Család

Tej-út – A szoptatástól az önzetlen segítségig

Mit tehet az az anyuka, akinek kisbabája ellátása mellett túl sok teje marad? Elfogadható a barátnõtõl a lefejt anyatej? Meddig tárolható a hûtõszekrényben ez a babatáplálék?

Több hasonló kérdés merül fel a szülés után, melyekről az orvosok, nővérek és a védőnők ugyan mindig pontosan tájékoztatják a kismamákat, de a játszótéri beszélgetések sokszor újabb kételyeket vetnek fel. A biztonságos eligazodásban Schneidler Margit, a Fővárosi Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomásának vezetője segített.

Az az anyuka, akinek sok teje van, de nem akarja felhalmozni, és a lefolyóba sem szeretné önteni a felesleget, rengeteget segíthet a rászoruló anyukáknak és csecsemőknek azzal, ha leadja lefejt tejét. Első lépésként a körzeti védőnőt kérdezheti meg a teendőkkel kapcsolatban, de érdeklődhet közvetlenül a helyileg hozzá tartozó Anyatejgyőjtő Állomáson is.

Az első anyatejadást az Anyatejgyűjtő Állomáson néhány vizsgálat előzi meg, ami nemcsak a babáknak, de a tejet adó mamáknak is biztonságot nyújt.

Kötelező vizsgálatok:
• tüdőszűrő vizsgálat, ha nincs egy éven belüli negatív lelet
• vérvizsgálat, melynek során elvégzik a HIV ellenanyag szűrővizsgálatot, a Wassermann és a Hepatitis A vírus vizsgálatot (az utóbbi kettőt már a várandósság alatt elvégzik, csak a leletet kell előkeresni).
• székletvizsgálat (egy hónapos lelet szükséges)
• bőrvizsgálat védőnő, esetleg bőrgyőgyász által (egy hónapos lelet szükséges)

A vizsgálatok után a budapesti gyűjtőállomáson ingyenes fertőtlenítőszert, steril üveget és egy tájékoztató füzetet kapnak az anyukák. Ebben pontosan le van írva a fertőtlenítés módja, ami gyakorló tejadók tapasztalatai szerint legfeljebb 3-5 percet vesz igénybe.

A tejadó anyukák literenként 1800 forintot kapnak, ez adómentes jövedelem.

Az anyatej nem egy pohár üdítő, amit a barátnők megoszthatnak egymással

Akkor sem ajánlatos kérni és adni egymás csecsemőjének a másik anyatejéből, ha már évek óta ismerik a másikat. A kebelbarátok ugyanis a legritkább esetben szokták kivizsgáltatni egymást. Az esetleges betegségek, fertőzések nem látszanak a másikon!

Háztól-házig rendszer, ahol nincs Anyatejgyűjtő Állomás

Magyarországon kb. húsz Anyatejgyűjtő Állomás működik, ami nagyon kevés. Ahol nincsenek ilyen állomások, ott működik a háztól-házig rendszer. Az anyatejet minden esetben az orvos írja fel a rászorulóknak. Ezeken a településeken a védőnő és a háziorvos felügyelete szükséges a tej megfelelő kezeléséhez, valamint ahhoz, hogy átadják a szükséges higéniés ismereteket.

Otthoni tárolás

Az anyatejet otthon is csak a megfelelő higiéniés körülmények közt szabad lefejni és tárolni. A kezet, mellet és az eszközöket mindig gondosan kell fertőtleníteni a fejés előtt. A mellszívót minden esetben szétszedve kell kifőzni, ugyanis a résekben, hajlatokban megtapadhat a tej, ami kiváló táptalaja a baktériumoknak.

Amennyiben minden fejésre vonatkozó szabályt betartottak, az anyatej lezárt edényben a hűtőszekrényben +4-5 fokon (folyamatosan ellenőrzött hőmérséklet mellett) 24 óráig eltartható. Fagyasztani is csak azt a tejet szabad, amibe biztos, hogy nem került baktérium fejés közben. Fagyasztani csak fagyasztó szekrényben vagy ládában, -20-24 Celsius fokon lehet. A gondosan lefagyasztott anyatej sem tartható el három hónapon túl. Az Anyatejgyűjtő Állomásokon kizárólag frissen fejt tejet fogadnak el, fagyasztottat nem!


Ki kaphat anyatejet?

Az anyatejet minden esetben orvos írja fel a kismamáknak. Nyolc hónapig ingyenesen juthatnak hozzá a rászorulók. A rendelet szerint anyatejet kaphat az az újszülött és az a csecsemő, aki súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és édesanyja tejével nem tudja ellátni, valamint az a csecsemő, akit édesanyja fizikai vagy pszichés okból nem tud szoptatni. A pótlásra csak abban az esetben kerülhet sor, ha az anyuka csecsemőjét saját tejjel egyáltalán nem tudja ellátni. Akinek ugyan van teje, de nem elegendő, azoknak nem írnak fel tejet.


Anyatej-mix

• A leadott tejet rendszeresen ellenőrzik. Minden adagot pasztörizálnak és ezután újból ellenőrzik, hogy az eljárás megfelelő volt-e.
• A tapasztalat szerint a tejadók között nem fordul elő dohányzó anyuka. Ennek egyik oka, hogy a dohányzás csökkenti az anyatej termelődését. Rendszeresen dohányzó szülőtől nem fogadnak el tejet.
• A tejadó anyukák jelentős részének közép-, vagy felsőfokú végzettsége van.
• Nem minden csecsemő fogadja el a fagyasztott anyatejet, mivel annak állaga, színe, szaga megváltozik.
• Sajnos jóval kevesebb tejadó anyuka van, mint amennyire szükség lenne. Budapesten például jelenleg 125 anyuka látja el a közel 200 rászorulót.
• A feketepiacon is forgalomban van az anyatej. Ennek eredete és minősége teljesen ismeretlen. Használata nagyon veszélyes a csecsemők számára!

Információ

Anyatej adással és egyéb kérdésekkel forduljanak a Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomás dolgozóihoz.
Címük: 1131 Budapest, Gyermek tér 2.
Telefonszám: 06-1-349 85 74
Fax: 329 32 44.
Internetcím: www.heimpalkorhaz.hu/anyatej

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top