Család

Mikor lesz éjszakára is száraz?

A testi funkciók ellenõrzéséhez az idegrendszernek és a hólyagnak is elég érettnek kell lennie. Ha már szobatiszta a kisgyerek, szükség esetén vissza tudja tartani a pisit és a kakit, amikor ébren van. Egyesek ezzel egyidõben alvás közben sem pisilnek be, mások még hosszú ideig pelenkát hordanak az ágyban.




A statisztikai átlag szerint 33,3 hónapos korban válnak ágytisztává a gyerekek. Orvosi szempontból nem rendkívüli és kóros, ha négyéves korban még nem jutott el erre a szintre a gyerek. Legyünk türelmesek egészen ötéves korig.

A kisgyerek nem tud álmában uralkodni magán, még nem ébred fel, amikor tele a hólyagja. Ezt az érettséget nem lehet neveléssel, külső ráhatással, ígérgetéssel, fenyegetéssel siettetni. Felesleges, sőt ártalmas kivenni az ágyából, és álmában megpisiltetni a vécén. Ezáltal a szervezet hozzászokik, hogy szinte felébredés nélkül, nem tudatosan, félálomban szabaduljon meg a nyomástól.

Amikor nem viszik ki, akkor is könnyít magán a szokott időben – az ágyban. Este sem kell megvonnunk a kisgyerektől a vizet, csak arra figyeljünk, hogy mértékkel igyon és lefekvés előtt menjen vécére.





Ritkán előfordulhat, hogy az éjszakai bepisilés hátterében valamilyen szervi probléma áll. Ennek kivizsgálásával öt éves kornál hamarabb nem érdemes foglalkozni. Ha valamilyen csecsemőkori, súlyosabb lázas megbetegedés vagy húgyúti fertőzés miatt károsodott a vese visszaszívó funkciója, vesehomok képződik. Ez tartós irritációt jelent, s oka lehet az éjszakai bepisilésnek.

A huszonnégy óra leforgása alatt termelt vizelet vizsgálata tisztázhatja, hogy erről a problémáról van-e szó. A megoldást paradox módon vízhajtó gyógyszer szedése és a fokozott folyadékbevitel jelenti, így ugyanis könnyebben távozik a vesehomok.

(További felvilágosításért a Tűzoltó utcai gyermekklinika szakrendeléséhez, Dr. Visy Máriához fordulhatunk. Előzetes időpontegyeztetés: 215-1380)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top