Család

Császármetszés után

Régóta folyik a vita arról, hogy választhasson-e az anya a természetes szülés vagy a császármetszés közül. Lehet, hogy az adott pillanatban a császármetszés kényelmesebb megoldásnak tûnik, de ezt választani biztosan nem érdemes.




Manapság a császármetszés már az egyszerű rutinműtétek egyike, ahol az anya különösebb vajúdás és komplikáció nélkül hozhatja világra gyermekét. A műtét elvégzésének mindig a rád és a magzatodra vonatkozó előnyök és hátrányok, következmények és a lehetséges szövődmények körültekintő és mélyreható mérlegelése után kellene történnie, de ma már nálunk is előfordulnak az előre megbeszélt császármetszések. Ha nem is hivatalosan!

– Ma a nők jó része azt várja – mondta dr. Kovács Levente szülész-nőgyógyász –, feltehetően nem függetlenül a médiákban megjelenő beszámolóktól, hogy a szülés pozitív, felemelő, katartikus élmény lesz. Ha végül császárral kell világra hoznia gyermekét, sok nő csalódottan, sőt kudarcként éli ezt meg. Nem árt felkészülni minden kismamának a műtét utáni hosszabb regenerálódási időre, nehezebb szoptatásra, lelki terhelésre.

Ha császármetszésre kerül a sor, semmiképp ne érezd azt, hogy nőként nem teljesítettél megfelelően. A műtétnek az a célja, hogy a nagyobb bajt megelőzze. Semmiképp ne válaszd azonban a szülés helyett a műtétet, mert a babának és neked is a hüvelyi szülés a jobb.






A kórházban


– Epidurális érzéstelenítés esetén a műtét után rögtön megkapod, illetve megszoptathatod az újszülött gyermeked, bár ez az adott kórháztól is függ. Mindenesetre a spinális érzéstelenítés után 24 órán át feküdnöd kell.
– Altatás után körülbelül 3 óra múlva kapod meg és teheted melledre a csecsemőd.
– A császármetszés után lehetőséged van arra, hogy később születendő gyermekeid hüvelyi úton hozd világra. Természetesen egy későbbi terhességnél is adódhat olyan körülmény, amely újabb császármetszést tesz indokolttá.
– Komplikációmentes szülés esetén 3-4, császármetszés esetén 5 nap múlva mehetsz haza.


Otthon

– Az első kis döccenőktől eltekintve császármetszés után is gond nélkül szoptathatsz. A siker titka a részletekben rejlik! Nem árt már szülés előtt megtudakolnod, a választott kórházban hogy állnak a kérdéshez.
– Tegyél fel hasszorítót már a szülés másnapján. Minden fajtát szerezz be, a konditermekben is kapható, pár ezer forintos fogyasztóöv is nagyon praktikus lehet.
– Egészséges diétán élj. A műtét miatt a bélrendszered kicsit megbolydul, ezért nem csak a baba érdekében szükséges óvatosan fogyasztanod a füszeres ételekből.






Esetleges komplikációk


– A húgyhólyag működésének átmeneti zavara általában kezelés nélkül elmúlik. Egyes esetekben ideiglenesen húgyhólyagkatétert helyeznek fel, mely a zavart biztonságosan megoldja.
– Ha a műtéti heg elfertőződik, az sebgyógyulási zavarokhoz, zavaró heg képződéséhez vagy hegszétváláshoz vezethet, mely újabb műtétet tehet szükségessé.
– Nagyon ritkán, felszálló fertőzések következtében, a petefészkek működési zavara alakul ki, melyet azonban antibiotikumokkal többnyire sikeresen tudnak kezelni.


Kérdezd meg orvosodtól:


– Mikor távolítják el a varratokat/kapcsokat,
– Mennyi ideig kell otthon és összesen ágyban maradnod, illetve kímélned magad,
– Mikortól szabad zuhanyoznod/fürdened,
– Kell-e gyógyszert szedned, mit, mennyit,
– Szükségesek-e utóvizsgálatok, és mikor, hol,
– Mikortól élhetsz ismét nemi életet,
– Mikor, hogy szülheted meg a következő gyermeked.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top