Család

Testbarát fogamzásgátlás

A családtervezés legfontosabb feltétele, hogy a szülõk szervezete készen álljon az új élet létrehozására. Sokan csak hosszú évek küzdelmével és orvosi beavatkozások sorával tudják elérni, hogy megfoganjon gyermekük, és meg is maradjon a terhesség. Nem is gondolnánk, hogy a nehézségek egyik okozója a fogamzásgátló tabletták túl korai alkalmazása lehet.




Dr. Konc János, a Budai Meddőségi Centrum vezetője hosszú évek tapasztalatai alapján állítja: ha valaki kamaszkorában kezd fogamzásgátló tablettákat szedni, amikor még nem állt be pontosan a havi ciklusa, akkor a gyógyszer hatóanyaga később megzavarhatja a peteérést.

A nők három-négy százalékánál úgynevezett „post pill amenorrhea” jön létre a tablettaszedés abbahagyása után. Az érintett nők felénél a probléma egy-másfél év alatt magától rendeződik, a peteérés újra megindul. A többieknél csak gyógyszeres beavatkozás segíthet a bajon. Nem oldja meg a problémát az a még mindig elterjedt módszer, hogy a vérzéskimaradást újabb fogamzásgátló tabletta-kúra alkalmazásával próbálják megszüntetni. Ebben az esetben a ciklus csak látszólag rendeződik: a havi vérzés megjelenik ugyan, de nem indul újra a peteérés.





Dr. Konc János véleménye szerint az lenne az igazi megoldás, ha a kamaszlányok nem tablettával védekeznének, hanem helyi módszereket alkalmaznának. Ma már kapható olyan spermaölő hatóanyagot tartalmazó gél, hüvelytabletta és tampon, ami a szeretkezés előtt fölhelyezve a fogamzásgátló tablettával azonos hatékonyságú, de nincsenek kellemetlen mellékhatásai.

A tinédzserambulanciákon az ártalmatlan, helyi fogamzásgátló módszerek használatára kellene megtanítani a gyerekeket a tabletták népszerűsítése helyett. Sajnos erre nincs remény, mert a pénz nagyobb úr, mint az egészség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top