Család

7-13. hét

Odabent már szaporán dobog a kis embrió szíve. Parányi ujjacskák növekednek, szeme, szemhéja is van már, és a tizenharmadik hét végére a csontozata is kialakul. Fürgén mozgolódik a védett, meleg burokban.





A hetedik hét

Az embrió szíve már 145-öt ver percenként. Hossza fél centiméter. Már megvannak az első női illetve férfi őscsírasejtek, a gerincvelőben pedig idegsejtek képződnek.

Az orvos ekkor már többnyire kézi vizsgálattal is meg tudja állapítani a terhesség tényét. Fordíts gondot a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra. Nem a mennyiségen, a minőségen kell változtatni! Ha hányingerrel ébredsz, igyál enyhén édesített italokat és fogyassz néhány szem földimogyorót.


A nyolcadik hét

Már pontosan kivehetőek a kéz- és lábujjak. Kialakul a felső ajak és az embrió orrhegye, befejeződik a szív felépülése. Az embrió már másfél grammot nyom, és 1,2 centiméter hosszú a feje tetejétől a farokcsontig. A tizenkettedik hétig mindig ezt a méretet mérik. Rövidítése: CRL.

Érdemes tudni, hogy az egyes heteknél megadott CRL értékek a heti átlagot tükrözik. Ebben az időszakban ugyanis naponta körülbelül egy millimétert nő az embrió, s a hét elején mért érték hat-hét milliméterrel is kevesebb lehet a hét végén mértnél. Ezzel a héttel befejeződött az embrionális szakasz, véget ért a szervek formálódásának időszaka.

A pocak növekedéséből kívülről még semmi sem látható. A nadrág és a harisnya szorítása azonban kellemetlenné válhat. Hordj laza ruhaneműt, pihenj sokat, és aludj annyit, amennyit a szervezeted kíván.


A kilencedik hét

A kilencedik héttől már magzatról beszélünk. Az ujjak már megkülönböztethetők egymástól. A csöppség mozogni is tud. Van már szeme és szemhéja, látszanak az apró fül kagylóvonalai. Immár két centis.

Jelentkezz a körzeti védőnőnél. Aki szeretne genetikai vizsgálatokat végeztetni, ezen a héten beszélje meg orvosával a lehetőségeket. A visszeresedésre hajlamos kismamák ne álldogáljanak hosszú ideig. Ha tehetik, polcolják fel a lábukat!


A tizedik hét

Mind a húsz tejfog kezdeménye felismerhető az állkapocscsontban. A magzat 13 grammos és 2,8 centiméteres.

A tizedik héten kerül sor az első ultrahangvizsgálatra. Tisztázásra vár, hogy egyes vagy többes terhességről van-e szó, hogy szabályosan pulzál-e a magzat szíve, és hogy nem láthatók-e komolyabb fejlődési rendellenességek.

A magzat nyaki redőjének vastagságából következtetni lehet a Down-kór valószínűségére. Szükség esetén a tizedik héten korionboholy-mintavétel végezhető. A minta alapján genetikai vizsgálatokat lehet végezni, de lehetséges, hogy az általad választott kórházban korábban vagy később végzik el az első ultrahangvizsgálatot.


A tizenegyedik hét

Kialakul a magzat gerincoszlopa. Lényegében valamennyi szerve kifejlődött. Tömege 48 gramm, hossza 3,8 cm.

Egyre inkább szorít a nadrág, ennek azonban még mindig nem a baba az oka, hanem a rossz emésztés. Ezért a várandósság során termelődő progeszteron a felelős, ugyanis lágyítja az izmokat és a kötőszövetet.


A tizenkettedik hét

Megfelelő felbontású ultrahangkészüléken már felismerhető a magzat neme. A hasnyálmirigy megkezdi az inzulintermelést. A fejtetőtől a farokcsontig mért hossz 4,8 centiméter. Már a fájdalomra is tud reagálni.

A reggeli émelygés és hányás lassanként elmaradozik. A megnövekedett méh a hét végére eléri a szeméremcsont vonalát.


A tizenharmadik hét

A magzat hossza a popsitól a feje búbjáig 5,9 cm. Kialakul a csontszövet, a bordák láthatóvá válnak.

Elérkeztél a várandósság első harmadának végéhez. Esedékessé válnak a fogászati ellenőrzések, és az első vérkép- és vércukor vizsgálatok.

Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top