Család

20-26. hét

Túl vagy már a félidõn. Lassan itt az ideje a szülésre is gondolni. Az ennek az idõszaknak a végén született babák már koraszülöttek, bár még nagyon kevés esélyük van az életbenmaradásra.

A huszadik hét

Elérkeztél a várandósság félidejéhez. A baba szívhangjai már egyszerű sztetoszkóppal is hallhatók. Súlya 250 gramm, a fejtetőtől a farkcsontig mért hossza 13 centiméter.

Étrended összeállításakor elsősorban természetes állapotú alapanyagok felhasználására törekedj. Kerüld a nátrium-glutamátot (például zacskós levesekben, leveskockában), mesterséges színezékeket tartalmazó élelmiszereket. Ha választhatsz, inkább a tartósítószer nélküli, friss termék mellett dönts. Primőröket magas nitráttartalmuk miatt ne fogyassz. Ha a tizennyolcadik héten elmaradt, most kerül sor az alapos, úgynevezett genetikai ultrahangvizsgálatra.

A huszonegyedik hét

A baba már válogat a zajok közt. A túlságosan hangos, dübörgős zenére ijedt rúgkapálással válaszol. Arra is képes, hogy megkülönböztesse a keserűt az édestől. Súlya 335 gramm.

Leginkább a pihenésre figyelj! Ha csak lehetséges, ne cseréld fel az éjszakát a nappallal. Ha elfáradsz, pihenj, kávét, fekete teát csak igen kis mennyiségben fogyassz. Most már kívülről is érezhetők a magzatmozgások. Vezesd partnered kezét arra a helyre, ahol a pici rugdos, vegyétek fel vele a kapcsolatot, beszéljetek hozzá. A budapesti kismamák anya–magzat kapcsolatfejlesztő tréningen vehetnek részt.

A huszonkettedik hét

A leánymagzat petefészkében immár több mint hatmillió éretlen tüsző várakozik arra, hogy egyszer majd valamelyikből utód szülessen. A baba súlya 450 gramm.

Mit érzel, mit gondolsz a szüléssel kapcsolatban? Saját hozzáállásodat jelentősen befolyásolja az a sokféle információ, amit életünk során erről a témáról hallottál. Ha elsősorban félelmet, bizonytalanságot érzel, próbálj rájönni, honnan erednek ezek az érzések. Hogyan zajlott a te születésed? Mit hallottál családtagjaid születéséről? Mi az amit te másképp szeretnél? Beszélj partnereddel is ezekről a kérdésekről!

A huszonharmadik hét

Ettől a héttől kezdve biztosan képes a baba a fájdalomérzékelésre. Súlya már 550 gramm.

A vetélések, koraszülések jelentős részének fertőzés az oka. Az időben megkezdett kezelés megmentheti a baba életét, a felszálló fertőzések ugyanis előbb-utóbb burokrepedéshez és a szülés megindulásához vezetnek. A betegség forrása sokszor maga az anya vagy partnere. A végbéltájékról a nemi szervekre kerülő kórokozók gyakran okoznak húgyúti fertőzéseket.

Huszonnegyedik hét

Ha a magzat most születne meg, már koraszülöttnek számítana. Még meglehetősen csekély az esélye arra, hogy életben maradjon a kinti világban. Idegsejtjei még csak most fejlődnek ki. Súlya 700 gramm, s a hét végére a méh eléri a köldök magasságát.

Igaz ugyan, hogy az orvostudomány csodákra képes, mégis inkább arra kell törekednünk, hogy megelőzzük a koraszülést. Figyeljünk a gyanús jelekre, s keressük fel időben az orvost: intő jel, ha sokszor “keményedik” a pocak, ha hüvelyi vérzés jelentkezik, ha a hüvelyi folyás a megszokottnál bővebb, állaga és színe pedig más, mint korábban. Ugyancsak fertőzésre utaló jel a nemi szervek viszketése, fájdalma, a csípő érzés vizelés közben.

A huszonötödik hét

Ez az érési folyamatok ideje. A nemi szervek tökéletesen kifejlődtek. Ha csuklik a baba, anyukája ütemes kis rángásokra lesz figyelmes. A magzat súlya 800 gramm.

Ahogy növekszik a magzat, úgy tolódik egyre feljebb a kismama gyomra. Gyakori a gyomorégés. Megelőzésképpen egyszerre csak kis adagokat fogyassz naponta többször is, hogy elkerüld a gyomor teljes kiürülését. Segíthet néhány szem sós földimogyoró rágcsálása is.

A huszonhatodik hét

A babának még nincsenek számottevő zsírtartalékai. Egész testét elborítja már a pihe. Ha megszületne, nagyobb esélye lenne az életbenmaradásra, mert a légzésszabályozása már működne. Súlya 900 gramm.

Legkésőbb ezen a héten kerül sor a diabétesz-szűrésre, mivel a várandósság során viszonylag gyakori gond a szénhidrát-anyagcserezavar. Ellenőrzik a kismama vérképét is.

Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász

Fotó: Eltern/ Ofenstein

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top