Család

Húsz tipp a szoptatás sikeréért





1. Tájékozódj már a várandósság alatt a szoptatásról.

2. Szülés után tedd mellre mihamarabb a kisbabát. Ügyelj arra, hogy a mellbimbó minél mélyebbre kerüljön a szájába, teste párhuzamos legyen a tiéddel. Az előtej igen értékes a kicsi számára!

3. Csak olyan testhelyzetben szoptass, amely neked is kényelmes. Próbálj ki többféle megoldást.

4. Szoptass igény szerint éjjel-nappal, de az első hetekben legalább napi hét-nyolc alkalommal. Kérj huszonnégy órás együttes elhelyezést a kórházban.

5. Egy szoptatás legalább tizenöt-húsz percig tartson. Az első néhány perc után a szopás hatására váltódik ki a tejleadó reflex, ezután kezd ömleni a tej a baba szájába.

6. Annál több tejed lesz, minél többet és minél többször szopik a kisbaba. Ha átmenetileg kevés a tej, gyakoribb szoptatással biztosan növelni tudjátok a mennyiséget. 





7. Az élettani sárgaság vagy egyéb okok miatt kezdetben aluszékony kisbaba gyöngéd felébresztését meg kell kísérelni, hogy elegendő tejhez juthasson.


8. Kezdetben mindenképpen előnyös, ha mindkét mellből megszoptatod a babát minden alkalommal. A későbbiekben te dönthetsz, melyik megoldás válik be legjobban.

9. A mell „pihentetése” nem szaporítja a tejmennyiséget. A mellek keménysége, duzzadtsága nincs közvetlen összefüggésben a tejmennyiséggel, melynek jó része a szoptatás ideje alatt termelődik.

10. Ne használj bimbóvédőt, játszócumit, cumisüveget. Arra törekedj, hogy a baba mellből lakjon jól, és szopással elégítse ki cumizás iránti igényét. Kezdetben egy óra hosszat is eltarthat egy-egy szoptatás.

11. A sebes mellbimbó rendszerint magától gyógyul, ha sokat levegőztetjük és hagyjuk rászáradni a csecsemőnyálat és az anyatejet. Szappannal, fertőtlenítőszerrel ne mossuk a mellbimbót! 





12. Ha a kisbaba kezdetben nem szophat, ne csüggedj!
Napi hatszori, rendszeres fejéssel szinte bármeddig fenntartható és fokozható a tejtermelődés.

13. A kisbaba gyarapodását hetente egyszer ellenőrizd, a szopások mérése felesleges, mert nem írható elő, hogy mennyit szopjon a kicsi. A kezdeti gyorsabb gyarapodás négy hónapos kor után lassul.

14. Hat hónapos korig kizárólag anyatejre van szüksége a kisbabának. Minden egyéb ital és táplálék adása az anyatejmennyiség csökkenését eredményezi.

15. Lázasan és betegen is lehet szoptatni. Az anyatej tartalmazza a betegség ellen termelődő védőanyagokat. A gyógyszerek többsége mellett nyugodtan szoptathatunk. A szoptatást mellgyulladás esetén is folytatni lehet. Az a legfontosabb, hogy a beteg mellből is rendszeresen ürüljön a tej.

16. A szoptatási problémákra mindig van megoldás. Keressük türelemmel és nagy önbizalommal!

17. A változó összetételű anyatej mindig, tehát egyéves kor után is, a gyermek igényeihez igazodik, és segít megelőzni az allergiát.





18. Hat hónapos kor után mindig a szopást követően kínáljuk meg szilárd táplálékkal a kisbabát.
Ha éhes maradt, el fogja fogadni. Ha nem, várjunk még a hozzátáplálás megkezdésével.

19. Ha nincs kényszerítő oka az elválasztásnak, bízzuk az elválasztódás irányítását és idejét a kisbabára.

20. A gyermek javát és egészségét szolgálja, ha az anyatej egyéves korig meghatározó tápláléka marad, és ha a szoptatást legalább kétéves korig folytatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top