Család

Állatok és gyerekek

A gyerekek számára a háziállatok nem csak örömforrást jelentenek, hanem segítik lelki fejlõdésüket is. Megtanulják a felelõsséget, a törõdés érzését. Ráadásul hûséges játszótársra is lelnek.





Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg sokkal jobban bánnak majd az állatokkal felnőtt korukban is. Ez persze nem jelenti azt, hogy az állatok tartása minden esetben csak pozitívumokkal járhat.

Tudomásul kell vennünk, hogy az állatok bizony nem emberek, így egészséges baktériumflórájuk, vagy akár egyes testváladékaik is károsak lehetnek az emberekre. Ezért nem árt megtartani bizonyos határokat. Nem kell pl. kedvenc kutyánk arcon nyalogatásait szó nélkül hagyni, és a macskát sem feltétlenül kell éjszakára beköltöztetni a gyerekek ágyába.

Sok olyan fertőzés létezik, amelyet állatok hordozhatnak, de emberekre is veszélyes. Nem árt ezekről már a házi kedvenc beszerzése előtt érdeklődni. Az egyik leginkább fenyegető veszély a toxoplazmózis, amelyet a macskák hordoznak. Ha a terhes anya még nem esett át a fertőzésen, és a szervezete nem termel ellenanyagot, a kór súlyos magzati károsodásokat okozhat.





Ha a baba már megszületett, akkor is vigyázzunk, hogy a kellő higiéniát megőrizzük a lakásban. Az első lépés az állatok kivizsgálása. Így elkerülhetjük, hogy egy esetleges fertőzés eljusson a család tagjaihoz.

Ne engedjük, hogy a kutya vagy macska a gyereket nyalogassa, vagy játékaival játsszon. A gyereknek se engedjük ugyanezt, hiszen tudjuk, a babák bizonyos korban szeretnek mindent a szájukba venni. Erre akár a cica mancsa is alkalmas lehet, ahol bizony emberre igen veszélyes kórokozók rejtőzhetnek. Arról nem beszélve, hogy az állatok általában nem bántják a gyerekeket, de ha felzaklatják őket, váratlan dolgok történhetnek.

A padlót is gyakran takarítsuk, fertőtlenítsük, így elkerülhetjük a baba szőrrel való túl sűrű találkozását. Ugyanígy ügyeljünk az állat tányérjának, játékainak fertőtlenítésére, és a velük való foglalatosság utáni alapos kézmosásra.





A gyerekek az állatokal való játék után mindig mossanak kezet, így elkerülhetjük, hogy akár egy étel közvetítésével fertőzéseket vigyenek be szervezetükbe.

Ne féljünk tehát állatot tartani, sok örömünk lesz a kedvenceinkben. Különösen, ha ügyelünk ennek a néhány egyszerű szabálynak a betartására!








A fertőtlenítőszereket biztonságosan alkalmazd! Használat előtt mindig olvasd el a címkét és a használati utasítást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top