Család

Miért nem lehet gyerekem?

Sok olyan pár van, akiknek nem adatik meg, hogy gyerekük legyen. Annak ellenére, hogy emberek sokaságát érinti, a meddõség mégiscsak egy nagyon személyes ügy.

Ha egyébként jól működő kapcsolatban élsz is, a gyermektelenség okozta szenvedés és kétségbeesés rányomhatja bélyegét a mindennapokra. Ha hasonló problémával küzdesz, pároddal tanácsért és útbaigazításért a családorvosotokhoz, majd szakorvoshoz forduljatok a személyre szabott kezelés érdekében.

A női meddőség okairól

Hormonális okok: A női ciklust az agyalapi mirigyben termelődő FSH a tüszőérést serkentő hormon és az LH sárgatest serkentő hormon, valamint a hatásukra a petefészkekben keletkező (progeszteron) sárgatest hormon és az ösztrogének szabályozzák. Meddőséget okozhat a petefészkek, az agyalapi mirigy és az azt irányító agyi terület (hipotalamusz) hibás működése. A magas prolaktinszint (agyalapi mirigy másik hormonja az anyatej elválasztásáért felelős) szintén akadályozza a teherbeesést.

Petevezeték-elzáródás: leggyakrabban baktériumfertőzés által okozott gyulladás szövődménye.

A méh betegségei, gyulladásos folyamatai (összetapadás, mióma, gyulladás): az embrió nem tud megtapadni. Ilyenkor általában olyan lenövések keletkeznek, amelyek vagy a petesejt kipattanását, vagy annak szállítását megakadályozzák. Hüvelyen keresztül felfelé hatoló baktériumok (Chlamydia), de gyakran felfázás okozza ezt.

Ciszták a petefészkekben, ez vérzészavarral, a férfihormonok szintjének növekedésével jár.

Hüvelyfejlődési rendellenesség vagy túlságosan sok méhnyak-nyák (a nyák normális esetben a baktériumoktól védi a méhet, de ha túl sok van belőle, a spermiumoktól is).

A méh helyzeti rendellenességei: a túl előrehajló, vagy a túl hátrahajló méh esetében nehezebben áll elő terhesség. Ezt két kézzel történő vizsgálattal, vagy ultrahang készülékkel történt vizsgálattal igazolni lehet.

Kemény a petesejt burka, a spermium nem képes átlukasztani. Megoldás: lombikbébi módszer.


Bizonyos kromoszómarendellenességek okozhatnak meddőséget, mert ilyenkor a női nemi szervek csökevényesen, vagy egyáltalán nem fejlődnek ki. Ilyen a Turner-szindróma, a több mint 2 X kromoszóma: a kevert nemiség (hermafroditizmus).

Immunológiai okok: az esetek öt százalékában a hímivarsejtekkel szemben ellenanyag termelődik a nő szervezetében.

Pszichés zavarok: a hormonfelszabadító mechanizmusokat befolyásolják a lelki tényezők is. Előfordulhat, hogy éppen a gyerek utáni erős vágy akadályozza a teherbe esést!

A férfi meddőség okairól:

Hormonális zavarok: Leidig-sejt hiánya.
A hím nemi hormont (tesztoszteron) termelő sejtek nem alakulnak ki a herékben.

Here leszállási zavarok: Elég gyakori jelenség, hogy a herék egyike, vagy mindkettő, vagy a hasüregben, vagy a lágyékcsatornában reked. Részben gyógyszeresen, részben óvatos sebészi beavatkozással lehet helyrehozni. Ha ezek a gyógymódok elmaradnak, meddőség állhat elő.

Béna ondósejtek (necrospermia): Oka lehet a savas ondó, de toxikus állapotát a Kartagener szindróma okozhatja.
Erre jellemző, hogy a csillóval rendelkező sejtek, így a spermiumok is csökevényes és nem mozgó csillókkal alakulnak ki.

Kromoszóma-rendellenességek, mint a Klinefelter-szindróma, mely abból áll, hogy a nemi kromoszómákból 2 darab X és egy Y van jelen. Tehát nem 46, hanem 47 kromoszómája van az illetőnek így részben fiú is meg lány is. Ismert, hogy az Y kromoszóma rendellenességei meddőséget okozhatnak. Ilyenek a sérült, törött, hosszú, vagy rövid kar, a gyűrű Y, valamint harántul felezett Y kromoszóma (Y izokromoszóma).

Ondóhiány: Orgazmuskor ondó nem lövell ki. Ennek oka részben az ún. retrográd ejakuláció, azaz az ondó nem a húgycsövön keresztül távozik, hanem a húgyhólyagba ürül, és az első vizelettel távozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top