Család

Ha késik a baba, aggódik a mama

A csecsemõknek csupán négy-öt százaléka születik a számított idõpontban. Jobb, ha nem a "nagy napra" várnak a kismamák, két héttel elõtte és utána is idõre érkezik a baba.




Amikor a kismama megjelenik nőgyógyászánál az első vizsgálaton, az orvos megállapítja a terhességet, és kiszámolja a szülés várható időpontját. Ettől a naptól kezdve erre a dátumra gondol a leendő anyuka, eziránt érdeklődik a férj, a rokonok és az ismerősök. Ám kisbabánk nem egy repülőgépjárat menetrendje, hanem a természet törvénye szerint érkezik.


A szülésre is rá kell hangolódni

Ma már tudjuk, hogy a szülés megindulását végső soron a magzat irányítja. Az első összehúzódásokat egy olyan hormon váltja ki, amelyet a kisbaba termel a méhen belül. De csak akkor, ha elég érett és erős a szüléssel járó megpróbáltatások elviselésére. És ha érzi az anya készségét is.

Tapasztalt szülésznők és többször szült anyukák is megfigyelték, milyen csodálatos összhang van a magzat és édesanyja között. Nemcsak jópofa történet az, hogy a fájások akkor kezdődnek, amikor a kismama az utolsó tányért is elmosogatta és éppen lefeküdne. Rá kell hangolódnia a szülésre. Legtöbben ösztönösen így tesznek.

Az utolsó két hétben még egyszer átnézik a babakelengyét, beállítják a kiságyat a szobába, összecsomagolják a kórházban szükséges holmikat. A szülés előtt még elmennek fodrászhoz, elintézik azokat a teendőiket, amikre vélhetőleg kisbabával együtt már nem lesz alkalmuk. 






Beszélgessünk a babával egészen a szülés pillanatáig


Ha késlekedik a baba, jobb, ha elfoglalja magát a kismama valamilyen tevékenységgel. Ha szinte óráról órára az időt számolgatja, csak feszültsége növekszik, holott most éppen az oldott lelkiállapot lenne kívánatos. Fogadja el, hogy van az életben néhány olyan dolog, ahol nem lehet irányadó. Szülőként később is sokszor átélheti majd, hogy a kicsinek is saját akarata van. Beszélgessen a babához, mondja el neki, hogy minden készen áll fogadására. 


A valódi túlhordás ritka

Lehet, hogy a baba nem késik, csak a szülés időpontjának kiszámításakor nem vették figyelembe, hogy a kismama menstruációs ciklusa hosszabb. Előfordulhat, hogy a fogamzás a peteérés számított időpontjától eltérő alkalommal történt. Ezekben az esetekben bizonnyal más szülési dátumra kellene felkészülni.

A szülés megindulását számos egyéb körülmény is (bioritmus, időjárás, a magzat általános állapota, stb.) befolyásolja, ezért sem lehetünk olyan biztosak egy adott napban. A gyakorlat azt mutatja, hogy bár ultrahangos vizsgálattal pontosabban megállapíthatjuk a szülés várható időpontját, az esetek többségében mégsem az adott napon érkezik a baba.

A 38. és a 42. hét között született csecsemőket időre érkezettnek tekintjük, ám nagy különbségek vannak a teljesen egyidős babák között is. Minden egyes gyerek egyedi eset, és a várandós vizsgálatakor is az egyéni sajátságokat, a magzat általános állapotát figyeljük. Ehhez a következő módszerek állnak rendelkezésünkre:

• Az amnioszkópia önmagában ma már egyre kevésbé használatos módszer. (Az orvos a méhszájon keresztül egy világító “távcső” segítségével a burkon át figyeli meg a magzatvizet, aminek a színe árulkodik a magzat állapotáról.)





• Ultrahangos vizsgálattal kideríthető, van-e elegendő magzatvíz, milyen a lepény állapota, megfelelő-e a magzat nagysága, oxigénellátottsága.

• A CTG a magzati szívfrekvenciát rögzíti. Regisztrálhatjuk azt is, hogyan viselkedik a baba a méhösszehúzódások hatására. Ha túlhordásról van szó, a vérkeringésbe juttatott oxitocinnal vagy természetes módon a mellbimbó ingerlésével méhösszehúzódásokat válthatunk ki, ezalatt figyeljük a magzat szívműködését.

A szülés megindítására akkor kerül sor, ha a baba életfeltételei romlanak a méhen belül. (Elöregedhet pl. a méhlepény, és így nem biztosított a magzat oxigénellátása, vagy megfogyatkozik a magzatvíz, esik a baba szívhangja, téraránytalanság áll fenn, köldökzsinórpobléma adódik stb.)

A méhszáj “érését” hüvelyen át méhszájba juttatott prostaglandin géllel segítjük elő, illetve infúzióban adagolt oxitocinnal fájástevékenységet válthatunk ki. A megindított szüléseknél is az a cél, hogy természetes módon, hüvelyi úton jöjjön világra az újszülött. Ez az esetek nagy részében sikerül is.

(Szaktanácsadó: Dr. Koós Hutás Piroska, szülész-nőgyógyász)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top