleinte óvatosan

Az első három hónapban kerüld azokat a sportokat, melyek nagy erőkifejtést igényelnek, megterhelik a szervezetedet, nagyon kiizzasztanak vagy rázkódással járnak, ebben az időszakban zajlik ugyanis a magzat beágyazódása. Válassz a könnyebb kardiomozgások közül, kocogj, tegyél nagy sétákat, kerékpározz. A terhesség kezdetétől tilosak az olyan sportok, melyek balesetveszéllyel járnak, vagyis a csapatsportok, küzdősportok, ugrósportok, hegymászás vagy búvárkodás, és kerüld a préseléssel járó hasizom-gyakorlatokat is.
Tipp: Ha rendszeresen sportoltál eddig, kis változtatással, az intenzitás csökkentésével folytathatod az edzéseket, de ne mulaszd el kikérni orvosod tanácsát, és tájékoztatni az edzőt az állapotodról!






Kötelező szabályok

Soha ne feledkezz el a következő szabályokról edzés közben:
• Ne ilyenkor akard kigyúrni magad, a cél a formában maradás legyen.
• Figyelj a tested és a babád jelzéseire, és ha bármilyen kellemetlenséget érzel, azonnal hagyd abba a mozgást.
• Figyelj arra, hogy ne terheld túl a szervezeted, a pulzusod soha ne menjen 140 fölé.
• Ha túl meleg van vagy ha nagyon izzadsz, inkább halaszd későbbre az edzést.
• Az edzés alatt igyál minél több folyadékot.
• Az edzés végén fokozatos legyen a levezetés, ne maradjon el a nyújtás.
• Ne hagyd otthon a kényelmes, rugalmas sportmelltartót.
Tornázz a többi kismamával!


A terhesség középső szakaszában lesznek a legkényelmesebbek az edzések: már biztonságosabban sportolhatsz ilyenkor, és a pocakod sem akadályoz még. A kímélő sportok közül bármit végezhetsz, amihez kedvet érzel. Jó választás ilyenkor bármilyen szabadban űzhető sport, a futás, kerékpározás edzőtermi változata, így elkerülhetőbbek a véletlen balesetek. Néhány edzőgép, például a háttámlás kerékpár különösen jó kismamáknak. A nagy súllyal végzett edzések már nem erre az időszakra valók, a saját testsúllyal végzett alakformálás viszont jót tesz. Az edzőteremben vagy a futópályán töltött idő nem ad felmentést a terhestorna alól. Itt speciális gyakorlatokat tanulhatsz, melyek segítenek felkészíteni szervezetedet a szülésre, és megelőzni a megnövekedett súly miatt esetleg kialakuló problémákat. Ráadásul közben tapasztalatot cserélhetsz a többi kismamával is.
Tipp: Legyél különösen körültekintő, és csak orvosi ellenőrzés mellett tornázz, ha magas a vérnyomásod, súlytöbbleted van, volt már koraszülésed vagy vetélésed.






Irány az uszoda!


Az utolsó hónapokban az egyre terebélyesedő pocak és az egyre nehezedő baba mind megterhelőbbé teszi a mozgást. Ússz egy jót, és meglátod, könnyebbnek és felszabadultabbnak fogod érezni magad, és a baba is nagyon fogja élvezni. Olyan helyet válassz, ahol a víz nem túl hideg vagy meleg, és nincs tömeg, nem kell attól tartanod, hogy beléd ütközik valaki. Hogy ne terheld túl a gerinced, váltogasd a mellúszást a hátúszással. Ha mégsem érzel kedvet a lubickoláshoz, próbáld ki a kismama-jógát, amúgy is itt az ideje a speciális, szüléselőkészítő tornagyakorlatok és a légzéstechnika megtanulásának.
Tipp: Ha fogékony vagy a nőgyógyászati fertőzésekre, csak az orvosod által ajánlott, kellőképpen tiszta vizű uszodába járj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top