Család

Szoptatás és hasfájás

Két hónapos kisfiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni önöktől. A gyermeket kizárólag szoptatom. Mivel a kicsi nagyon szeles, hasfájós volt, gyermekgyógyászunk javaslatára (aki gasztroenterológus is) száműztem étrendemből minden olyan ételt, ami tejet, marhahúst vagy szóját tartalmaz. A baba hasfájása elmúlt, és az orvos szerint ez a diétának köszönhető. Ő azt javasolja, hogy a szoptatás egész időszaka alatt ezt az étrendet kövessem, hogy a gyermek ne legyen allergiás. Én viszont nagyon nehezen tudom betartani a szigorú előírásokat, hiszen alig maradt valami, amit megehetnék. Szinte minden élelmiszer tartalmaz tehéntej-alkotórészeket, ha másként nem, adalékanyagként. A nagy diétázástól sajnos csökkent a tej mennyisége is: este már két mellből sem tud annyit szopni a baba, mint napközben egyből. Az az érzésem, hogy még enne egy kicsit. Ennek ellenére hajnali négyig alszik úgy, hogy este nyolckor szopik utoljára.

Várom válaszukat: L.J.


Kismama: Egyetértek abban, hogy ilyen drasztikus diétára egészséges anya és gyermek esetében nincs szükség. Akkor kell diétát tartani, ha az anya maga tehéntejfehérje-allergiás. Ha a gyermek közeli rokonai között sok az allergiás, akkor nagyobb az esély arra, hogy ő is az lesz. Ebben a helyzetben szokták azt tanácsolni az anyának, hogy étrendjében csökkentse a tehéntej arányát, és inkább más forrásból próbálja a szervezete számára szükséges teljes értékű fehérjét és kálciumot biztosítani.

A tehéntej és származékainak csökkentése az anya étrendjében akkor is indokolt lehet, ha a gyermek már korábban tehéntejet vagy tápszert kapott. Ez esetben ugyanis az anyatejben megjelenő tehéntej-fehérje allergiás reakciót válthat ki, mivel a tehéntejjel való első találkozáskor megtanulta a szervezet, hogy ez ellen az idegen anyag ellen legközelebb védekeznie kell. Ekkor sem indokolt azonban a drasztikus, és az ételek széles körére kiterjedő diétás étrend az édesanya számára.

Az allergia elleni védekezés alatt sajnos egyre többen értik azt, hogy az anyának diétáznia kell, vagy a gyermeknek hipoallergént tápszert kell fogyasztania. Széles körben terjedt el az a nézet is, hogy az elválasztó tápszerek használata csökkenti az allergiára való hajlamot. Ez téves felfogás: minden elválasztó tápszer tehéntejből készül, a fehérjéje azonos azzal, amit a tehéntejben találunk, allergia szempontjából tehát mindegy , hogy a gyermek tápszert vagy tehéntejet kap. Ha viszont az anya legalább egy éves korig (kiegészítő táplálás mellett) anyatejen neveli gyermekét, akkor sem tápszerre, sem tehéntejre nem lesz szükség a kicsi táplálása során.

Az allergia megelőzésében valójában nem az anya diétájára kellene helyeznünk a hangsúlyt, hanem arra, hogy a baba környezetében soha ne dohányozzon senki, hogy lehetőleg házipor- és penészgomba-mentes környezetben töltse élete első heteit, és életének első félévében anyatejen kívül ne kapjon másféle táplálékot.

Allergiamegelőzés szempontjából kiemelkedő az élet első néhány napja. Nagyon fontos, hogy az első táplálék, amivel az újszülött találkozik, az a saját anya előteje legyen. Az előtej ugyanis szinte “kibéleli” az emésztőrendszer nyálkahártyáját, és megakadályozza az idegen fehérjék és kórokozók behatolását. Emellett az anyatej gyulladásgátló faktorokat is tartalmaz. Ez azért fontos, mert a gyulladt gyomornyálkahártya átjárható az allergiát okozó idegen fehérjék számára.

Mindent összevetve: azt tanácsoljuk, könnyítsen a diétáján. Miközben újra beiktat bizonyos ételféléket az étrendjébe, figyelje a gyermeket, és ha azt tapasztalja, hogy valamire rosszul reagál (kipirosodik a popsija, hasfájós lesz, kiütései lesznek), akkor azt az ételfajtát hagyja el, és csak néhány hét múlva próbálkozzon vele újra. Remélem, a szigorú diéta megszüntetésével ön is visszanyeri testi-lelki egyensúlyát, ezáltal újra több teje lesz, bár szeretném megnyugtatni: teljesen természetes, hogy este kevesebb a teje. A tejtermelés napszakonként változik: éjjel és délelőtt bővebb, de hígabb, míg délután és este kevesebb, de táplálóbb tej termelődik. Ezért éri be kevesebbel is gyermeke, ezért alszik édesen annak ellenére, hogy nem tömte tele a pocakját.

Extra tipp!

Ha bármikor úgy érzi, hogy a baba éhes maradt annak ellenére, hogy mindkét mellből hosszan szopott, nyugodtan kínálja oda neki mégegyszer az egyik, majd a másik mellet. Az újra aktiválódó tejkilövellő reflex ugyanis újabb adag tejhez juttatja a kisbabát annak ellenére, hogy ön már teljesen üresnek érzi a mellét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top